Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Valkininkuose gelbės nykstančią vertingą freską

Dailininkų Algirdo Steponavičiaus ir Birutės Žilytės sukurta freska, viena vertingiausių to laikotarpio lietuvių monumentaliosios dekoratyvinės tapybos kūrinių, per porą metų gali būti prikelta antram gyvenimui. Varėnos rajono savivaldybė, prieš porą metų savo žinion perėmusi „Pušelės“ vaikų sanatoriją, freską, gavus valstybės paramą, žada restauruoti.
Algirdo Steponavičiaus ir Birutės Žilytės sukurta freska
Algirdo Steponavičiaus ir Birutės Žilytės sukurta freska / LRT nuotr.

Gerokai apgadinta ir aptrupėjusi freska – 12 kompozicijų liaudies tautosakos motyvais, kelis dešimtmečius nebuvo tvarkoma, o tik niokojama.

2015-aisiais freska buvo įtraukta į Valstybės saugomų kultūros paveldo objektų sąrašą, tačiau didesnės apsaugos nesulaukė. Dabar freskos būklė, anot paveldosaugininkų, beveik avarinė.

„Yra pažeidimų ir dėl temperatūros svyravimų, yra daugybė grubių mechaninių sužalojimų, sąmoningai padarytų aštriais daiktais. Dėl to jos būklė ir yra bloga“, – LRT TELEVIZIJAI sakė Kultūros paveldo departamento atstovė Margarita Janušonienė.

Prieš trejus metus freskos restauravimo projektą parengė restauratorė Indrė Valkiūnienė, bet jis ir liko tik popieriuje, Kultūros paveldo departamentui neskyrus finansavimo. Vėliau lėšos buvo skirtos – 30 tūkst. eurų, tačiau tuometė vaikų sanatorijos savininkė – Santaros klinikos – prieš porą metų sanatoriją uždarė, tuščias pastatas perduotas Varėnos savivaldybei.

Šiemet savivaldybė sanatorijos pastatus išnuomojo – čia įsikurs senelių globos namai. Freską žadama restauruoti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius