Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

30 geriausių restoranų Lietuvoje: virtuvės, kurių šefai – užsieniečiai

Auganti maisto kultūra Lietuvoje, vis dažniau pastebimas restoranų individualumas ir kylanti kokybė šiemet jau antrus metus iš eilės Gero maisto akademiją paskatino sudaryti 30 geriausių šalies restoranų sąrašą. Šiandien supažindiname su 3 restoranais iš šių metų geriausiųjų trisdešimtuko, kurių virtuvės šefai yra užsieniečiai.
Javieras Lopezas, Gilles Dumont ir Gasparas Fernandes
Javieras Lopezas, Gilles Dumont ir Gasparas Fernandes / „Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr.

Kiekvieno jų istorija Lietuvoje yra skirtinga, tačiau tikslas panašus – siekti geriausių rezultatų virtuvėje vadovaujantis tarptautine patirtimi.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

BIZARRE (Vilnius)

  • Šefas ir restorano vadovas Gilles Dumont
  • Virtuvės tipas Pan-Asian-Peru (pirmas aukštas), pasaulio virtuvė (antras aukštas)

„Bizarre“ restoranų kompleksas nuo pat pradžių užsimojo plačiai – atvėrė įspūdingą 1000 kv. m plotą, išskirtiniame Vilniaus senamiesčio pastate, kuriame dabar yra sukurtos 7 skirtingos erdvės ir 270 sėdimų vietų. Tiesa, didžioji naujiena yra neseniai atvykęs naujas „Bizarre“ šefas. Tai – Gilles'is Dumont'as, kuris vadovavo ne vienai „Michelin“ žvaigždėmis įvertintai virtuvei ir netgi buvo vieno iš Gordono Ramsey restoranų vyr. šefu Londone. Kas šį belgą atviliojo į Vilnių?

Gilles'is Dumont'as tik atvykęs į Vilnių ir netgi nespėjęs gerai apšilti kojų bei pamatyti miesto, iš esmės pakeitė „Bizarre“ meniu ir patikino, kad jo tikslas yra būti geriausiu.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Gilles Dumont
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Gilles Dumont

Išgirdus apie G.Dumont'ą daugiau, toks maksimalizmas atrodo natūralus. Šio šefo patirtis įspūdinga. Virtuvėje po pamokų jis pradėjo dirbti būdamas 11 metų, o jau 16 metų viename restorane Belgijoje buvo atsakingas už karštus patiekalus. Mokydamasis kulinarijos mokykloje jis stažavosi tik „Michelin“ žvaigždėmis paženklintuose restoranuose, tad nenuostabu, kad karjerai įsibėgėjus pats vadovavo ne vienai „mišelininei“ restorano virtuvei.

Londone Gilles'is vyr. šefu dirbo viename brangiausių didkepsnių restoranų – argentiniečių „Gaucho“. Taip pat netgi trejus metus darbavosi pas Gordoną Ramsey. Vadovavo vienam iš jo įmonių grupei priklausančių restoranų – „Maze Grill Mayfair“. Galiausiai sukaupta darbo patirtis belgą nukėlė į Portugaliją, kur ant kojų jis pastatė „Bovino“ Algarvėje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Bizarre“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Bizarre“

„Bizarre“ savininkas R.Kunstmonas ieškodamas vyr. šefo savo restoranui bandė skirtingus variantus dar gerokai iki atidarymo, tačiau paieškos nesibaigė ir po atidarymo, nes tobulėti jam nėra ribų. Belgą Rimgaudas surado Londone. Tuo metu jis buvo kaip tik grįžęs iš kulinarinio iššūkio Portugalijoje ir, per daug nepasidomėjęs Lietuva, ėmėsi naujojo iššūkio. Kaip pats vyras sako, jam svarbiausia yra sąlygos kurti ir gaminti, o jos „Bizarre“ yra išties puikios. Gilles'is netgi prasitarė, kad tokios įrangos neturi ir kai kurie itin gerai vertinami restoranai Londone!

TELEGRAFAS (Vilnius)

  • Šefas Javier Lopez
  • Vadovas Nicolas Renouf
  • Virtuvės tipas moderni europietiška virtuvė

„Telegrafas“ yra įsikūręs ypatingoje vietoje, „Kempinski“ viešbutyje, su vaizdu į Vilniaus arkikatedrą. Tai ideali vieta ieškantiems gurmaniškų europietiškos virtuvės patiekalų, kuriais norisi mėgautis elegantiškoje aplinkoje. Čia lietuviški patiekalai yra tarsi atrandami iš naujo, o juos gamina ispanų kilmės šefas Javieras Lopezas.

Šefas gimė Barselonoje, tačiau per savo gyvenimą kulinarijos dėka keliavo per daugybę šalių, kur dirbo puikiai vertinamuose restoranuose, dalis jų pažymėti „Michelin“ žvaigždutėmis. Jo ilgametis kolega – katalonų virtuvės meistras Carlesas Gaigas taip pat yra įvertintas „Michelin“.

Projekto archyvo nuotr./Javier Lopez
Projekto archyvo nuotr./Javier Lopez

Šiandien Javieras skaičiuoja 19 metus virtuvėje. Pastaruoju metu, pasitelkęs tarptautinę savo patirtį ir nuolat kaupiamas žinias apie lietuviškus produktus, J.Lopez daug dėmesio skiria lietuviškos virtuvės naujų galimybių atskleidimui.

Kadangi restorano šefas labiausiai vertina lietuvišką žvėrieną, tad nenuostabu, kad elnienos iš Žemaitijos miškų patiekalas jau ne pirmus metus tampa restorano meniu karaliumi.

Restorano archyvo nuotr./Žemaitijos miškų lobiai restorane „Telegrafas“
Restorano archyvo nuotr./Žemaitijos miškų lobiai restorane „Telegrafas“

Kurdamas šį patiekalą Javieras į pagalbą pakvietė vietinius ūkininkus iš Joniškio. Jie jį aprūpina aukštos kokybės žvėriena. Kuriant elnienos patiekalą, pasak šefo, svarbu atsižvelgti į tai, kad žvėrienai labiausiai tinka produktai, išaugę tose pačiose erdvėse, kuriose ir gyvena šie žvėrys. Elniai miškuose minta žole, uogomis, grybais, tad tai atsispindi ir šiame ypatingajame „Telegrafo“ patiekale.

GASPAR'S (Vilnius)

  • Šefas Gaspar Fernandes
  • Vadovas Gaspar Fernandes
  • Virtuvės tipas moderni virtuvė, įkvėpta Indijos

Gasparas tik atidaręs savo restoraną Vilniuje, iškart sulaukė daug komplimentų ir ilgam užsitikrino nuolatinių klientų srautą.

Šefas į Lietuvą atvyko iš Didžiosios Britanijos, tačiau gimė saulėtoje Goa saloje, o jo seneliai yra portugalai. Šis skirtingų kultūrų vaikas užaugo šeimoje, kuri visą gyvenimą dirbo maisto industrijoje.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano šefas ir vadovas  Gaspar Fernandes
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano šefas ir vadovas Gaspar Fernandes

Vienas Gasparo senelių buvo šefas – ruošė maistą portugalų kolonistų valdžiai, karališkiesiems asmenims. Kulinarinį talentą iš jo perėmė Gasparo mama. Abu šio Lietuvoje greitai išgarsėjusio šefo tėvai sukosi maisto gaminimo versle.

Taigi Gasparas jau nuo mažens žinojo, kad irgi nori būti šefu. Siekdamas to tikslo jis pabaigė prestižinę „Le Cordon Bleu“ kulinarijos mokyklą Londone. Dirbo daugelyje vietų ir visiškai nesigėdija prisipažinti, jog pradėjo nuo indų plovimo. Jo rekordas – 600 lėkščių per dieną. Vėliau sekė vis svarbesni ir kūrybiškesni darbai. Galiausiai jis dirbo prestižinio golfo klubo „Wentworth Golf Club“ Londone virtuvėje.

„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano „Gaspar’s“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“, Linos Skukauskės nuotr./Restorano „Gaspar’s“ patiekalas

Atsikraustęs (dėl meilės) į Vilnių, Gasparas ilgai negalvojo, ką čia veikti. Jis seniai žinojo, kad turės savo restoraną, tik iki susitikimo su savo meile, baltarusių kilmės Krystsina, nežinojo, kur jis tiksliai bus. Taigi būtent Vilniuje Gasparas atidarė savo pirmąjį restoraną, kuris reprezentuoja europietišką virtuvę su šiuolaikinės indų virtuvės prieskoniu.

Suktis virtuvėje ir eksperimentuoti yra neatsiejama kiekvienos Gasparo dienos dalis. Restorane jis praleidžia daugiausia laiko, taigi natūralu, kad į „Gaspar’s“ užsukę žmonės čia greitai pasijaučia lyg svečiuose. Ir tai natūralu – juk dabar čia yra Gasparo namai!

Naujiena – projekto trisdešimtukas jau ir anglų kalba

Šiandien pristatydami geriausių šalies restoranų trejetuką, kuriuose virtuvės šefai yra užsieniečiai, „30 geriausių restoranų“ skelbia džiugią žinią. Šių ir 2016 m. trisdešimtukai projekto svetainėje jau yra pristatomi ir anglų kalba.

Taigi savo mėgstamiausių rekomendacijomis skaitytojai nuo šiol gali dalintis ir su draugais užsieniečiais, o pastarieji jau gali geriau susipažinti su rekomenduojamų restoranų idėja, istorija bei meniu.

Projekte pristatomų restoranų vertimai į anglų kalbą buvo įvykdyti bendradarbiaujant su Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius