Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje pagerbtas LDK humanisto ir leidėjo P.Skorinos atminimas

Vilniuje ketvirtadienį pagerbtas Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės humanisto ir leidėjo Pranciškaus Skorinos atminimas.
Pranciškus Skorina. Jakovo Brazerio reprodukcija iš knygos 400-osios baltarusių spaudos metinės, 1525–1925. 1926 m.
Pranciškus Skorina. Jakovo Brazerio reprodukcija iš knygos 400-osios baltarusių spaudos metinės, 1525–1925. 1926 m. / MAB nuotr.

Kartu paminėta ir pirmosios Lietuvos Didžiojoje Kunigaikštystėje (LDK) spausdintos knygos, kurią išleido P.Skorina, 500 metų sukaktis, pranešė Užsienio reikalų ministerija.

„Vieno iškiliausių LDK atstovų, švietėjo Pranciškaus Skorinos asmenybė įkūnija daugelį šimtmečių siekiančias bendras lietuvių ir baltarusių šaknis. Jo šviesus atminimas skatina ir toliau puoselėti bendražmogiškas europietiškas humanizmo vertybes, siejančias lietuvių ir baltarusių tautas“, − sakė užsienio reikalų ministras Gabrielius Landsbergis.

Ceremonijoje Vilniaus arkikatedroje dalyvavusi Baltarusijos opozicijos lyderė Sviatlana Cichanouskaja sakė, kad pedagogo ir knygų spausdinimo pradininko Vilniuje atminimas aktualus ir šiandien.

„Ši ceremonija skirta pagerbti Pranciškų Skoriną, mūsų pedagogą, taip pat knygų spausdinimo pradžią Baltarusijoje. Čia, Vilniuje, prieš 500 metų jis įkūrė spaustuvę ir išleido knygą senąja Baltarusių kalba. Bet noriu pažymėti: mes ne tik reiškiame pagarbą Skorinai – mes tęsiame jo veiklą“, – kalbėjo S.Cichanouskaja, cituojama jos biuro pranešime spaudai.

Ji taip pat pažymėjo, kad Lietuvos kultūros taryba su baltarusių opozicijos atstovais bei Lietuvos Seimas nusprendė paskelbti 2022-uosius P.Skorinos metais.

Arkikatedroje šv. mišias laikė vyskupas Arūnas Poniškaitis, ceremonijoje taip pat dalyvavo baltarusių bendruomenės Lietuvoje atstovai, Lietuvoje reziduojantys užsienio šalių diplomatai.

P.Skorinai skirtos mišios sausio 20 dieną buvo laikomos ir Prahoje, Varšuvoje, Polocke, Minske ir Padujoje.

Pranciškus Skorina (1470–1551/1552) – Polocke gimęs Europos humanistas, pedagogas, gydytojas ir vertėjas, pirmosios spausdintos Biblijos senąja baltarusių kalba leidėjas ir pirmosios spaustuvės Vilniuje įkūrėjas.

P.Skorinos leidiniai pradėjo knygų spausdinimo tradiciją LDK, Vilniuje išleistos knygos prilygo geriausiems to laikotarpio Vakarų Europos poligrafijos pavyzdžiams, o minėtoje spaustuvėje 1522 metais buvo išleista pirmoji knyga LDK „Mažoji kelionių knygelė“.

Savo gyvenimą P.Skorina paskyrė Biblijos tekstų publikavimui, siekė padaryti Bibliją labiau prieinama paprastiems žmonėms ir pateikti jos tekstus visiems suprantama kalba. P.Skorina gyveno ir dirbo Krokuvoje, Prahoje, Padujoje, Karaliaučiuje ir kituose Europos miestuose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius