-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 31 /12:57

Paveldosaugininkai persigalvojo: „Laisvės kalvelė“ nepažeis Lukiškių aikštės reljefo

Vilniaus miesto savivaldybės pagal pristatytą maketą planuojama statyti „Laisvės kalvelė“ nepažeis sostinės Lukiškių aikštės vertingosios savybės – lygaus reljefo, pranešė Kultūros paveldo departamentas (KPD).
Naujasis Lukiškių aikštės memorialo maketas
Naujasis Lukiškių aikštės memorialo maketas / A.Labašausko nuotr.

„Aikštės vertingoji savybė – lygus reljefas – būtų pažeistas, jei kalva būtų formuojama supilant gruntą. Pagal Jūsų pateiktą medžiagą (15min KPD pateikė Lukiškių aikštės memorialo skulptūrinio maketo sutartį – red. past.), maketas nepažeis šios vertingosios savybės (montuojama konstrukcija ant esamos dangos), tik galimai pažeis įrengtą naują aikštės dangą“, – atsakyme 15min rašo KPD vyriausioji specialistė, pavaduojanti vedėja Gerda Ožiūnaitė.

Visgi departamentas, anot jos, memorialo poveikį Lukiškių aikštės vertingosioms savybėms galės įvertinti tik tada, kai sulauks jo įrengimo bei vietos skulptūrai įrengti pakeitimo projekto.

Kol kas projektas su KPD derintas nebuvo.

Rugpjūčio 24 dieną Vilniaus miesto savivaldybė ir „Laisvės kalvelės“ projekto autorius skulptorius Andrius Labašauskas sudarė 32 tūkst. eurų vertės Lukiškių aikštės memorialo skulptūrinio maketo sutartį. Dabar, sulaukus finansavimo, kaip 15min teigė kūrėjas, bus galima pradėti gaminti memorialo bandinius, vėliau – rengti projektinį siūlymą ir derinti jį su suinteresuotomis institucijomis – tarp jų ir KPD.

Anksčiau departamento direktorės pavaduotojas Algimantas Degutis tvirtino, kad „Laisvės kalvelė“ keičia vertingąsias aikštės savybes – lygų reljefą.

KPD teigia pozicijos nepakeitęs

Penktadienį 15min publikavus tekstą apie pakitusią KPD poziciją dėl Lukiškių aikštės memorialo, departamentas nurodė, kad „žiniasklaida netinkamai interpretavo pateiktą atsakymą“.

KPD teigia toliau besilaikantis pozicijos, kad aikštės vertingoji savybė – lygus reljefas – būtų pažeistas, jeigu kalva bus formuojama supilant gruntą.

„Tai tik patvirtina anksčiau ne kartą išsakytą Kultūros paveldo departamento poziciją šiuo klausimu. Atsakyme pateikiama Kultūros paveldo departamento nuomonė tik apie memorialo dalies, tai yra sienelės MAKETĄ, kaip laikinos konstrukcijos įtaką Lukiškių aikštės vertingajai savybei“, – rašoma KPD svetainėje.

„Atkreipiame dėmesį jog jokia LAIKINA konstrukcija (MAKETAS) vertingosios savybės nepažeidžia, nes ji yra LAIKINA, bet gali nuo savo svorio ar įrengimo pažeisti jau įrengtą dangą“, – priduriama svetainėje.

A.Labašauskas KPD teiginį dėl pažeidžiamo lygaus reljefo anksčiau ginčijo.

„Skulptūra yra mažoji architektūra ir, pagal statybų reglamentą, tai yra statinys. Statinys iš principo negali kažkokiai reljefo savybei – lygaus paviršiaus – prieštarauti, nes statula irgi yra statinys“, – pirmadienį 15min sakė jis.

A.Labašausko „Laisvės kalvelės“ projektas visuomenės ir komisijos balsais laimėjo Kultūros ministerijos ir Šiuolaikinio meno centro organizuotą Lukiškių aikštės memorialo konkursą. Dėl jo aplinkybių šiuo metu vyksta teisminis procesas.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vilniaus savivaldybė už 32 tūkst. eurų įsigijo A.Labašausko „Laisvės kalvelės“ maketą

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius