Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: 24 vieta – Italijos įkvėptas „Da Antonio“, Vilnius

Stabiliai auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Nuo birželio 2-osios kasdien (išskyrus sekmadienį) portale 15min atskleidžiamas geriausių restoranų 2017 m. reitingas, o birželio 29-ąją specialiame renginyje paaiškės penki aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai. 

Restoranas „Da Antonio“
Restoranas „Da Antonio“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

Į „30 geriausių restoranų“ projektą panašūs vertinimai vyksta ir pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva – nebe išimtis. Ta proga buvo suburta Gero maisto akademija, kurioje dabar yra per 100 maisto industrijos profesionalų.

Pasitelkdami savo patirtį ir profesionalumą, akademijos nariai įvertino Lietuvos restoranų maistą ir jo patiekimą, taip pat atsižvelgė į aptarnavimo kokybę, gėrimų kortą ir aplinką.

Taigi susumavus Gero maisto akademijos narių balsus tarp geriausių šalies restoranų 24 vietoje atsidūrė daugiau nei 20 metų gyvuojantis „Da Antonio“ Vilniuje.

  • Šefas Dmitrijus Babenko
  • Vadovas Antonio ir Asta Meschino
  • Virtuvės tipas moderni itališka virtuvė
  • Darbo laikas I–V 11:00–23:00, VI–VII 12:00–23:00
  • Adresas Vilniaus g. 23, Vilnius
  • Atidarymo metai 1996 m.

Nepriklausomos Lietuvos kontekste „Da Antonio“ yra unikali vieta su istorija. Italas Antonio su žmona Asta restoraną atidarė 1996 m., tačiau iš pradžių ši vieta veikė kaip picerija. Jos viduryje stovėjo pirmoji Lietuvoje krosnis picoms kepti, o jas kepė italai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Da Antonio“

Vėliau restoranas augo ir iš picerijos tapo picerija-tratorija – t.y. plėtėsi patiekalų pasirinkimas. Vėliau „Da Antonio“ tapo picerija-restoranu – valgiaraštyje atsirado restoraninio lygio valgių. Galiausiai picų bumas Lietuvoje ėjo į pabaigą ir krosnį šeimininkai nusprendė griauti. Nuo tada ši vieta pradėjo veikti tik kaip restoranas su kūrybišku ir nepigiu meniu.

VAKARIENĖ. „Da Antonio“ veikia jau daugybę metų. Restoranas pergyveno ir pakilimą kartu su ažiotažu dėl picų, ir Gedimino prospekto rekonstrukciją, kai į restoraną užsukdavo tik ištikimiausi klientai. Ilgametis šio restorano šefas Dmitrijus Babenko išbandė įvairų meniu, tačiau niekada nenutolo nuo itališkos virtuvės.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Dmitrijus Babenko
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Dmitrijus Babenko

Dabar restorano valgiaraštis yra keičiamas 2–3 kartus per metus ir yra gana platus. Kaip įprasta itališkuose meniu, čia yra daug užkandžių, pirmieji ir antrieji patiekalai, atskira dalis karštųjų patiekalų su mėsa ir platus karštųjų patiekalų su žuvimi pasirinkimas, taip pat atskiras griliaus patiekalų pasirinkimas. O desertų valgiaraštis susideda netgi iš 8 pozicijų. Ten karaliauja tiramisu pagal ypatingąjį „Da Antonio“ receptą.

Naujų patiekalų idėjos atsiranda dar gerokai iki naujo sezono pradžios. Jų šefas semiasi kelionių metu. Be to, draugai jam nuolat veža įvairiausias kulinarines knygas ir žurnalus iš viso pasaulio, tačiau daugiausia, žinoma, iš Italijos. Dmitrijus jau kelis mėnesius į priekį žino, ką gamins pavasarį/vasarą ar rudenį/žiemą.

Pavyzdžiui, šiltojo sezono valgiaraštyje atsirado specialus buratų pasiūlymas, t.y. 6 patiekalai su ypatingu buratos sūriu iš Italijos Kalio regiono. Kodėl ypatingu? Jis nėra tižus ir išlaiko savo formą. Net Italijoje tokios kokybės buratos reikia paieškoti. Kartą, kai jos tiekimas į Lietuvą buvo nutrūkęs, „Da Antonio“ šefas nusprendė geriau išvis iš meniu išimti buratos pasiūlymus, nes kita burata neatitinka tos kokybės. Tačiau dabar patiekalai su ypatinguoju buratos sūriu ir vėl įsitaisė pirmajame meniu puslapyje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Buratos sūrio kremas, paruoštas su šviežiais pomidoriukais, pesto perlais, pesto pudra, rukolos daigais
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Buratos sūrio kremas, paruoštas su šviežiais pomidoriukais, pesto perlais, pesto pudra, rukolos daigais

Šiltojo sezono meniu hitai yra būtent iš buratos: buratos sūrio kremas, paruoštas su šviežiais pomidoriukais, pesto perlais, pesto pudra, rukolos daigais, arba kitas variantas – buratos sūris balzamiko acte su meduje marinuotomis šviežiomis uogomis. Taip pat lankytojai jau spėjo pamėgti naująjį sezono patiekalą – šaltą pomidorų sriubą su buratos sūriu ir botarga ikrais. Beje, šį sezoną virtuvė nusprendė išbandyti patiekalus ir su šviežiu unguriu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Keptas ungurys, „baby“ morkytės, Marsala vyno padažas, bulvių ir rūkyto ungurio, trumo skonio maltinukas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Keptas ungurys, „baby“ morkytės, Marsala vyno padažas, bulvių ir rūkyto ungurio, trumo skonio maltinukas

Tiesa, nors virtuvės meniu išties yra gana itališkas ir kai kuriuos produktus tenka vežtis iš svetur, Dmitrijus stengiasi palaikyti ir lietuvišką ūkį. Pavyzdžiui, „Da Antonio“ komanda viena pirmųjų pradėjo dirbti su lietuviškomis mėsomis. D.Babenko iki šiol pats dalyvauja mėsų paruošimo brandinimui procese, kuris neretai trunka apie 6 mėnesius. Daržoves, pavyzdžiui, šparagus, jis perka Šiauliuose, šparagų ūkyje, o įvairiausius daigus – Kaune.

SPECIALIZUOJASI. Naminiai ravioliai – šio restorano vizitinė kortelė. Būtent čia buvo pradėti gaminti pirmieji naminiai ravioliai Vilniuje. Tačiau iki šiol restorano virtuvė juos stengiasi patiekti ypatingai, eksperimentuoja su forma, įdarais bei kitais priedais.

INTERJERAS. Kiekviena restorano niša yra puošta italų dailininkų reprodukcijomis, vazomis, antikvariniais laikrodžiais. Restorano prieigos išsiskiria simbolinėmis Antikos laikus primenančiomis kolonomis ir frontonu. Dėl savo elegantiškos, tačiau ne itin griežtos aplinkos „Da Antonio“ puikiai tinka dalykiniams susitikimams su verslo partneriais ir kolegomis, taip pat vakarienėms su draugais ir artimaisiais. Daugiausia, kaip virtuvės šefas D.Babenko teigia, čia užsuka svečiai, kurie nenori reklamos, bet vertina privatumą ir aukštą aptarnavimo lygį.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Da Antonio“

VYNO KORTA. Be abejonės, dominuoja itališki vynai ir prancūziškas šampanas. Paskanauti itališkų vynų čia galima iš visų šalies regionų: Kampanijos, Maršo ir Umbrijos regionų, Abruco, Sardinijos, Sicilijos ir t.t.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Vynas restorane „Da Antonio“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Vynas restorane „Da Antonio“

ĮDOMU. Jau įprasta, kad restoranas turi savo vyno kortą, tačiau rečiausio ir natūraliausio vandens korta stebina. Būtent tokią turi jau daugiau nei 20 m. Vilniaus širdyje veikiantis restoranas „Da Antonio“. Be abejonės, šioje kortoje dominuoja itališko vandens pasirinkimas, tačiau yra ir viena lietuviško vandens rūšis.

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius