-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Kaip tvarkyti namus be įtampos ir nuovargio? Ponios Ramintos ir ekspertų patarimai 

Vargu ar kas ginčysis – tvarkinguose namuose tiesiog BŪTI maloniau! O ką jau kalbėti, jog tada ir kūrybiškų idėjų gimsta, ir tarpusavio pykčių mažiau, ir draugų norisi pasikviesti. Tačiau tam, kad namų erdvė būtų švari ir tvarkinga, tenka įdėti pastangų. Tad kokios mažos gudrybės ir tvarkymosi strategijos padės susidoroti su buities darbais nepervargstant?
Moteris tvarko namus
Moteris tvarko namus / Vida Press nuotr.

„Maximos“ projekto #palyginome herojė ponia Raminta kartu su apsipirkimų kompanione Livija Gradauskiene parduotuvėje apsilankė būtent prieš generalinį tvarkymąsi. Gera nuotaika spinduliuojanti ponia Raminta pasakoja, jog tvarkydamasi ji mėgsta net pašokti ir padainuoti!

– Kai kuriems žmonėms buities darbai, o juolab – rimtas namų tvarkymas, yra tikrų tikriausia kančia, o kaip jums?

– Tvarkytis man yra įprasta, nepasakyčiau, kad patinka procesas, greičiau jau rezultatas. Labai smagu matyti sutvarkytus namus, atrodo, net erdvė pasikeičia, padidėja, oras tampa kitoks, tarytum gaivesnis. Apsitvarkyti tenka kasdien: tai skalbinius išdėlioti, tai pašluoti, nes kas nors iš namiškių pamiršo nusiauti, tai gaminamas maistas išbėgo – reikia vyryklę pavalyti. Na, o savaitgalį jau tvarkomės visi, grindis plauna vyras, kiekvienas tvarkosi savo erdves, man tenka virtuvė ir vonios kambarys.

– Kuriuos buities darbus dirbate smagiai, o kurių galbūt nemėgstate?

– Darbų neskirstau į mėgstamus ir nemėgstamus, tik lyginti drabužių išties nepernešu (juokiasi). Todėl dažniausiai renkuosi nesiglamžančius pluoštus. O šiaip jokie darbai nebaugina.

Maxima nuotr./Projekto #palyginome herojė Raminta ir Livija Gradauskienė
Maxima nuotr./Projekto #palyginome herojė Raminta ir Livija Gradauskienė

– Kaip praskaidrinate tvarkymosi rutiną? Galbūt po visų tvarkymosi darbų save apdovanojate?

Aš VISADA tvarkausi su radiju ir labai mėgstu sušokti ar padainuoti, kai išgirstu mėgstamą „gabaliuką“.

– Aš VISADA tvarkausi su radiju ir labai mėgstu sušokti ar padainuoti, kai išgirstu mėgstamą „gabaliuką“. Kartais po tvarkymosi keliaujame pavakarieniauti į kavinę ar restoraną, visi būname puikios nuotaikos. Arba bent jau užsukame į parduotuvę nusipirkti „ko nors ypatingo“.

– Kiek jums įdomūs įvairūs nauji produktai švaros priemonių lentynose, ką paprastai renkatės?

– Žinoma, domimės naujovėmis, visada norisi išbandyti naujas priemones, tačiau dažniau perkame draugiškus aplinkai produktus. Taip, kartais dėl ekologijos naudojame ir liaudiškas priemones, tokias kaip actas ir soda.

– Kiek parduotuvėse jums svarbios akcijos? Gal mėgstate apsipirkti „į priekį“, jei yra nuolaida mėgstamai prekei?

– Produktų „į priekį“ įprastai neperkame, nes gyvename ne deficito laikais, tačiau, pamatę dažnai mūsų naudojamą mėgstamą prekę už labai gerą kainą, jos paimame du vienetus vietoje vieno.

Maxima nuotr./Projekto #palyginome herojė Raminta ir Livija Gradauskienė
Maxima nuotr./Projekto #palyginome herojė Raminta ir Livija Gradauskienė

Panašu, jog ponia Raminta kartu su šeima tvarkosi pagal visas ekspertų rekomendacijas, o mes išskyrėme keletą bendrų, tačiau labai svarbių patarimų, gal pravers ir jums?

  • Tvarkykitės gerai nusiteikę. Gal buities darbai ir nėra mėgstamiausias laiko praleidimo būdas, tačiau jų neišvengsite (nebent užsisakote namų tvarkymo paslaugas), jei norite gyventi švariuose, gaiviuose namuose. Pabandykite nusiteikti pozityviai ir plaudami, siurbdami grindis, valydami dulkes galvoti apie galutinį rezultatą. Jei nuotaiką jums pakels muzika, būtinai ją įsijunkite!
  • Mažiau daiktų, daugiau tvarkos. Jei ėmėtės rimto tvarkymosi, pradėti reikėtų nuo to, kad namuose neliktų nereikalingų, aplūžusių, tuščiai vietą užimančių daiktų. Juk neretai jų šluostymas, dėliojimas atima daugybę laiko. Peržiūrėkite ant lentynų dulkančius niekučius, vaikų žaislus, gyvūnų žaisliukus, pagaliau – ir drabužius spintoje. Tai, kas nenaudojama ir nekelia teigiamų emocijų, verčiau tegul keliauja į šiukšlių rūšiavimo konteinerius ar labdarą.
  • Įdarbinkite aparatus. Pradėkite nuo paprastų, tačiau svarbių darbų: surinkite indus, sudėkite į indaplovę arba išplaukite rankomis. Įjunkite skalbimo mašiną su nešvariais skalbiniais. Išneškite šiukšles. Jei turite robotą siurblį ar langus valantį aparačiuką, įdarbinkite ir juos.
Vida Press nuotr./Namų tvarkymas
Vida Press nuotr./Namų tvarkymas
  • Eiliškumas – svarbu. Kambarius pradėkite valyti nuo viršutinių paviršių ir daiktų – šviestuvų, viršutinių lentynų, taip leiskitės žemyn ir tik pačioje pabaigoje plaukite grindis. Namų tvarkymą verta užbaigti vonios kambariu ir skirti tam atidumo bei laiko. Juk būtent pagal šią patalpą dažniausiai vertiname ir kitų namų, ir įvairių įstaigų švarą. Tad vonios kambarys tegul spindi.
  • Kiek dažnai? Vonią ar dušą, virtuvę bei namų grindis geriausia valyti kas savaitę (jei reikia ir dažniau). Paviršius, kurie yra aukščiau nei akių lygis, galima valyti kas dvi savaites ar bent kartą per mėnesį. Langus bei ventiliacijos angas – bent du kartus per metus, geriausiai generalinio tvarkymosi pavasarį bei rudenį metu. Žinoma, jei tik turite laiko ir noro, langus galima valyti ir dažniau, nes per juos patenka natūrali šviesa.
Vida Press nuotr./Vonios šveitimas
Vida Press nuotr./Vonios šveitimas
  • Nepamirškite kambarinių gėlių. Kambariuose vešinčius augalus reikia ne tik palaistyti, bet ir nuvalyti jų lapelius – vieniems tiks švelnus dušas, kitus užteks pašluostyti drėgna šluoste.
  • Baigę tvarkymosi darbus atverkite langus, išvėdinkite kambarius. Jei norite, galite uždegti švelnų kvapą skleidžiančią žvakę ar aromatinę lempą.
  • Ponia Raminta apsipirkdama „Maximoje“ į savo prekių vežimėlį dėjosi ir maltos kavos bei saldumynų. Juk po generalinio namų tvarkymosi reikia pasilepinti. Imkite pavyzdį ir jūs – kai darbai bus baigti, švariuose namuose išgerkite puodelį geros kavos, pasilepinkite saldėsiu!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius