Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniaus savivaldybė už 32 tūkst. eurų įsigijo A.Labašausko „Laisvės kalvelės“ maketą

Penktadienį Vilniaus miesto savivaldybė, atstovaujama administracijos direktoriaus Povilo Poderskio, ir skulptorius Andrius Labašauskas sudarė 32 tūkst. eurų vertės Lukiškių aikštės memorialo skulptūrinio maketo sutartį. Anot projekto autoriaus, dabar, sulaukus savivaldybės pinigų, bus galima pradėti gaminti memorialo bandinius, o vėliau – rengti projektinį siūlymą.
Naujasis Lukiškių aikštės memorialo maketas
Lukiškių aikštės memorialo maketas / A.Labašausko nuotr.

„Dabar artimiausiomis dienomis prasidės konkretūs darbai: važiuosiu į mišką, rinksiu medieną, keliausiu po Lietuvą, fotografuosiu miškus, į partizanų vietas keliausiu ir panašiai“, – komentuoja „Laisvės kalvelės“ projekto autorius.

Paklaustas, ar anksčiau jau buvo pradėti lieti memorialo bandiniai, kaip skelbė Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis, A.Labašauskas patikina, kad tam neturėjo lėšų.

Anksčiau bandiniams nebuvo lėšų

„Dabar, kai perves pinigus, galėsiu susimokėti už medžiagas, benziną ir važiuoti. Iki to laiko neturėjau resursų“, – sako jis ir priduria, kad gamins realaus dydžio memorialo dalis, komponuos jas erdvėj, stengsis atrasti tinkamą memorialo gaminimo procesą. Dalys, anot A.Labašausko, vėliau galės būti panaudotos kuriant ir galutinį memorialo variantą.

15min nuotr./Vilniaus savivaldybė už 32 tūkst. eurų įsigijo A.Labašausko „Laisvės kalvelės“ maketą
15min nuotr./Vilniaus savivaldybė už 32 tūkst. eurų įsigijo A.Labašausko „Laisvės kalvelės“ maketą

„Pinigai skirti tam, kad nustatyčiau procesą, technologinius klausimus, kokių medžiagų reikia, kokį mišinį užmaišyti, kad jis būtų atsparus drėgmei, atmosferiniams veiksniams, galbūt temperatūrai“, – sako menininkas.

Po to, skulptoriaus teigimu, bus rengiamas projektinis pasiūlymas, o jis – derinamas su suinteresuotomis institucijomis, tarp jų ir Kultūros paveldo departamentu (KPD). Pastarojo atstovai anksčiau teigė, kad „Laisvės kalvelė“ keičia vertingąsias aikštės savybes – lygų reljefą.

A.Labašauskas, kaip ir anksčiau, tokį teiginį ginčija: „Skulptūra yra mažoji architektūra ir, pagal statybų reglamentą, tai yra statinys. Statinys iš principo negali kažkokiai reljefo savybei – lygaus paviršiaus – prieštarauti, nes statula irgi yra statinys.“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Labašauskas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Andrius Labašauskas

Vyriausybė, rengusi memorialo projektų konkursą, „Laisvės kalvelę“ Lukiškių aikštėje planavo pastatyti iki šių metų gruodžio 1-osios, tačiau prasidėjus teisminiam procesui dėl konkurso aplinkybių, Vyriausybėje įstrigo jos finansavimo klausimas.

A.Labašauskas, paklaustas ar visgi spėtų projektą įgyvendinti iki gruodžio 1 dienos, tvirtina, kad taip.

„Gal ir greičiau spėsiu. Laiko yra pakankamai. Aš jau turiu dirbtuves su kranu išsinuomojęs, tik laukiu finansavimo. Viskas pasiruošta, man viskas aišku, klausimų kitiems gal kyla“, – sako jis.

Teisminio proceso nesureikšmina

Vilniaus miesto savivaldybės administracijos direktorius P.Poderskis tikina, kad gruodžio 1 diena niekada nebuvo terminas, kurį nusistatė savivaldybė.

„Monumentalios ir kokybiškos kūrybos vaisiai brandinami kantriai ir esame tik įpusėję šį kelią. Svarbiausia, kad rezultatas būtų vertas Vilniaus, kokybiškas ir išbaigtas“, – dėstoma raštu siųstame atsakyme.

Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis
Luko Balandžio / 15min nuotr./ Povilas Poderskis

Anot P.Poderskio, savivaldybė, A.Labašausko projekto maketo rengimui skyrusi 32 tūkst. eurų, sieks šias lėšas kompensuoti iš Kultūros ministerijos numatytos dotacijos.

Pasiteiravus, ar Vilniaus apygardos teismo sprendimas turės įtakos projekto įgyvendinimui – stovės memorialas aikštėje ar ne, savivaldybės administracijos direktorius teigia, kad apie šią bylą žinoma tik iš žiniasklaidos ir plačiau situacijos nekomentuoja.

„Tačiau sostinės savivaldybė tarnauja savo miestiečių labui ir apie monumentus sprendžia nepriklausomai nuo to, kas kur sugalvojo pasiteisti“, – dėsto P.Poderskis.

Vyriausybė Lukiškių aikštės memorialui finansuoti yra numačiusi skirti 500 tūkst. eurų.

TAIP PAT SKAITYKITE: Vyriausybėje įstrigus Lukiškių memorialo finansavimui, pinigus skirti svarsto Vilnius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius