Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Ministerijos atsakas V.Kernagiui: kultūrininkai vidutiniškai gauna 559 eurus po mokesčių

2017 metais Lietuvoje kultūros ir meno darbuotojų vidutinis mėnesio darbo užmokestis buvo 736 eurai neatskaičius mokesčių arba 559 eurai po mokesčių atskaitymo, teigia Kultūros ministerija, taip atsakydama į antradienį Seimo konservatoriaus Vytauto Kernagio iškeltą klausimą.
Vytautas Kernagis jaunesnysis ir Liana Ruokytė – Jonsson
Vytautas Kernagis jaunesnysis ir Liana Ruokytė – Jonsson / 15min nuotr.

„Kultūros ministerija pažymi, kad buvo remtasi Europos Sąjungos statistikos tarnybos Eurostato duomenimis. Tai sudaro galimybę palyginti ir įvertinti, kaip Lietuva atrodo kitų Europos šalių kontekste“, – rašoma ministerijos žiniasklaidai išplatintame pranešime.

Antradienį V.Kernagis pranešė kreipęsis į kultūros ministrę Lianą Ruokytę-Jonsson klausdamas, kokiais skaičiavimais remiantis ji viešai prabilo apie didesnes kultūros darbuotojų algas.

„Kultūros srities darbuotojų atlyginimai – vieni mažiausių Europos Sąjungoje. Kultūros darbuotojų profesinių sąjungų teigimu, vidutinis mėnesinis atlyginimas tesiekė 593 eurus iki mokesčių atskaitymo, kai visos šalies darbuotojų vidutinis atlyginimas siekia 800 eurų.

Mitinguojantys kultūros darbuotojai, pasiūlymas nacionaliniams ir valstybiniams teatrams susimažinti biudžetus net 15 proc. – tokia dabartinė kultūros sektoriaus darbuotojų ir įstaigų situacija.

Vis tik viešai pasirodžiusioje informacijoje ministrė L.Ruokytė-Jonsson teigia, kad vidutinė kultūros darbuotojų alga siekia 736 eurus“, – visuomeninio transliuotojo eteryje išsakytus ministrės teiginius komentavo V.Kernagis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Kultūros darbuotojų potesto akcija
Luko Balandžio / 15min nuotr./Kultūros darbuotojų potesto akcija

Jis L.Ruokytės-Jonsson teiravosi, kokiais skaičiavimais ji grindė viešai nurodytą kultūros sektoriaus darbuotojų atlygio dydį ir kodėl diskriminuojama Vyriausybės programoje prioritetine laikyta kultūros sritis.

„Žadėtas ypatingas dėmesys kultūrai tik ir lieka pažadu su vos 1,5 proc. numatytų lėšų 2019 m. biudžete“, – nurodė Seimo narys.

Spalį Vyriausybė patvirtino valstybės biudžeto korekcijas ir numatė papildomus 1,2 mln. eurų kultūros ir meno darbuotojų atlyginimų didinimui – tai nuo kitų metų esą leis padidinti algas 75 eurais.

Dėl per mažų algų kultūrininkai neseniai organizavo piketą. Jie reikalavo užmokestį didinti 150 eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius