-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Medinės architektūros mylėtojams – nauja susibūrimų vieta

Trečiadienį – Tarptautinę muziejų dieną – duris atvėrė nauja kultūros, susitikimų ir medinės architektūros puoselėjimo erdvė Vilniaus mieste – Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos padalinys Medinės miesto architektūros muziejus. Muziejus įsikūrė viename gražiausių Vilniaus medinės architektūros paveldo objektų – pastate Polocko g. 52.
Medinės miesto architektūros muziejus.
Medinės miesto architektūros muziejus. / Medinės miesto architektūros muziejaus nuotr.

Atidarymo diena prasidėjo kaspino kirpimo ceremonija, po kurios sekė ekskursijos su muziejų kūrusiais žmonėmis.

„Vilniaus plano“ projektuotojai ir pastato rekonstrukcijos projekto autoriai Vincas Brezgys ir Rūta Astasevičiūtė dalinosi patirtimi bei papasakojo apie pastato tvarkybos darbų planavimo ir įgyvendinimo procesą, unikalius sprendimus, priimtus siekiant išsaugoti kuo autentiškesnį pastato interjerą ir išorinį vaizdą.

Preciziško tikslumo ir meilės paveldui reikalaujančius medžio meistrų komandos darbus pristatė pastato medinių architektūrinių elementų restauravimo ir atkūrimo darbus atlikę meistrai Saulius Sakalas ir Mindaugas Ratavičius.

MB „Baukas“ architektai Edita Bružikaitė ir Mantas Čekaitis atskleidė kokius iššūkius, kilusius norint architektūros temą pristatyti nedidelėje muziejaus erdvėje, teko įveikti kuriant ekspozicijos koncepcijos ir dizaino projektą, o Medinės miesto architektūros muziejaus darbuotojai Indrė Užuotaitė ir Vilius Mateika lankytojams pristatė pastato tvarkybos rezultatus ir ekspozicijas bei pasidalino ekspozicijos turinio kūrimo metu surinktomis žiniomis ir atradimais.

„Manau, prasminga, kad atidarymo metu lankytojai galėjo ne tik pamatyti pastatą, bet ir susipažinti su dalimi gausios projekto komandos, kuri prisidėjo prie šio sudėtingo ir kupino iššūkių projekto įgyvendinimo“ – džiaugiasi projekto „Medinės architektūros paveldo muziejaus Vilniuje, Polocko g. 52, sukūrimas“ vadovė Birutė Vagrienė.

„Dar prieš kelerius metus šis XIX a. statytas medinukas Užupyje puvo ir buvo begriūvantis. Šiandien mūsų ir Užupio bendruomenės idėja virto realybe – prikeltas naujam gyvenimui medinukas virto medine puošnia gulbe, ir už tai turime dėkoti didžiuliam būriui žmonių. Tačiau noriu atkreipti dėmesį ir į vieną paradoksą – muziejų čia įrengti galėjome tik todėl, kad pastatas yra senas, renovuotas. Naujame mediniame pastate šiuo metu jokio viešo objekto įrengti negalima – tai draudžia įstatymai, tai neatitinka dabar galiojančių priešgaisrinės saugos reikalavimų ir t. t.

Jau ne kartą kėliau šią problemą viešai, kalbėjau apie tai su aplinkos ministru, ši problema turi būti išspręsta. Pasaulyje vis labiau populiarėja mediniai viešieji pastatai, tai turi ateiti ir į Lietuvą. Tegu naujasis muziejus įgyja kuo daugiau medinių „konkurentų“, – sakė Vilniaus meras Remigijus Šimašius.

699-ojo Vilniaus gimtadienio proga miestiečiai ir miesto svečiai jau galėjo žvilgtelėti į sutvarkyto pastato vidų, o dabar visuomenei pristatyta muziejaus ekspozicija, pasakojanti apie istorinių medinių pastatų statymo technologijas, medinį Vilniaus paveldą, muziejaus pastato istoriją bei šiuolaikinę medinę architektūrą.

Muziejuje gyventojai taip pat gali gauti konsultacijas pastatų priežiūros ir tvarkymo klausimais, atlikti nesudėtingus medinių architektūrinių elementų atnaujinimo darbus.

Vilniaus memorialinių muziejų direkcijos padalinys Medinės miesto architektūros muziejus įkurtas 2019 metais ir veikia viename gražiausių Vilnia

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius