Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Proginius Karališkojo pašto ženklus iliustravęs K.Strautniekas: iš tiesų dirbu karalienei

Visai neseniai savo instagramo paskyroje žinomas Lietuvos iliustratorius Karolis Strautniekas pasidalino naujiena – menininkas iš Anglijos karališkojo pašto gavo pasiūlymą iliustruoti proginę pašto ženklų seriją, kurioje vaizduojamas Arthuro Conano Doyle'io detektyvų personažas Sherlockas Holmesas.
K.Strautniekas ir jo kurta iliustracija Anglijos karališkajam paštui
K.Strautniekas ir jo kurta iliustracija Anglijos karališkajam paštui / K.Strautnieko iliustracija/ Dovaldės Butėnaitės nuotr.

15min susiekė su K.Strautnieku, kuris apie tai papasakojo daugiau.

– Kokiomis aplinkybėmis gavai šį pasiūlymą?

– Neturiu kažkokio ypatingo atsakymo. Jie tiesiog kreipėsi patys ir, matyt, atitiko anksčiau darytų darbų estetika. [Pastariesiems] nesvetimi tam tikri noir filmų bruožai arba trilerio motyvai. Ko gero, jie tai pastebėjo ir, atradę per internetus, kreipėsi.

Man atrodo, kad šiuose pašto ženkluose man visai pavyko iliustruoti jo elgseną, stovėseną, susimąstymą pritūpus.

– Kaip suprantu, tai buvo jų pačių inicijuota Sh.Holmeso serija?

– Taip, tai buvo jų pačių idėja. Jie tiesiog leido proginius pašto ženklus Sh.Holmeso tema ir pasirinko keturias, jų manymu, vertingiausias istorijas. Tokiu būdu jie išleido kolekcinį „lapelį“ su keturiais pašto ženklais.

Pats esi klasikinės literatūros fanas. Kaip tu, kaip kūrėjas, įsivaizduoji Sh.Holmeso personažą?

– Turbūt tai ir atsispindi iliustracijose. Jis paslaptingas, nuolatos šešėlyje, mistiškas, visažinintis bei viskam turintis atsakymą. Beje, labai retai dvejojantis.

O estetiškai, man atrodo, kad šiuose pašto ženkluose man visai pavyko iliustruoti jo elgseną, stovėseną, susimąstymą pritūpus.

Išeina taip, kad mano klientų sąraše gali atsidurti būtent ji, vadinasi iš tiesų dirbu karalienei.

– Ką šis pasiekimas – iliustruoti kanoninį Anglijos literatūros personažą and Karališkojo pašto ženklo – reiškia tau kaip kūrėjui?

– Tai visai malonus pasiekimas, tačiau nepasakyčiau, jog tai – ryškiausias nutikęs įvykis. Mane galbūt džiugina, kad šio Karališkojo pašto savininkė yra karalienė. Išeina taip, kad mano klientų sąraše gali atsidurti būtent ji, vadinasi iš tiesų dirbu karalienei.

– Ar užsakovai minėjo, kad tavo pašto ženklai gali atsidurti jos rankose?

– Mano žiniomis, pats paštas yra jos rankose. O ar pats darbas pasieks jos rankas, nėra taip svarbu. Šis faktas lyg koks simbolis svarbus man kaip menininkui.

– Kokie tavo tolimesni projektai?

– Šiuo metu dirbu su britų leidykla „Penguin Books“, kuriai apipavidalinsiu jaunųjų skaitytojų serijos knygą. Taip pat dar nesu tikras, ar darysiu, bet turėčiau kurti reklamą kompanijai „Stella Artois“. Tai bus Amerikos rinkai skirta reklama.

O šiaip visą vasarą ilsėjausi ir dabar bandau po truputį pradėti darbus.

– Dirbi garsiems vardams („Forbes“, „Monocle“, „The New Yorker“ ir t.t.). Ar spėji priimti visų užsakymus?

– Šiuo metu daug ko atsisakau, nes noriu skirti laiko sau bei randu kitų įdomių veiklų. Vasarą praleidau upėse, ežeruose ir mažiausiai, kas rūpėjo – tai darbai. Tad tiesiog jų atsisakiau arba įvardinau, kad vasarą jiems nedirbsiu ir reikėtų luktelti rudens.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius