Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LMTA Etikos komiteto verdiktas: J.Vaitkaus elgesys nesuderinamas su akademinės etikos principais

Lietuvos muzikos ir teatro akademijos Etikos komitetas gegužės 8 d. priėmė sprendimą, kuriame konstatavo, kad prof. Jono Vaitkaus elgesys yra nesuderinamas su akademinės etikos principais, praneša LMTA Viešųjų ryšių skyrius.
Jonas Vaitkus Kultūros ministerijoje
Jonas Vaitkus Kultūros ministerijoje / Vidmanto Balkūno / 15min nuotr.

Tyrimo metu Etikos komitetas inicijavo Akademijos studentų apklausą apie Akademijos aplinkoje patirtus susidūrimus su psichologiniu smurtu ir priekabiavimu, akademijoje veikė (ir iki šiol veikia) Pasitikėjimo linija. Atsiliepimus dėl studijų aplinkos teikė buvę ir esami LMTA studentai, paaiškinimus ne kartą pristatė ir pats prof. Jonas Vaitkus.

Iš šiuo metu studijuojančių studentų skundų dėl prof. Jono Vaitkaus elgesio negauta, tačiau studijas baigę absolventai patvirtino, kad prof. Jonas Vaitkus elgėsi neetiškai, jo veiksmuose trūko pagarbos žmogaus orumui. Tyrimo metu surinkti išsamūs duomenys patvirtino, kad prof. Jonas Vaitkus, parinkdamas dėstymo metodus bei bendraudamas su Akademijos studentais, nesilaikė etiškų asmeninių santykių, atsakomybės ir pagarbos normų.

Atsižvelgiant į tai, kad tyrimo metu surinkta informacija liečia asmeninius, privataus gyvenimo aspektus, paaiškinimus teikę asmenys nepageidavo atskleisti informacijos viešai ir būti identifikuoti, tyrimo metu surinkti duomenys nebus skelbiami viešai.

Rektorius, gavęs Etikos komiteto sprendimą, atsižvelgęs į jo rekomendacijas dėl poveikio priemonių, gali imtis visų jo įgaliojimus atitinkančių poveikio priemonių. Etikos komiteto sprendimas per 10 darbo dienų nuo jo priėmimo dienos gali būti skundžiamas Akademijos Senatui.

Akademija pabrėžia, kad bet koks akademinės bendruomenės nario elgesys, turintis psichologinio smurto, netolerancijos, nepagarbos žmogaus orumui, diskriminacijos ar priekabiavimo požymių nebus toleruojamas akademinėje aplinkoje.

Jonas Vaitkus kreiptis į teisėsaugą nebeplanuoja

Vasario mėnesį seksualiniu priekabiavimu J.Vaitkų apkaltino buvusi studentė Eglė Lekstutytė bei viena anonimiškai liudijusi studentė. Apie nederamą režisieriaus elgesį pranešė ir scenografė Simona Biekšaitė, buvusi režisieriaus asistentė Judita Juknelė bei aktorė Rita Sistrunk.

J.Vaitkus anksčiau 15min yra sakęs, jog visos viešojoje erdvėje skelbtos istorijos apie nederamą jo elgesį su studentėmis ir pavaldinėmis yra laužtos iš piršto. Žiniasklaidai išplatintame laiške jam mestus kaltinimus J.Vaitkus vadino šmeižto kampanijos, kurią vykdo Rusijos propagandiniai kanalai, dalimi.

J.Vaitkus tvirtino, jog kreipsis į teismą ir 15min sakė pradėjęs bendrauti su teisininkais: „Teisininkai stebi, žiūri, jie analizuoja, ir visa kita. Jie turi apsispręsti, ką daryti, kaip daryti, kokį ieškinį suformuluoti.“

Tačiau praėjusią savaitę jis sakė tokios galimybės nebesvarstantis: „Neplanuoju kreiptis [į teisėsaugą], nes kur aš galiu kreiptis, ką aš galiu padaryti, ką įrodyti. Viskas jau padaryta. Mane apšmeižė. <...> Visi turi kažkokių tikslų, užsakymų“, – kalbėjo J.Vaitkus. Paklaustas, ar savo nuomonę pakeitė po pokalbio su teisininkais, režisierius sakė visus sprendimus priimantis pats.

Jis taip pat teigė nebedalyvaujantis naujai organizuojamame Rusų dramos teatro vadovo konkurse. Kovo mėnesį vykusiame konkurse nei tuometinis teatro vadovas J.Vaitkus, nei kiti keturi kandidatai minimalaus balo nesurinko, todėl buvo paskelbtas naujas konkursas.

Sprendimą pasitraukti iš konkurso J.Vaitkus motyvavo tuo, jog nemato prasmės perrašinėti savo parengtos programos: „Jei jie nenori, kad aš būčiau [vadovas], tai ir nereikia.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius