Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

10 naudingiausių daržovių, kurios vertos kasdien būti ant mūsų stalo

Ruduo - bene palankiausias metas pasikrauti organizmą vitaminais, kadangi galime iki soties mėgautis pačiomis šviežiausiomis daržovėmis ir vaisiais. Šiandien apžvelgsime, kokios daržovės yra pačios naudingiausios ir jas reikia kuo dažniau dėti į savo pirkinių krepšelį.
Daržovės
Daržovės / 123RF.com nuotr.

Vienas bendras dalykas, kuo yra geros absoliučiai visos daržovės – jos turi daug ląstelienos, kuri gerina žarnyno ir visos virškinimo sistemos veiklą. Be to, daržovėse gausu vitaminų bei mineralų, kurių taip reikia mūsų organizmui, jei norime jį sustiprinti prieš žiemą. Tad pateikiame jums 10 naudingiausių daržovių.

Morkos

Traškiose morkytėse gausu ne tik vitamino A ir karotino: čia ištisi klodai vitaminų В, Р, С, Е, К, kalio, geležies, fosforo, magnio, jodo. Morkos labai naudingos virškinimo traktui, širdies ir kraujagyslių sistemai, plaukams, nagams ir odai.

Pomidorai

Ši daržovė labai naudinga daugeliui mūsų organizmo funkcijų. Pomidorai greitina medžiagų apykaitą, gerina inkstų bei žarnyno veiklą, mažina blogojo cholesterolio kiekį kraujyje ir yra labai naudingi sergantiems mažakraujyste.

123RF.com nuotr./Daržovės
123RF.com nuotr./Daržovės

Česnakai

Tai viena mėgstamiausių daržovių liaudies medicinoje, dažnai prilyginama plataus poveikio antibiotikams. Net 150 naudingų medžiagų turintis česnakas stiprina organizmo imunitetą, pasižymi priešuždegiminėmis, antiseptinėmis, priešgrybelinėmis savybėmis.

Svogūnai

Visas naudingas svogūnų savybes sunku ir išvardinti. Ši daržovė turėtų būti kas dieną ant mūsų stalo, jei norime būti sveiki ir turėti stiprų imunitetą. Svogūnai padeda kovoti su gripu ir peršalimo ligomis, be to, jie aktyvina medžiagų apykaitą ir, sakoma, netgi atlieka afrodiziako vaidmenį.

123RF.com nuotr./Daržovės
123RF.com nuotr./Daržovės

Saldžiosios paprikos

Raudonos, geltonos, oranžinės, žalios. Nesvarbu, kokios spalvos būtų, šios daržovės turi daugybę vitamino C, kurio jose daugiau nei citrinose ar juoduosiuose serbentuose. Čia taip pat gausu vitaminų B ir P, kalio, natrio, kalcio, geležies, fosforo.

Burokėliai

Saldūs burokėlių šakniavaisiai turtingi jodu, magniu, kaliu, kalciu, juose daug geležies ir fosforo. Burokėliai gerina virškinimą ir medžiagų apykaitą, teigiamai veikia skrandžio, kepenų ir širdies bei kraujagyslių sistemos darbą.

Vida Press nuotr./Burokėliai ir agurkai
Vida Press nuotr./Burokėliai ir agurkai

Baltagūžiai kopūstai

Tai viena iš naudingiausių žmogaus organizmui daržovių, kurioje yra praktiškai visi svarbiausi vitaminai ir mineralai. Kopūstai yra itin svarbus vitamino U, kurio žmogaus organizmas negamina pats, šaltinis. Šis vitaminas padeda įveikti daugybę ligų, įskaitant virškinimo sutrikimus, gastritą bei opaligę. Šalia to kopūstai padeda išjudinti medžiagų apykaitos procesus ir teigiamai veikia širdį bei kraujagysles.

Brokoliai

Kaip ir kitos kopūstų rūšys, brokoliai nusipelno ypatingo dėmesio. Tai vertingas šaltinis daugelio vitaminų bei mineralų, padedančių be trukdžių veikti mūsų virškinimo sistemai. Kai kurie tyrimai rodo, kad brokoliai gali sumažinti vėžio atsiradimo tikimybę, padeda įveikti infekcijas bei virusus.

123RF.com nuotr./Daržovės
123RF.com nuotr./Daržovės

Moliūgai

Sakote, tik vanduo? Tikra netiesa! Moliūgai be abejonių verti būti pačių naudingiausių daržovių sąraše, jie rekomenduojami sergantiems širdies ir kraujagyslių ligomis, mažakraujyste, nutukimu. Tai labai nedaug kalorijų turinti daržovė, kurioje gausu įvairių vitaminų ir mineralų, tad ji puikiai tinka dietinei mitybai ir norint atsikratyti antsvorio.

Baklažanai

Ši daržovė, kaip ir moliūgai, turi labai nedaug kalorijų ir yra rekomenduojama dietinei mitybai. Rytuose baklažanai buvo vadinami ilgaamžių daržove. Jie teigiamai veikia širdies – kraujagyslių sistemą, mažina blogojo cholesterolio sankaupas. Be to, gerina kepenų bei inkstų veiklą, medžiagų apykaitą ir virškinimo procesus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius