Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Rusijos kariuomenė sunaikino rusų kompozitoriaus P.Čaikovskio vilą Ukrainoje

Kovo 1 dieną okupantams užėmus Trostjanecą, Ukrainos miestą šiaurės rytuose, buvo sunaikinta garsaus rusų kompozitoriaus Piotro Čaikovskio vila, praneša naujienų agentūra AFP.
Piotras Čaikovskis
Piotras Čaikovskis / Wikimedia Commons iliustr.

Kaip teigiama „Classic FM“ publikacijoje, būdamas 24 metų, garsusis XIX a. kompozitorius romantikas apsistojo viloje Trostjaneco mieste, kuris tuo metu priklausė Rusijos imperijai. Čia jis sukūrė savo pirmąjį simfoninį kūrinį – uvertiūrą „Audra“ (1864 m.).

Vila, kaip ir visas Trostjanecas, dabar yra sugriauta po to, kai 2022 m. kovo 1 d. per Rusijos invaziją į Ukrainą miestas buvo užimtas.

Po mėnesį trukusios okupacijos, kurios metu, kaip pranešama, nuo rusų rankinių granatų žuvo civilių gyventojų, Ukrainos pajėgos panaudojo smarkų apšaudymą, kad susigrąžintų Trostjaneco kontrolę.

Nors po žiauraus mėnesio Rusijos kariuomenė pasitraukė, visur galima pamatyti priminimų apie jų okupaciją: pastatai, įskaitant vilą, buvo sugriauti, mieste pilna sunaikintos karinės technikos su Rusijos karo simboliu - „Z“ raide.

Nuo vasario mėn. prasidėjus invazijai, Trostjaneco mieste, kuriame gyvena 25 tūkst. gyventojų, pavojingai trūksta maisto ir vandens.

Dabar gyventojai, norėdami pasiimti maisto, turi stoti į eilę prie P.Čaikovskio vaikų muzikos mokyklos, esančios šalia to paties pavadinimo muziejaus.

Pirmosiomis Rusijos invazijos dienomis P.Čaikovskio vaikų muzikos mokyklos koncertų salėje buvo registruojami Ukrainos savanoriai į teritorinės gynybos pajėgas.

Laukdami eilėje atsiimti maisto, piliečiai pastebėjo savo mieste esančius tarptautinių leidinių žurnalistus ir pribėgo prie jų. Vienu metu žurnalistams buvo suteikiama galybė liudijimų.

„Jie sudaužė mano būstą“. „Jie pavogė viską, net mano apatinius drabužius“. „Jie nužudė vaikiną mano gatvėje.“ „Pavogė mano nešiojamąjį kompiuterį ir losjoną po skutimosi“.

Trostjaneco meras teigė, kad kol kas per anksti pasakyti, kiek jo miesto gyventojų žuvo.

Pranešama, kad protestuodami prieš Rusijos okupaciją Trostjaneco gyventojai buvo apmėtyti rankinėmis granatomis, kurios nusinešė dviejų žmonių gyvybes.

Dėl sukrečiančių šio miesto ir kitų Ukrainos vietovių gyventojų liudijimų pirmadienį Europos Komisijos pirmininkė Ursula von der Leyen parėmė tyrimą dėl pranešimų apie Rusijos karo nusikaltimus šalyje.

Po pokalbio su Ukrainos prezidentu Volodymyru Zelenskiu U. von der Leyen sakė, kad ES tyrėjai padės Kyjivui ištirti Ukrainos pareigūnų ir nevyriausybinių organizacijų pranešimus apie tai, kad Rusijos pajėgos žudė ir seksualiai prievartavo civilius gyventojus netoli Ukrainos sostinės esančiuose miestuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius