-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Panevėžio kino teatro „Garsas“ pastatą išsaugoti siekiantys visuomenininkai surengė piketą

Panevėžio kino teatro „Garsas“ pastatą išsaugoti siekiantys visuomenininkai ketvirtadienio vakarą surengė piketą.
Piketas „Išsaugokime kino teatrą  „Garsas“
Piketas „Išsaugokime kino teatrą „Garsas“ / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Iniciatyvinės grupės „Išsaugoti Garsą“ atstovė Laura Mikšionienė BNS teigė, kad pikete dalyvavo 14 žmonių, žmonės buvo su kaukėmis, buvo laikomasi atstumo.

„Kas iššaukė tą piketą, kadangi per kultūros ministro inicijuotą pasitarimą dėl kino teatro „Garsas“ ir S.Eidrigevičiaus centro meras R.M.Račkauskas prižadėjo, kad sustabdys laikinai griovimo darbus, iki kol nebus atsakyta į kelis pagrindinius klausimus dėl teisinių dalykų, (...) bet meras savo duoto žodžio nesilaikė ir kitą dieną buvo vykdomi „Garso“ vidaus ardymo darbai“, – BNS sakė L.Mikšionienė.

„Mes nebeturėjome pasirinkimo, ką daryti, kadangi meras ignoravo savo susitarimą, kultūros ministro prašymą, nebeturėjome pasirinkimo, kaip tik organizuoti piketą ir parodyti visiems, kad esame nepavydėjoje situacijoje, kai gali būti neteisėtai nugriautas kino teatro pastatas“, – teigė visuomenininkė.

K.Mikoliūnaitės nuotr./Panevėžio kino centras „Garsas“
K.Mikoliūnaitės nuotr./Panevėžio kino centras „Garsas“

Ji taip pat piktinosi, kad policija reikalavo piketo dalyvių pasišalinti, užstojo juos nuo gatvės, kad piketuojančių nematytų praeiviai. L.Mikšionienė teigė, jog pikete dalyvavo 14 žmonių, tad pakako informuoti savivaldybę, nereikėjo gauti leidimo.

Panevėžio meras R.M.Račkauskas BNS tvirtino, kad griovimo darbai nėra vykdomi, o karantino metu piketą surengusius visuomenininku sakė pasielgus neatsakingai.

„Tai visiškai netiesa, griovimo darbai net nepradėti, yra su rangovu sudaryta sutartis dėl tam tikrų konstrukcijų demontavimo, bet tie darbai net nepradėti, vyksta tiesiog perkėlimas kino salės inventoriaus, kad galėtumėm ,kai tik karantinas leis, kiną rodyti“, – sakė meras.

„Dėl piketo, aš nežinau, ar karantino metu leidžiami tokie dalykai, Vyriausybės nustatytoje tvarkoje, mano žiniomis, nėra leidžiami, jei tai vyko, galiu tik apgailestauti dėl neatsakomybės“, – kalbėjo R. M. Račkauskas.

Policija susirinkusius prašė išsiskirstyti, nes susirinkusiųjų buvo daugiau nei skelbia visuomenininkai.

Panevėžio policijos atstovė Rasa Galkauskienė teigė, kad policija susirinkusius prašė išsiskirstyti, nes susirinkusiųjų buvo daugiau nei skelbia visuomenininkai. Jų atstovė L. Mikšionienė tvirtino, jog piketo metu žmonės ėjo po darbo namo ir kai kurie praeiviai sustojo spontaniškai.

„Piketo dalyviai kaip ir laikėsi saugaus atstumo, tačiau, pirminiais duomenimis, jie neturėjo jokio sankcionuoto leidimo iš savivaldybės organizuoti piketo, šie duomenys dar bus tikslinami, organizatoriai buvo perspėti dėl šito, buvo paprašyta išsiskirstyti. Organizatoriai turėjo užtikrinti, kad dalyvautų ne daugiau kaip 15 žmonių, o buvo daugiau“, – BNS sakė policijos atstovė.

Panevėžyje vietoje kino teatro „Garsas“ rengiantis statyti menininko Stasio Eidrigevičiaus menų centrą planuojama pastatą griauti, tačiau tam priešinasi dalis politikų ir visuomenininkų. Kultūros ministro Simono Kairio prašymu griovimo darbai buvo sustabdyti, siekiant įsigilinti į projektą.

Panevėžio savivaldybė taip pat laukia daugiau aiškumo iš paties S. Eidrigevičiaus, kadangi menininkas stringant darbams atsisakė suteikti savo vardą ir skirti dalį kolekcijos, o tai gali užkirsti kelią 3 mln. eurų europinės paramos skyrimui. Savivaldybė laikosi pozicijos, kad S. Eidrigevičiaus raštiškas sutikimas dėl vardo jau gautas ir to atšaukti nėra galimybės.

Senojo kino teatro pastato griovimui besipriešinantys visuomenininkai ir politikai teigia, kad sprendimai priimti pažeidžiant teisės aktus. Jie ragina svarstyti naują projektą, kuris leistų „tikrą rekonstrukciją“ išsaugant senąjį pastatą, kuriame toliau galėtų būti rodomas kinas. Prieš kino teatro pastato griovimą pasisakė ir Valstybinė kultūros paveldo komisija.

Sovietmečiu statytas „Garso“ kino teatras duris atvėrė 1968-aisiais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius