-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Šiaulių menininkai partizaniškoje aplinkoje pristato rezistencijai dedikuotą unikalią parodą

„Ilgo rudens žygis“ – taip savo naują projektą pavadino du Šiaulių menininkai, lapkričio 1-ąją netoli Kurtuvėnų pristatysiantys unikalią piešinių parodą ir muzikinį performansą. Dailininkas Mindaugas Lukošaitis ir būgnininkas Gintauto Gascevičius nusprendė atkreipti dėmesį rezistenciją – būtent šiai temai jie dedikuos visą kūrybinį vakarą. Apie tai rašoma pranešime žiniasklaidai.
Paroda „Ilgo rudens žygis“
Paroda „Ilgo rudens žygis“ / Mindaugo Lukošaičio nuotr.

„Rezistencijos tema visuomet buvo artima, ja prieš maždaug 15 metų sukūręs ir ankstesnį piešinių ciklą. Tuomet vienas kūrinys turėjo išskirtinį pasisekimą – jis buvo eksponuojamas pasaulinėse parodose, vėliau jį įsigijo Dainijos šiuolaikinės dailės muziejus „Louisiana Museum of Modern Art. Po pertraukos vėl norėjau prikelti šią temą, pakartoti ją iš naujo“, – pasakojo M.Lukošaitis.

Vienos dienos parodoje „Ilgo rudens žygis“ šįkart jis eksponuos kelias dešimtis piešinių. Tiesa, pats juos labiau vadina eskizais, o ir sukurtais originalia technika – jie piešti ne pieštuku, grafitu ar anglimi, o planšetiniu kompiuteriu. „Atrodo, lyg būtų piešti tušu“, – sako menininkas.

Pristatomoje parodoje M.Lukošaitis iš naujo brėžia liniją, matuoja nedraugiškas ribas, narplioja dviprasmybių tinklus ir neria į nežinomybę. „Jėgos nelygios, nes įsibrovėliai kibūs ir nepailstantys. Kova tampa nepakeliamai sunki ir linijos ima grėsmingai trūkinėti“, – apie parodą sako jis.

Visi piešiniai bus įrėminti, jie kabės lauke, papuoš iškirtinės sodybos sienas. Įdomu tai, kad „Ilgo rudens žygį“ dainininkas nusprendė pristatyti išskirtinėje vietoje – savo gimtojoje sodyboje, vienkiemyje netoli Kurtuvėnų miestelio.

Vieta čia esą – neeilinė: troba stovi girioje, viduryje miško, gamtos apsuptyje. „Čia užaugau, čia praleidau ne vieną vasarą, o ir pati sodyba Antrąjį pasaulinį karą atlaikė, išgyveno permainingus laikus. Trobelė labai lietuviška, apsamanojusiu stogu, šalia auga klevas, tema – labai lietuviškai lyriška, net tokia partizaniška – tokia miško aplinka šiai parodai daug labiau tinka nei baltos galerijos sienos ar urbanistinė erdvė“, – sakė jis.

Tačiau išskirtinę vietą žemėlapyje nelengva rasti, todėl ketinantiems atvykti M.Lukošaitis nurodo koordinates, užtikrina – norint atrasti šią vietą teks pasinaudoti navigacija. Kita vertus, dėl šios priežasties kultūrinis vakaras tampa dar labiau išskirtinis.

Mindaugo Lukošaičio nuotr./Paroda „Ilgo rudens žygis“
Mindaugo Lukošaičio nuotr./Paroda „Ilgo rudens žygis“

„Prie Lapkričio 1-osios, Visų šventųjų dienos, renginio specialiai netaikėme, taip sutapo. Šią dieną žmonės važinėja po Lietuvą, gal kas pro šalį vykdamas nuspręs užsukti... O ir parodos pavadinimas „Ilgo rudens žygis“ simbolinis – juk nuo lapkričio prasideda tas ilgas ruduo“, – svarstė parodos autorius.

Pasak jo, atidarymo turėtų nepraleisti visi, kuriems artima rezistencijos tema, tie, kuriems rūpi tautos likimas, kurie nori iš arčiau pažinti Lietuvos istoriją, vertina meną. Galiausiai – nori vakarą praleisti grynai ore ir pasiklausyti siautulingo G.Gascevičius pasirodymo – perkusininkas muzikaliai iliustruos M.Lukošaičio piešinius.

„Mūsų didžiausias noras – kad žmonės pabūtų kartu. Juk patys žmonės kuria situacijas, diskusijas, tas santykis tarp žmonių – labais svarbus. Bendravimas, draugystė, pasitikėjimas – tai ryšių stiprinimas, kuris svarbus ir rezistencijos temai. Drauge su Gintu eksperimentuojame siekdami sujungti dailę ir muziką, tikimės, kad ateityje turėsime dar daug įdomių projektų“, – kalbėjo M.Lukošaitis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius