-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

15min paaiškina: ką reiškia skaičiai ir raidės ant kiaušinių?

Lietuvos parduotuvėse parduodami kiaušiniai yra ženklinami įvairia informacija. Ką reiškia simboliai ant kiaušinių? Iš jų galima sužinoti ne tik kilmės šalį ar svorį, bet ir sąlygas, kuriomis buvo laikoma kiaušinį padėjusi višta.
Kiaušiniai dėžutėje
Kiaušiniai dėžutėje / „Scanpix“ nuotr.

Ant kiekvieno kiaušinio galima rasti specialų kodą, kurį sudaro šeši skaičiai ir dvi raidės. Pirmasis skaičius ant kiaušinio reiškia jį padėjusios vištos laikymo būdą. ES egzistuoja keturi galimi vištų laikymo būdai, žymimi skaičiais 0, 1, 2 arba 3.

3 reiškia, kad kiaušinį padėjusi višta buvo laikoma narve, į lauką neišeidavo ir laisvai vaikščioti negalėjo. Pagal ES reikalavimus, narve laikomai vištai turi tekti bent 750 kv. cm erdvės.

123rf.com nuotr./Narvuose laikomos vištos
123rf.com nuotr./Narvuose laikomos vištos

2 reiškia, kad višta buvo laikoma po stogu ant kraiko paukštyne, tvarte ar fermoje ir į lauką neišeidavo, tačiau po stogu galėjo vaikščioti laisvai. Tokio tipo ūkyje vienai vištai turi tekti ne mažiau 1100 kv. cm erdvės. Tai reiškia, kad viename kvadratiniame metre gali būti laikomos ne daugiau negu 9 vištos. Narvai šio tipo ūkyje jau yra draudžiami.

1 reiškia, kad višta buvo laikoma po stogu, tačiau turėjo galimybę ir vaikščioti laisvai, ir dieną išeiti į lauką. Lauko aptvare tokio tipo ūkyje vienai vištai turi tekti ne mažiau kaip 4 kv. m vietos, o vištų skaičius ūkyje neviršyti 2500. Viduje tokio tipo ūkyje turi tekti bent 1100 kv. cm erdvės.

0 reiškia, kad višta buvo auginta ekologiškame ūkyje, kuriam taikomi specialūs reikalavimai. Tai reiškia, kad dienomis višta turėjo galimybę išeiti į lauką ir jai ten tekdavo bent 4 kv. m vietos, naktį buvo laikoma aptvare, kur jai tekdavo ne mažiau negu 1667 kv. cm erdvės (6 vištos vienam kv. m), o visos jos maistas buvo išaugintas ekologišku būdu.

123RF.com nuotr./Vištos pievoje
123RF.com nuotr./Vištos pievoje

Lietuvoje dažniausiai parduodami narvuose laikytų vištų kiaušiniai. Vis dėlto galima rasti ir fermų, kuriose vištos yra laikomos ant kraiko.

Po pirmojo skaičiaus galima rasti dvi raides, kurios nurodo šalies, kurioje buvo laikytos dedeklės vištos, kodą. Iš šio kodo pirkėjas gali sužinoti, ar kiaušinius padėjusi višta buvo išauginta Lietuvoje, ar ne. Lietuvos kodas yra LT. Lietuvoje taip pat galima rasti kiaušinių su kodu PL (Lenkija), LV (Latvija) ar DK (Danija).

Likę penki skaičiai – vištos laikymo vietos veterinarinio patvirtinimo numeris. Šis numeris patvirtina, kad laikymo vietą kontroliuoja šalies, kurioje laikoma višta, valstybinė veterinarijos tarnyba.

Kiaušinių žymėjimo pavyzdys
Kiaušinių žymėjimo pavyzdys

Kiaušinių ženklinimas yra neprivalomas tik smulkiems kiaušinių gamintojams, ūkyje auginantiems ne daugiau kaip 50 vištų. Tokie gamintojai neženklintus kiaušinius gali parduoti turgavietėse, bet prekybos vietoje privalo nurodyti savo vardą, pavardę ir adresą

Kiaušiniai pagal kokybę dar yra skirstomi į A ir B klases.

A klasės kiaušiniai yra aukštesnės kokybės. Šie kiaušiniai pasižymi tokiais bruožais:

Lukštas ir odelė po juo normalūs, švarūs ir nepažeisti;

oro tarpas yra ne didesnis nei 6 mm aukščio, nejudantis;

baltymas yra švarus, skaidrus, drebučių tirštumo, be pašalinių dalelių;

trynys taip pat be pašalinių dalelių, jį peršviečiant matomas neryškių kontūrų šešėlis, sukant kiaušinį trynys smarkiai nenukrypsta nuo kiaušinio centro;

kiaušinio gemalo dalelė neišsivysčiusi;

kiaušinis neturi pašalinio kvapo.

Vida Press nuotr./Kiaušiniai
Vida Press nuotr./Kiaušiniai

Tik A klasės kiaušiniai yra parduodami parduotuvėse. B klasės kiaušiniai, neatitinkantys A klasės kiaušiniams taikomų reikalavimų, yra skirti tik maisto pramonės įmonėms.

Parduotuvėse parduodami A klasės kiaušiniai dar yra skirstomi pagal svorį:

XL – labai dideli (73 g ir didesni);

L – dideli (63-73 g);

M – vidutiniai (53-63 g);

S – maži (iki 53 g).

Svorio kategorijos žymimos ant kiaušinių pakuotės. Galima prekiauti ir skirtingų dydžių kiaušiniais, tačiau tokia informacija turi būti nurodyta ant pakuotės.

VIDEO: Įdomybės apie skirtingų paukščių kiaušinius: yra vištų, kurios deda natūraliai spalvotus margučius

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius