Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

LMTA Etikos komiteto verdikto nesulaukiantis J.Vaitkus dėl šmeižto kreiptis į teisėsaugą nebeketina

Vasario mėnesį seksualiniu priekabiavimu apkaltintas režisierius Jonas Vaitkus vis dar nesulaukia Lietuvos muzikos ir teatro akademijos (LMTA) Etikos komiteto verdikto. Užsitęsusio tyrimo rezultatus LMTA ketina skelbti kitą savaitę, o pats J.Vaitkus, anksčiau tvirtinęs, jog dėl šmeižto kreipsis į teismą, šios galimybės nebesvarsto. 15min jis taip pat patikino nebedalyvaujantis Rusų dramos teatro vadovo konkurse.
Jonas Vaitkus
Jonas Vaitkus / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Po kovo 7 d. įvykusio Etikos komiteto posėdžio buvo nuspręsta, kad priežasčių nušalinti ketvirto kurso studentams dėstantį J.Vaitkų iš jo užimamų pareigų kol kas nėra. Tąkart LMTA Etikos komiteto pirmininkas Andrius Juškys teigė, jog tyrimas vis dar tęsiamas, o galutinis sprendimas dėl J.Vaitkui pateiktų kaltinimų turėtų būti priimtas per kelias artimiausias savaites, tačiau jo iki šiol nėra.

Atkreipus dėmesį, jog delsiant priimti sprendimą gali susidaryti įspūdis, jog procesas sąmoningai vilkinamas, juo labiau kad Vilniaus dailės akademija šiemet nagrinėdama trijų seksualiniu priekabiavimu kaltinamų dėstytojų elgesį sprendimus priėmė per kelias savaites, A.Juškys sakė: „Buvo išplėstas tyrimas, vykdomos papildomos apklausos, dėl to procesas užtruko. Tačiau pats tyrimas atliekamas laikantis Akademinės etikos pažeidimų tyrimų nustatytų terminų. Komiteto tyrimas yra baigiamojoje stadijoje. Etikos komiteto sprendimą planuojama skelbti kitą savaitę.“

Paklausus, kiek liudijimų prieš J.Vaitkų šiuo metu turima, A.Juškys teigė šios informacijos negalintis teikti dėl konfidencialumo įsipareigojimų. Jo teigimu, J.Vaitkui sugrįžus dėstyti į LMTA jokių išskirtinių studentų reakcijų nepastebėta.

Akademinės etikos ir procedūrų kontrolieriaus tarnybos atstovai laiške 15min pažymėjo, kad LMTA Etikos komitetas privalo vadovautis komiteto veiklos nuostatais, kuriuose nurodoma, kad rekomendacinio pobūdžio galutinį sprendimą dėl svarstyto klausimo LMTA rektoriui, pranešimo autoriui ir pranešime įvardytam asmeniui Etikos komitetas turi pateikti per 60 darbo dienų nuo pranešimo registracijos dienos. Pratęsus paaiškinimo terminą, pratęsiamas ir nutarimo priėmimo terminas.

„Tarnybos nuomone, visi skundai privalo būti išnagrinėti per įmanomai trumpiausią terminą. Bet koks procesų vilkinimas vertintinas neigiamai. Tačiau atkreiptinas dėmesys, kad neretai skundų nagrinėjimas, ypač susijusių su tarpasmeniniais santykiais, gali būti apsunkintas dėl objektyvių priežasčių“, – teigiama 15min atsiųstame atsakyme.

Švietimo ir mokslo ministerija komentare 15min rašė: „Gavę jūsų klausimą, kreipėmės į LMTA, kuri ir yra atsakinga už akademinės etikos laikymąsi savo įstaigoje. Aukštoji mokykla informavo, kad jau pačiu artimiausiu metu bus priimtas sprendimas.“

J.Vaitkus į teismą nesikreips, iš Rusų dramos teatro vadovo konkurso pasitraukė

Pats J.Vaitkus patvirtino, kad LMTA toliau dėsto, šiuo metu akademijoje vyksta diplominių darbų gynimai.

„Mano sutartis su akademija yra terminuota, iki birželio 23 d., pratęsiama kasmet. Ar dėstysiu kitais metais priklausys nuo LMTA“, – sakė J.Vaitkus. Jis teigė nesantis informuotas apie dabartinį tyrimo etapą ir galutinio sprendimo skelbimo datą.

Paklaustas, ar sugrįžus į savo užimamas pareigas jaučia, jog pasikeitė jo ir studentų santykiai, J.Vaitkus buvo lakoniškas: „Su studentais bendrauju taip pat.“

Vasario mėnesį J.Vaitkus tvirtino, jog kreipsis į teismą ir 15min sakė pradėjęs bendrauti su teisininkais: „Teisininkai stebi, žiūri, jie analizuoja, ir visa kita. Jie turi apsispręsti, ką daryti, kaip daryti, kokį ieškinį suformuluoti.“

Tiesa, šiandien jis sako tokios galimybės nebesvarstantis: „Neplanuoju kreiptis [į teisėsaugą], nes kur aš galiu kreiptis, ką aš galiu padaryti, ką įrodyti. Viskas jau padaryta. Mane apšmeižė. <...> Visi turi kažkokių tikslų, užsakymų“, – kalbėjo J.Vaitkus.

Paklaustas, ar savo nuomonę pakeitė po pokalbio su teisininkais, režisierius sakė visus sprendimus priimantis pats.

Jis taip pat teigė nebedalyvaujantis naujai organizuojamame Rusų dramos teatro vadovo konkurse. Kovo mėnesį vykusiame konkurse nei tuometinis teatro vadovas J.Vaitkus, nei kiti keturi kandidatai minimalaus balo nesurinko, todėl buvo paskelbtas naujas konkursas.

Sprendimą pasitraukti iš konkurso J.Vaitkus motyvavo tuo, jog nemato prasmės perrašinėti savo parengtos programos: „Jei jie nenori, kad aš būčiau [vadovas], tai ir nereikia.“

Vasario mėnesį seksualiniu priekabiavimu J.Vaitkų apkaltino buvusi studentė Eglė Lekstutytė bei viena anonimiškai liudijusi studentė. Apie nederamą režisieriaus elgesį pranešė ir scenografė Simona Biekšaitė, buvusi režisieriaus asistentė Judita Juknelė bei aktorė Rita Sistrunk.

J.Vaitkus anksčiau 15min yra sakęs, jog visos viešojoje erdvėje skelbtos istorijos apie nederamą jo elgesį su studentėmis ir pavaldinėmis yra laužtos iš piršto.

Žiniasklaidai išplatintame laiške jam mestus kaltinimus J.Vaitkus vadino šmeižto kampanijos, kurią vykdo Rusijos propagandiniai kanalai, dalimi.

LMTA darbą pradėjo pasitikėjimo linija

Paklausus, kokios prevencinės priemonės, užkertančios kelią galimam seksualiniam priekabiavimui, šiuo metu taikomos LMTA, aukštosios mokyklos atstovai atsakė, jog nuo 2018 m. vasario 5 d., atsižvelgiant į viešoje erdvėje vykusias diskusijas dėl akademinės etikos pažeidimų, susijusių su įvairiomis diskriminacijos apraiškomis, LMTA veikia pasitikėjimo linija, kurią prižiūri paskirtas administracijos atstovas.

LMTA studentai taip pat turi galimybę gauti nemokamą profesionalią psichologinę pagalbą. LMTA, gavusi pranešimą ar kitais būdais paaiškėjus galimo seksualinio priekabiavimo, išnaudojimo ar diskriminacijos dėl lyties atvejui, veikia vadovaudamasi LMTA akademinės etikos kodeksu.

Studentai su LMTA akademinės etikos kodeksu supažindinami Informacinės dienos metu, kuri paprastai organizuojama pirmo kurso studentams pačioje studijų pradžioje, LMTA darbuotojams informaciją apie LMTA akademinės etikos kodeksą suteikia Personalo skyrius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius