Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tautiečiai Ispanijoje gamina savo svajonių šokoladą, ateities siekis – rimtas fabrikėlis su lietuviška įranga

Vargiai surastume žmogų, kuris nemėgsta šokolado, juolab kad jo rūšių šiais laikais egzistuoja begalės. Tačiau Ispanijoje jau kelerius metus gyvenančiai Klimų šeimai nepavyko rasti saldėsio, kuris atitiktų jų lūkesčius, tad beliko viena išeitis – gaminti šokoladą patiems! Dabar lietuvių šeima turi siekį savo nedidelį datulėmis saldinto šokolado fabrikėlį kilstelėti į naują lygį – tam jie netgi pasitelkė sutelktinio finansavimo platformą „Kickstarter“.
G. ir N.Klimai Ispanijoje paniro į šokolado gamybos nuotykį (nuotraukoje – su mažuoju sūneliu)
G. ir N.Klimai Ispanijoje paniro į šokolado gamybos nuotykį (nuotraukoje – su mažuoju sūneliu) / Asmeninio albumo nuotr.

Kaip pasakoja Giedrė Gutautė-Klimienė ir Nerijus Klimas, Ispanijoje, kur jie su trimis vaikais šiuo metu gyvena, veikia labai daug mažų šokolado manufaktūrėlių. Neabejotina, jog tai susiję ir su tuo, jog būtent Ispanija yra pirmoji šalis, atvežusi kakavą į Europą iš Pietų Amerikos, tad ir kakavos gėrimų, ir šokolado gamybos bei vartojimo tradicijos čia yra labai gajos, sako pašnekovai. Ir vis tik, nepaisant senų tradicijų bei pasirinkimo gausos, lietuviams taip ir nepavyko atrasti tokio šokolado, kokiu norėtų mėgautis patys, siūlytų savo vaikams bei draugams.

15min pokalbis su šokolado ir datulių sąjungos sužavėtais lietuviais – apie jų nediduką verslą, kurį jie nori puoselėti bei auginti, ir šokolado „Gguni Dates Cacao“ gaminimo subtilybes.

– Kokios aplinkybės jūsų šeimą atvedė į Ispaniją? Ar šiuo metu jūsų veikla susijusi tik su šokolado gamyba?

– Čia įsikūrėme daugiau kaip prieš ketverius metus, o mūsų mintys pakrypo link Ispanijos dėl palankesnių oro sąlygų, kartu buvo įdomu įgauti naujų patirčių, priimti naujus iššūkius. Šokolado gamyba yra bendra veikla, o Giedrė dar yra ir šeimos psichologė, užsiima konsultavimu. Ispanijoje mėgaujamės ir galimybe daugiau būti gamtoje, tad dažnai visa šeima einame į žygius.

– Išvykę esate gana neilgai, tad, ko gero, ryšys su Lietuva išlikęs stiprus?

– Taip, su Lietuva jaučiamės labai susiję, joks ryšys nėra nutrūkęs. Kol nebuvo šios koronaviruso situacijos, dažnai sulaukdavome svečių iš Lietuvos ir patys lankydavomės Lietuvoje, nes ten liko ir giminės, ir draugai. Ispanijoje taip pat labiausiai bendraujame su čia gyvenančiais lietuviais. Beje, ir mūsų šokolado pakuočių dizainas taip pat buvo kurtas Lietuvoje, jas iki šiol čia ir spausdiname. Viena iš mūsų šokoladų sudedamųjų dalių – LABU džiovintų vaisių tyrės juostelės – taip pat gaminamos Lietuvoje.

– Kaip išvis šovė mintis patiems gaminti šokoladą, ar iki tol turėjote kokios nors patirties maisto industrijoje?

– Nerijus visada mėgo eksperimentuoti virtuvėje ir jau seniai ieškojo galimybės pradėti savo verslą su ypatingu, išskirtiniu maisto produktu. Jis yra gaminęs ir visus draugus džiuginęs egzotiškais pagardais, padažais bei saldėsiais, eksperimentavęs japoniško natto gamyboje, ant žarijų kepdavęs vengriškus raguolius savo paties pagamintoje specialioje kepsninėje. Ir tai tik maža dalis Nerijaus kulinarinių ieškojimų ir patirčių.

Tad atsisveikinus su darbu Lietuvoje ir atvykus į Ispaniją atsivėrė galimybė įgyvendinti senai puoselėtą mintį. Kažkaip į akiratį pateko kakavos pupelės bei informacija apie jas, tai sukėlė didelį susidomėjimą. Pradėjome domėtis jų kilme, skoniais, rūšimis, maistine verte, atsivėrė platus ir stulbinantis kakavos pasaulis, kuriame kilo noras ir pasilikti.

Saldumui suteikti nuo pat pradžių pasirinkome datules, nes jos yra labai maistingos.

Užsisakę įvairių rūšių kakavos pupelių pradėjome eksperimentuoti namų virtuvėje. Iš karto žinojome, kad norisi sveiko, maistingo kakavos produkto, kokio labai sunku rasti parduotuvėse. Tad saldumui suteikti nuo pat pradžių pasirinkome datules, nes jos yra labai maistingos. O skoniams suteikti nusprendėme naudoti tik natūralius produktus.

Vyriausioji dukra, turinti pieno netoleravimo problemų, ir pieno bei riešutų alergijas turintys draugai, kurie buvo vieni pirmųjų mūsų eksperimentų ragautojų, lėmė mūsų apsisprendimą niekada gamyboje nenaudoti alergizuojančių produktų ar produktų su jų likučiais, nes supratome, kad šie žmonės turi labai mažą šokolado ir saldumynų – ypač sveikų saldumynų! – pasirinkimą.

Asmeninio albumo nuotr. /„Gguni Dates Cacao“ šokoladas
Asmeninio albumo nuotr. /„Gguni Dates Cacao“ šokoladas

– Jei reikėtų apibūdinti, kuo jūsų gaminami šokoladai išsiskiria iš kitų?

– Jie ypatingi tuo, kad yra mažiau apdirbti, nei šokoladai parduotuvių lentynose, tad išsaugo daugiau maistinių medžiagų, jų 100 proc. sudedamųjų dalių yra maistingos, naudojami tik tikri produktai: kakavos pupelės, datulės, vanilės ankštis, šviežio apelsino žievelė, Ceilono cinamonas, mėtos lapeliai ir džiovintos vaisių tyrės juostelės. Šokoladų sudedamosios dalys atkeliauja iš įvairių pasaulio kraštų: kakavos pupelės – iš Venesuelos, datulės – iš biodinaminio ūkio Tunise, apelsinai ir mėtos yra vietiniai – iš Ispanijos ekologinių ūkių, Ceilono cinamonas – iš Madagaskaro ekologinio ūkio, LABU vaisių tyrės juostelės iš vaisių, auginamų Lietuvoje, kur jos ir pagaminamos.

Mūsų šokoladuose nėra jokių skonių, saldiklių, emulsiklių, ar kitų pernelyg apdirbtų ar dirbtinių priedų. Taip pat jie puikiai tinka pienui, riešutams, glitimui, sojai ar sezamui alergiškiems žmonėms. Šokoladus pakuojame tik į popierinę pakuotę, kadangi norime kuo mažiau teršti aplinką.

– Kaip vyksta šokolado recepto kūrimas – pavyzdžiui, priedų parinkimas? Ar bandėte šokoladą saldinti dar kuo nors, be datulių? Ar ketinate skonių kolekciją dar plėsti?

– Kaip jau minėjome, saldinti šokoladus datulėmis pasirinkome dėl to, jog norėjome kažko natūralaus ir mažai apdirbto, tad ieškojome tarp vaisių. Esame bandę saldinti razinomis, figomis, bananais ir saldžiavaisio pupmedžio vaisiais (karobu). Datulės mums pasirodė tinkamiausias vaisius, nes mažiausiai keičia šokolado skonį. Tačiau ateityje žadame tęsti eksperimentus ir su kitais saldžiai vaisiai ar augalais. Juolab kad ir dabar šokoladuose su vaisių tyrės juostelėmis šokoladui saldumo suteikia ir jos, tad jau ir dabar negalime sakyti, kad saldiname tik datulėmis.

O pirmuosius receptus išsigryninti užtruko – atsirinkome proporcijas, sudedamąsias dalis, kurios geriausiai dera. Pirmieji mūsų šokoladai buvo su vanile ir su apelsino žievele. Dabar jau turime 9 rūšių šokoladus, tačiau asortimentą ketiname plėsti, nes tai vienas iš smagiausių užsiėmimų – ieškoti naujų skonių sąskambių.

Asmeninio albumo nuotr. /Lietuvių sukurtų šokoladų kolekcija
Asmeninio albumo nuotr. /Lietuvių sukurtų šokoladų kolekcija

– Ar buvo sunku pradėti šį saldų verslą, kodėl nutarėte auginti jį pasitelkdami sutelktinio finansavimo platformą „Kickstarter“, kam to prireikė?

– Pradžioje reikėjo surinkti labai daug informacijos, tiek apie kakavą, tiek apie šokolado gamybos procesą, tiek apie kitas sudedamąsias dalis bei labai daug ir kantriai eksperimentuoti namų virtuvėje, kol buvome tikri, kad turime gerą produktą. Atsirinkome ir mūsų gamybai tinkamiausias kakavos pupeles, ekologiškas datules ir kitas kokybiškas sudedamąsias dalis iš ekologinių ūkių, kad produktas būtų kuo natūralesnis ir sveikesnis.

Žinoma, reikėjo praeitį ir visą leidimų atsidaryti fabrikėlį procesą, išsinuomoti ir įsikurti patalpas, įsigyti įrangą, kurią pradžioje įsigijome labai paprastą, mažai našią ir ekonomišką, nes neturėjome išteklių našesnei įrangai.

Dirbame su esama įranga jau pusantrų metų, tačiau jos pajėgumai neleidžia išlaikyti fabrikėlio. Tad, norėdami tęsti savo sveiko šokolado gamybos misiją, kuria labai tikime, turime įsigyti našesnę įrangą. Esame jau sutarę, kad našesnę įrangą mums galės pagaminti maža įmonė Lietuvoje. Kiek žinome, tai būtų pirma šokolado gamybos įranga, pagaminta Lietuvoje! Tačiau tam mūsų fabrikėlis per savo egzistavimą neuždirbo lėšų ir įrangai finansuotis mums reikia pagalbos. „Kickstarter“ (sutelktinio finansavimo platforma) yra geras būdas tokioms mažoms įmonėms kaip mūsų surinkti reikiamas lėšas, nes kitaip gauti finansavimą yra labai sunku. O čia kiekvienas žmogus gali paremti mūsų idėją, prisidėti prie jos tolimesnio gyvavimo, tuo pačiu už tai gaudami mūsų šokoladus pigiau ir nuolaidas, galiosiančias visus metus.

– Minite, jog nelabai pavyko rasti šokolado, kuris patiktų, tad nutarėte gaminti patys. Smalsu, koks Ispanijoje yra šokolado pasirinkimas, ar čia yra mažų šokolado manufaktūrų, kiek išvis šioje šiltesnio klimato šalyje šokoladas mėgstamas?

– Taip, mums nelabai pavyko rasti šokolado, kuris būtų tiek be rafinuoto cukraus, tiek be saldiklių. O norėjosi natūraliai saldintų šokoladų. Žinoma, yra natūraliai saldintų vaisių, riešutų, kruopų batonėlių, kai kurie jų yra ir su kakava, bet tai ne šokoladas, kurį taip mėgstame. Tad nusprendėme, kad savo svajonių šokoladą, kurį valgant galima džiaugtis, kad maitini savo kūną, o ne kenki jam, nusprendėme gaminti patys.

O Ispanijoje yra labai daug mažų šokolado manufaktūrėlių, tiesa, jau mažuma iš jų gamina iš kakavos pupelių, nes renkasi lengvesnį būdą – gaminti iš dideliuose fabrikuose pagamintos, stipriai apdirbtos kakavos masės.

Vasarą ispanai, bent jau šalies pietuose, šokolado nevalgo. Tai mus, lietuvius, iki šiol labai stebina.

Ispanija apskritai yra pirmoji šalis, atvežusi kakavą į Europą iš Pietų Amerikos, tad kakavos gėrimų, kurie čia išlieka labai populiarūs, ir šokolado gamybos bei vartojimo tradicijos čia yra labai gajos. Tiesa vasarą ispanai, bent jau šalies pietuose, šokolado nevalgo. Tai mus, lietuvius, iki šiol labai stebina. Ispanai yra labai tradicijų besilaikantys žmonės, tad ir dauguma jų šokoladų yra tradiciškai saldinti cukrumi, žinoma, dabar jau yra šokoladų ir su saldikliais. Bet mes esame vieninteliai, saldinantys datulėmis ir vieni iš nedaugelio, gaminantys iš atrinktų aukštos kokybės kakavos pupelių.

– O ką gi reiškia jūsų šokolado prekės ženklo – Gguni Dates Cacao – pavadinimas?

– Pavadinimas yra dviprasmis anglų kalba. Jis reiškia Gguni (kažkoks personažas, mes matome jį kaip smagų žmogeliuką), datulės (dates), kakava (Cacao) arba „Gguni eina į pasimatymą (dates) su kakava“.

O Gguni vardas susideda iš visų mūsų šeimos narių vardų: Giedrė, Gitė (vidurinioji dukra), Ugnius (jaunėlis), Nerijus ir Ilzė (vyriausioji dukra).

Asmeninio albumo nuotr. /Trims Klimų atžaloms patinka skirtingais priedais gardintas šokoladas
Asmeninio albumo nuotr. /Trims Klimų atžaloms patinka skirtingais priedais gardintas šokoladas

– Kurio savo sukurto šokolado skonį patys labiausiai mėgstate?

– Tiesą sakant, mėgstame visus. Bet jei reiktų išsirinkti vieną skaniausią, tai mes, abu suaugusieji, rinktumėmės apelsininį, vyriausioji dukra – mėtinį, vidurinė dukra mėtinį su juodųjų serbentų juostelių gabaliukais, o jaunėlis – vanilinį su aviečių juostelėmis. Na, o ispanai labiausiai mėgsta šokoladą su cinamonu.

– Kokius saldumynus, be šokolado, dar mėgstate?

– Vaisius! Jų čia valgome labai daug. Vasarą labai mėgstame ledus, ypač tokius, kuriuos iš vaisių pasigaminame patys. Mėgstame ir kitus skanėstus, bet dauguma saldumynų parduotuvių lentynose yra pernelyg saldūs, ypač čia, Ispanijoje.

– Kaip manote, ar įdomus, kokybiškas šokoladas gali būti paguoda ir gyvenimo praskaidrinimas šiais neramiais pandemijos laikais?

– O taip! Kakava turi nuotaiką keliančių savybių. Ypač mažai apdirbta kokybiška kakava išsaugo savo naudingąsias savybes. Be to, mūsų šokoladų skonį praturtina kiti natūralūs produktai, tai džiugina gomurį kur kas labiau, nei dirbtiniai skoniai. Tad mūsų šokoladai tikrai gali praskaidrinti gyvenimą, ypač žinant, kad jų 100 procentų sudedamųjų dalių yra maistingos.

Beje, kokybiška, mažai apdirbta kakava turi ir antivirusinių savybių. Mes dažnai geriame kakavos gėrimą iš savo kakavos masės, ypač jei pasijuntame kiek peršalę. Toks gėrimas maloniai tonizuoja ir suteikia energijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius