Scenos žmonės įsibauginę: repeticijos teatre tebevyksta net ir išgyvenus COVID-19 bangą bei muzikantės mirtį

Kauno valstybinio choro vadovas Petras Bingelis pralaimėjo kovą su COVID-19 kovoja ligoninėje, Kauno valstybinio muzikinio teatro kolektyvas gedi mirusios kolegės, – jos gyvybę irgi pasiglemžė koronavirusas. Neseniai ligos bangą išgyvenusio teatro durys žiūrovams užvertos, tačiau repeticijos tebevyksta. Į 15min dėl to kreipėsi scenos darbuotojas: ar draudžiant būriuotis daugiau nei po du, normalu, kai scenoje stovi 30 žmonių?
Kauno muzikinis teatras
Kauno muzikinis teatras / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

15min redakcija sulaukė savo vardo ir pavardės atskleisti nepanorusio žmogaus laiško, kuriame keliamas klausimas dėl teatrų veiklos karantino metu. Susirgimų rodikliams Lietuvoje kylant į vis naujus rekordus, teatralai vis dar ruošiasi įvairioms premjeroms, demonstruoja spektaklius virtualioje erdvėje. Iš repeticijų salės jų neišvaiko net ir neseniai kolektyvo gretose praūžusi COVID-19 teigiamų testų rezultatų banga.

„Kadangi jau rašėte apie situaciją Kauno valstybiniame chore (sekmadienį pranešta, jog Petras Bingelis, šio choro vadovas, mirė nuo COVID-19, jis kurį laiką jau gulėjo reanimacijoje sunkios būklės), dabar rašome anonimiškai iš Kauno valstybinio muzikinio teatro. Situacija tokia, kad nesilaikoma COVID-19 rekomendacijų. Imituojama, kad laikomasi. Repetuojame scenoje be jokių apsaugų (dainininkai, šokėjai) – vienu metu apie 30 žmonių. Dabar vienam solistui nustatė teigiamą COVID-19 testą, bet niekas nesiizoliuoja. Žmonės bijo susirgti, nes prieš mėnesį teatre buvo židinys (apie 60 žmonių sirgo) ir taip atsitiko todėl, kad buvo slepiama, jog yra susirgęs žmogus, iš karto nebuvo nutraukti spektakliai ir repeticijos.

Po COVID-19 ligos viena orkestro muzikantė mirė. Tiesa, teigiama, kad ji užsikrėtė ne darbe, tačiau neaišku, nes tuo pačiu metu buvo sergančių ir teatre“, – rašoma šio teatro scenoje dirbančiu asmeniu prisistačiusio anonimo laiške redakcijai.

Dainiaus Čėplos nuotr./Kauno valstybinis muzikinis teatras
Dainiaus Čėplos nuotr./Kauno valstybinis muzikinis teatras

Pasak jo, scenos žmonės bijo apie tai kalbėti, nes neva grasinama papeikimais, prastovomis arba atleidimu iš darbo, o neramu yra visiems, kurie klauso žinių, skaito statistiką ir neneigia, kad virusas egzistuoja.

Kas nejaučia simptomų, dirba ir viskas.

„Rizikuodami teatro artistų sveikata, teatro vadovai ir režisierius neatsisako savo ambicijų pastatyti „Traviatą“ ir parodyti žiūrovams dar iki Naujųjų metų, tik neaišku, kam, kaip, kada, juk karantinas tik griežtinamas. Šiuo metu šis spektaklis ir yra repetuojamas. Šokėjai, dainininkai repetuoja beveik kiekvieną darbo dieną, su fortepijonu (orkestras dirba atskirai, grupėmis, gal kartą per savaitę). Scenoje vienu metu būna nemažai žmonių ir be kaukių.

Dauguma anksčiau sirgusių jau pasveiko, grįžo į repeticijas, bet iš tikrųjų neaišku, nei kiek užsikrėtusių, nei kurie, yra vis dar sergančių. Darbuotojams jokia informacija neteikiama, viskas tik gandų lygyje. Kas nejaučia simptomų, dirba ir viskas“, – tikina diskusiją dėl repeticijų reikalingumo tokiu metu iškėlęs skundo autorius.

Teigia, kad židinį užgesino labai greitai

15min žurnalistė su užklausa dėl situacijos kreipėsi į Kauno valstybinio muzikinio teatro vadovybę. Komentaro sulaukta iš šios įstaigos vadovo pavaduotojo kultūrai ir bendriesiems reikalams Rimanto Lekavičiaus. Jis pripažino, kad teatras išties buvo tapęs COVID-19 židiniu, – apie pirmąjį užsikrėtimo atvejį kolektyve sužinota rugsėjo 25 dieną.

„Tą pačią dieną buvo sustabdyta teatro repertuarinė veikla, atlikta teatro patalpų dezinfekcija, nuo kitos dienos buvo sustabdyta bet kokia veikla teatre ir visi darbuotojai paraginti saviizoliuotis. Teatro vadovybės pastangomis buvo suderintas visų darbuotojų testavimas – rugsėjo 28 dieną patikrinta apie 300 darbuotojų. Šiuo testavimu buvo nustatyti 39 užsikrėtimo atvejai. Tuomet teatre atlikta papildoma patalpų dezinfekcija. Teatras repeticinę veiklą atnaujino po 14 dienų, prieš tai atlikęs dar vieną darbuotojų testavimą. Sveikatos saugos specialistų vertinimu, efektyvių teatro veiksmų dėka židinys sustabdytas labai greitai“, – patikino R.Lekavičius.

Anot jo, per lapkričio mėnesį teatro kolektyve užfiksuota 14 užsikrėtimo atvejų, visi jie susiję su židiniais šeimose arba kitose darbovietėse.

Efektyvių teatro veiksmų dėka židinys sustabdytas labai greitai.

„Teatro kolektyvas labai skaudžiai išgyvena orkestro muzikantės netektį. Mūsų žiniomis, velionė užsikrėtė ne teatre. Šiuo metu serga 3 darbuotojai iš skirtingų padalinių – gamybinio, orkestro ir baleto. Jie gydosi namuose. Šie atvejai susiję su šeimomis arba kitomis darbovietėmis. Darbuotojai, galimai turėję kontaktus su šiais asmenimis, saviizoliaciją yra baigę“, – teigė teatro vadovo pavaduotojas.

Jis patikino, kad teatrui ypatingai svarbi darbuotojų sveikata, stengiamasi laikytis ne tik pateiktų rekomendacijų, bet imamasi ir papildomų priemonių, kurios gali apsaugoti kolektyvo narius. Po kiekvienos repeticijos vykdoma teatro patalpų dezinfekcija, diegiama įranga su UV spinduliais, kuri naikina virusus ore, repeticijų laikas trumpinamas, teatre reikalaujama dėvėti kaukes. Bendras plotas, kuriame vyksta repeticijos, pasak R.Lekavičiaus, – 450 kv. m. Jo teigimu, šiuo laikotarpiu repeticijose dalyvauja mažesnis skaičius darbuotojų, negu nurodyta rekomendacijose – 10 kv. m asmeniui.

Teatras veiklą, R.Lekavičiaus teigimu, atnaujins tą pačią dieną, kai leis Dievas ir Kultūros ministerija.

„Tačiau tam turime ruoštis ir vykdyti pastatyminę veiklą. Šiuo metu vyksta G.Verdi operos „Traviata“ pastatymas, skirtas Lietuvos profesionaliojo teatro 100-mečiui. Šiame pastatyme kūrybines ambicijas realizuoja Anželika Cholina“, – paaiškino teatro vadovybės atstovas.

Sirgo 55 asmenys

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) Vilniaus departamento Vidaus administravimo skyriaus specialistė Justina Petravičienė gruodžio 3 dieną informavo, kad 55 žmonių užsikrėtimo aplinkybės, NVSC Kauno departamento duomenimis, siejamos su protrūkiu Kauno valstybiniame muzikiniame teatre. Naujausias atvejis registruotas lapkričio 26 dieną.

Naujausias atvejis registruotas lapkričio 26 dieną.

NVSC Kauno departamentas yra gavęs informacijos apie 43 žmonių pasveikimą.

„Lapkritį, mūsų turimais duomenimis, buvo izoliuota 14 asmenų, dirbančių Kauno valstybiniame muzikiniame teatre“, – statistiką pateikė J.Petravičienė.

Komentarą dėl neribojamo skaičiaus repetuojančiųjų scenoje 15min pateikė ir Kultūros ministerija. Elektroniniu paštu atsiųstame atsakyme rašoma, kad kultūros ministro įsakymu visiems kultūros įstaigų vadovams pavesta užtikrinti valstybės lygio ekstremaliosios situacijos operacijų vadovo nustatytas asmenų srautų valdymo, saugaus atstumo laikymosi, būtinas visuomenės sveikatos saugos, higienos, asmenų aprūpinimo būtinosiomis asmeninėmis apsaugos priemonėmis sąlygas.

Taip pat reikalaujama užtikrinti, kad darbas kultūros įstaigose būtų organizuojamas ir klientai aptarnaujami nuotoliniu būdu, išskyrus atvejus, kai būtina atitinkamas funkcijas atlikti darbo vietoje, pvz., repetuojant arba organizuojant nuotolinį paslaugų teikimą.

„Organizuojant meno kolektyvų veiklą, repetuojant arba organizuojant nuotolinį paslaugų teikimą, turi būti vadovaujamasi Sveikatos apsaugos ministerijos rekomendacijomis „Dėl COVID-19 ligos (koronaviruso infekcijos) valdymo priemonių organizuojant meno kolektyvų veiklą““, – pabrėžiama Kultūros ministerijos atsakyme.

Gydosi tik vienas choristas

O kaip suvaldyti neseniai įsižiebusį COVID-19 židinį sekėsi Kauno valstybiniam chorui? Lina Balčiūnaitė, Kauno valstybinės filharmonijos vadovo pavaduotoja, patikino, kad iš esmės visi Kauno valstybinio choro dainininkai yra pasveikę, šiuo metu namuose gydosi tik vienas choristas, kuriam buvo sunkesnė ligos forma, jam teko kelias dienas praleisti ligoninėje. Iš viso sirgo 17 choro dainininkų.

Aliaus Koroliovo nuotr./Kauno valstybinė filharmonija
Aliaus Koroliovo nuotr./Kauno valstybinė filharmonija

„Choro darbas tikrai nėra sutrikęs, kaip ir visi kiti meno kolektyvai, Kauno valstybinis choras dirba daliniu nuotoliniu būdu. Choristai ruošia partijas namuose, elektroninėmis priemonėmis atsiskaito chormeisteriams. Tam net esame sukūrę specialią programėlę. Choristams, kurie neturi sąlygų repetuoti namuose (neturi instrumento ar pan.), sudaromos galimybės individualiai repetuoti filharmonijos patalpose.

Choro darbą šiuo metu koordinuoja chormeisteriai, jie yra atsakingi už atskiras balsų grupes. Su chormeisteriais palaikome nuolatinį kontaktą. Jei epidemiologinė situacija leis, ir nesulauksime dar griežtesnių suvaržymų, prieš šv. Kalėdas planuojame surengti kalėdinių giesmių koncertą, kurį transliuotume internetu. Taip pat planuojame dar bent vieną tiesioginę choro koncerto transliaciją tarpšventiniu laikotarpiu. Taigi pasiruošimas vyksta“, – atsakyme rašė L.Balčiūnaitė.

Jono Danielevičiaus nuotr./Petras Bingelis ir Kauno valstybinis choras
Jono Danielevičiaus nuotr./Petras Bingelis ir Kauno valstybinis choras

Į Anapilį iškeliavusio choro vadovo, profesoriaus P.Bingelio, kuris buvo ir Kauno miesto savivaldybės tarybos narys, sveikatos būklės Kauno valstybinė filharmonija nekomentavo sergančiojo šeimos prašymu.

„Maestro COVID-19 infekcija užsikrėtė ne Kauno filharmonijoje“, – tik tiek patikino L.Balčiūnaitė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius