-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Panevėžio savivaldybė surengė diskusiją dėl „Garso“ kino teatro, bet opozicija nepasirodė

Vakar Panevėžio savivaldybė surengė nuotolinę diskusiją su Panevėžio „City Alumni“ asociacijos, Panevėžio prekybos, pramonės ir amatų rūmų bei pilietinės iniciatyvinės grupės „Išsaugoti „Garsą“ atstovais, rašoma pranešime žiniasklaidai.
Konferencijos akimirka
Konferencijos akimirka / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Diskusija buvo pasiūlyta kaip alternatyva saugiai, nepažeidžiant teisės aktų išsakyti savo nuomonę ir pateikti klausimus dėl Stasio Eidrigevičiaus menų centro (SEMC) projekto. Deja, grupės „Išsaugoti „Garsą“ atstovai diskusijoje nedalyvavo ir pasirinko kitą būdą nuomonei išreikšti – organizuodami su karantino apribojimais nesuderinamą piketą prie kino centro „Garsas“ pastato“, – rašoma savivaldybės pranešime žiniasklaidai.

Savivaldybės administracijos direktorius Tomas Jukna nuotolinio susitikimo metu priminė, kad Stasio Eidrigevičiaus menų centro idėja bendruomenei buvo pristatyta jau seniai, vyko įvairios kūrybinės dirbtuvės, kuriose panevėžiečiai buvo kviečiami išreikšti savo nuomonę. Vakar vykęs nuotolinis susirinkimas buvo tik vienas iš daugelio Savivaldybės bei kitų bendruomenės grupių bandymų užmegzti konstruktyvų dialogą.

„Dar 2016 metais buvo organizuotos kūrybinės dirbtuvės, kuriose kartu su bendruomenės atstovais buvo sukurta menų centro idėja. Dabar svarbu, kad miesto bendruomenė susitartų, koks turėtų būti šiuolaikinis centras, dėl šios priežasties kartu su miesto alumnais kvietėme bendruomenės narius pokalbiui. Juk iš tiesų siekiame bendro tikslo – išsaugoti ir plėtoti nekomercinį kiną, bet tuo pačiu metu miestui padovanoti ir daugiau meno“, – sako T. Jukna.

Prie virtualaus pokalbio prisijungė ir LR Kultūros ministerijos viceministras Vygintas Gasparavičius, kuris pasveikino tokią dialogo kūrimo iniciatyvą.

„Jau pakankamai seniai vyksta pokalbiai dėl SEMC projekto ir šiuo metu esame kryžkelėje, kur panevėžiečiai turėtų apsispręsti, koks bus šiuolaikinis menų centras. Tikrai nebeturime galimybės dar kartą atidėlioti apsisprendimo momento, todėl Panevėžiui linkiu protingų, pamatuotų ir apgalvotų sprendimų šiuo klausimu“, – sakė V.Gasparavičius.

Jaunimas laukia naujo menų centro

Panevėžio „City Alumni“ asociacijos koordinatorė Rūta Jančytė pokalbyje išreiškė palaikymą projektui ir sakė nekantriai laukianti, kada jis bus įgyvendintas.

„Mūsų asociacija mato labai didelę menų centro vertę – ten galėtume džiaugtis ne tik nekomerciniu kinu, bet galėtume įtraukti ir daug platesnes meno rūšis, edukaciją ir įvairias kitas veiklas, todėl abejonių, ar tokio menų centro miestui reikia, nėra“, – sakė R.Jančytė.

Projektą palaiko ir Panevėžio prekybos ir amatų rūmai. Pokalbyje dalyvavęs rūmų generalinis direktorius Visvaldas Matkevičius teigė, kad verslas palaiko ir džiaugiasi, kad mieste atsiras naujas traukos objektas.

„Mes turėsime šiuolaikišką naują statinį, kuris šalia esantį verslą įpareigos dar labiau vystytis, taip pat turėsime puikiai sutvarkytas Respublikos ir Kranto gatves, tai pagerins paties miesto įvaizdį, todėl verslas tikrai džiaugiasi valdžios sprendimais ir palaiko menų centro idėją“, – sakė V. Markevičius.

Kviečia išgirsti kitą pilietinę nuomonę

„City Alumni“ asociacijos atstovai supranta, kad pasiekus tokį projekto etapą yra per vėlu kelti klausimus dėl alternatyvios SEMC vietos.

„Ir mūsų asociacijoje yra žmonių, kurie jaučia nostalgiją „Garsui“, tačiau kalbėti apie tai, kad SEMC galėtų būti kitoje vietoje, mes nebegalime, projektas yra tokioje stadijoje, kur jau yra priimti sprendimai. Buvo daug kūrybinių dirbtuvių ir diskusijų su bendruomene, tad manau, žmonės, kurie nepritaria tai idėjai pavėlavo išsakyti savo nuomonę, todėl dabar tai daryti tiesiog yra nesąžininga. Nebegalvokime, kaip galėto būti – galvokime, kaip dabar menų centrą įveiklinti, kad būtų išnaudotos visos erdvės kaip įmanoma maksimaliai ir kurtų pridėtinę vertę Panevėžiui“, – nuomonę išreiškė Panevėžio „City Alumni“ narys Daumantas Simėnas.

Daumantas Simėnas pabrėžia, kad pilietinės iniciatyvinės gupės „Išsaugoti „Garsą“ nariai dažnai savo nuomonę pateikia kaip visuomenės poziciją, tačiau, iš tiesų daugelis panevėžiečių palaiko šį projektą.

„Yra daug visuomeninių organizacijų ir asociacijų, kurios palaiko menų centro idėją. Oficialiai palaikymą išreiškė Panevėžio miesto dailės galerija, Panevėžio miesto kultūros ir meno taryba, Panevėžio prekybos ir amatų rūmai, Lietuvos dailininkų sąjungos Panevėžio skyrius, Lietuvos bibliotekininkų draugija ir Lietuvos architektų Panevėžio skyrius bei kiti. Taigi viešumoje skleidžiama neigiama iniciatyvinės grupės nuomonė tikrai nėra vienintelė pilietinė pozicija. Norime, kad mūsų nuomonę apie SEMC kuriamą vertę Panevėžiui taip pat išgirstų“, – sako D. Simėnas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius