Valdovų rūmų direktoriui – Lenkijos apdovanojimas už kultūros paveldo puoselėjimą

Valdovų rūmų direktoriui Vydui Dolinskui Varšuvoje įteikta Aleksandro Gieysztoro premija už kultūros paveldo puoselėjimą, antradienį pranešė muziejus.
„Citi Handlowy“ generalinė direktorė Elžbieta Četvertynska ir dr. Vydas Dolinskas
„Citi Handlowy“ generalinė direktorė Elzbieta Czetwertynska ir dr. Vydas Dolinskas / Jarosław Jaworski nuotr.

Jo teigimu, apdovanojimas skirtas už „išskirtinę veiklą, skatinančią Lietuvos visuomenę įsitraukti į Lenkijos ir Lietuvos kultūros paveldo puoselėjimą ir populiarinimą“.

Apdovanojimo iškilmės vyko Varšuvos karališkojoje pilyje.

Premiją teikia Lenkijos Leopoldo Konenbergo fondas „Citi Handlowy“.

„Profesoriaus Aleksandro Gieysztoro apdovanojimas – kelis dešimtmečius gyvuojanti Lenkijos iniciatyva, kurianti bendruomenę, vienijanti ir išskirianti tuos, kurie rūpindamiesi kultūros paveldu kartu stiprina visuomenės tapatybę. Tai žmonės, kurie mato paveldo potencialą. Jie tiki, kad kuriant ateitį būtina pažinti kultūrinį kontekstą, iš kurio esame kilę“, – sakė fondo vadovė Elzbieta Czetwertynska.

Šios premijos globėjas yra Lenkijos prezidentas Andrzejus Duda, jis pasveikino premijos laureatą V.Dolinską.

„Suprasdamas, kaip dabartiniams ir būsimiems abiejų tautų santykiams svarbu tinkamai suvokti mūsų bendrą istoriją, noriu padėkoti ponui V.Dolinskui už viską, ką darote, kad geriau pažintume vieni kitus ir stiprintume mūsų tarpusavio ryšius“, – sveikinime rašė Lenkijos vadovas.

V.Dolinskas yra 23-iasis premijos laureatas. Atsiimdamas apdovanojimą jis teigė, kad „svarbiausias žodis santykiuose tarp tautų, o juo labiau tarp tautų, turinčių bendrą istoriją, kultūrą ir paveldą, yra „bendras“.

„Šis žodis vienijo Lenkijos ir Lietuvos sandraugos tautas istoriniais laikais, taip pat vienija ar gali vienyti buvusios Lenkijos ir Lietuvos valstybės tradicijos paveldėtojus ir šiandien. Ir ne tik lenkus ar lietuvius, bet ir ukrainiečius ar baltarusius. Žodis „bendras“ panaikina konflikto dėl istorinio paveldo nuosavybės galimybę ir sukuria sąlygas bendradarbiauti ir suprasti vieniems kitus“, – teigė Valdovų rūmų direktorius.

A.Gieysztoro premija skiriama asmenims ar institucijoms už nuopelnus stiprinant ir puoselėjant kultūros paveldą, ypač už muziejinę ir konservavimo veiklą, taip pat už tyrimus kultūros paminklų išsaugojimo srityje.

Premijos tikslas – skatinti ir remti tuos, kurie imasi veiksmų, kad apsaugotų kultūros pasiekimus Lenkijoje ir užsienyje. Per metus įprastai skiriama viena premija.

Anksčiau gegužę V.Dolinskui įteiktas ir vienas aukščiausių Lenkijos valstybinių apdovanojimų – ordino „Už nuopelnus Lenkijos Respublikai“ Karininko kryžius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius