-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Sostinėje – dar 9 „Kuriu Vilnių“ projektai: skelbiami konkurso laimėtojai

Vilnius trečius metus iš eilės rengia konkursą „Kuriu Vilnių“. Šiemet sulaukta rekordiškai daug – net 110 – paraiškų, iš kurių atrinkti devyni projektai. Jiems įgyvendinti bus skirta net 500 tūkst. eurų, praneša Vilniaus miesto savivaldybė.
Požeminės vaizdo struktūros
Požeminės vaizdo struktūros / Vilniaus savivaldybės nuotr.
Temos: 2 Vilnius Menas

„Kiekvienais metais „Kuriu Vilnių“ paraiškų skaičius tik didėja, o tai reiškia, kad sostinę puošti savo unikaliais kūriniais nori vis daugiau ir daugiau menininkų, visuomenininkų ir kūrėjų. Ypatingai džiaugiuosi, kad visi šiemet atrinkti projektai keliasi toliau nuo centro, tad meną būtų galima pajusti išėjus tiesiog pasivaikščioti po savo rajoną – ar tai būtų Naujamiestis, ar Antakalnis, ar Šeškinė. Sveikinu projekto laimėtojus ir nekantriai laukiu projektų įgyvendinimo“, – sakė sostinės meras Remigijus Šimašius.

Skelbiame devynis tęstinius ar visiškai naujus projektus, kurie šiemet gaus finansavimą įgyvendinimui. Vienas jų – didelės sėkmės sulaukęs tęstinis projektas „Open Gallery“.

„Open Gallery“ – šiuolaikinio meno projektas, atvira lauko galerija, kuri, išeidama iš „balto kubo“ galerijos suvokimo ribų, paverčia post-sovietinį buvusį labai uždarą industrinį kiemą unikalia atvira meno galerija“ – rašoma šiemet geriausia pripažintoje paraiškoje. Planuojama, kad šiemet Lietuvą aplankys iki 10 menininkų, kurie visuomenei čia pristatys iki 20 skirtingų šiuolaikinio urbanistinio meno projektų, tokių kaip sienų tapyba, skulptūra ir šviesos instaliacijos ir pan. Taip pat planuojama, kad pirmą kartą projektas išeis už kiemo ribų – kūriniai atsiras kitose Naujamiesčio gatvėse.

Kitas šių metų „Kuriu Vilnių“ konkurso laimėtojas – „Nostalgijos muziejus“. Tai interaktyvus garsinis pasivaikščiojimas, sudarytas iš 1980–2000 metų gyventojų autentiškų prisiminimų kasdieninėje pėsčiųjų trasoje Šeškinės take. Projektą sudarys ir įvairūs meniniai objektai bei muzikinis takelis. Gyventojai su šiuo kūriniu galės susipažinti naudodami savo mobilų telefoną, bus rengiamos ir ekskursijos. „Projektu siekiama paskatinti žmones iš naujo įvertinti paskutiniuosius praėjusio tūkstančio dešimtmečius, kuriais prasidėjo ir įvyko Lietuvai svarbūs įvykiai – sovietmečio saulėlydis, Sąjūdžio pradžia, Baltijos kelias, nepriklausomybės atkūrimas, Sausio 13-osios įvykiai, jaunos šalies augimas ir įstojimas į tarptautines ekonomines bei gynybines organizacijas“, rašoma paraiškoje.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Nostalgijos muziejus
Vilniaus savivaldybės nuotr./Nostalgijos muziejus

Kėdainių ir Lydos gatvių sankryžoje atsiras pernai mirusio skulptoriaus Romualdo Kvinto skulptūra „Vandens nešėjas“.

Dar vienas konkursą laimėjęs projektas „Požeminės vaizdo struktūros“ siekia keturias Vilniaus požemines perėjas išnaudoti kūrybai ir paversti jas vienu iš miesto urbanistinio audinio simbolių. Kiekviena perėja bus kuriama kaip savarankiškas ir unikalus meno kūrinys su tema, garsine ir vaizdine atmosfera. Požeminėse perėjose bus jungiami tapybos ir fotografijos dekoro, šviesų instaliacijų, garsinės atmosferos elementai, juos papildys perėjų atidarymo renginiai. Projektas planuojamas Laisvės prospekte prie parduotuvės „Lidl“ ir šalia TV bokšto, ties PC „Panorama“ ir Pilaitės prospekto požeminėse perėjose.

2017 metais prasidėjęs projektas „Vilniaus kontekstai“ šiais metais keičia kryptį ir taps daugialypiu. Planuojama leidinio ir renginių programos pristatymas, trijų tekstų ant pastatų sienų įgyvendinimas bei kultūriniai renginiai su poezijos, ese skaitymais ir gyvo garso koncertais Antakalnyje. Šiuo projektu siekiama įtraukti bendruomenę ir skatinti glaudžiau bendrauti tarpusavyje, supažindinti juos su rajone gyvenančiais kultūros atstovais.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Vilniaus kontekstai
Vilniaus savivaldybės nuotr./Vilniaus kontekstai

Užupio, Krivių ir Polocko gatvių sankirtoje planuojama skulptūra „Užupio obeliskas“, kuri bus skirta vienam iškiliausių Lietuvos poetų Sigitui Gedai.

Drujos ir Vitebsko gatvių sankirtoje atsivers nauja vieša erdvė „Skulptūrinių instaliacijų sodas 2123“, kurioje atsiras objektai iš išnykusių, renovuojamų ar kitaip besikeičiančių Vilniaus vietų, tokie kaip buvusių profsąjungos rūmų kolonos, medžio kamienas iš Vingio parko teritorijos ir pan.

Ant vieno iš Savanorių prospekto daugiabučio sienų bus perkelta lietuvių išeivijos menininko Kazio Varnelio 1969 metų tapybos kūrinio kopija „Pseudo labyrinth“. Projektas „Labirintas“ primena optinį meną lietuvių dailėje ir skatina visuomenę pasidomėti šia paslaptinga ir masinančia išraiškos priemone.

Vilniaus savivaldybės nuotr./Labirintas
Vilniaus savivaldybės nuotr./Labirintas

Projektas „Bendruomenės sodas ir rotonda“ siekia šalia autobusų stoties esančią apleistą teritriją, kurioje anksčiau buvo J. Strumilos sodai, prikelti bendruomenei ir sukurti bendrų veiklų struktūrą – sodą, kūrybingus žaidimo objektus ir rotondą. Sutvarkyta teritorija bus pritaikyta vaikams, jaunimui, šeimų ir vyresnio amžiaus žmonių laisvalaikiui, augalų ir miesto istorijos pažinimui.

Kaip ir kiekvienais metais, konkurse galėjo dalyvauti visi kūrėjai – tiek fiziniai, tiek juridiniai asmenys, norintys papuošti sostinę savo darbais. Šiemet atsisakyta konkurse išskirti prioritetines miesto vietas, tad menininkai galėjo siūlyti savo kūrinius bet kuriai Vilniaus vietai. Tiems, kam reikėjo įkvėpimo, savivaldybė siūlė tris vietas, kuriose galėtų atsirasti „Kuriu Vilnių“ naujausi projektai: Paupio taką, Šeškinės taką bei naujai įrengtą skverą ties Savanorių prospekto 42-uoju namu.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius