Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Antrąjį gastronomijos forumą rengiantis L.Čeprackas: „Kurti modernią lietuvišką virtuvę nuo nulio – neįmanoma“

Kokia yra tradicinė lietuviška virtuvė ir kaip ją šiais laikais reikėtų plėtoti – dvi svarbios ir neatsiejamos temos, pastaraisiais metais itin aktualios ir virtuvės šefams, ir restoranų savininkams, ir smalsiems valgytojams. Neatsitiktinai jos taps vienomis iš svarbiausių gijų, jungsiančių rudenį Vilniuje vyksiančio antrojo Lietuvos gastronomijos forumo pranešimus.
Liutauras Čeprackas
Liutauras Čeprackas / Organizatorių archyvo nuotr.

Per porą metų kokybiškai ūgtelėjęs renginys spalio 15-16 d. sukvies visus, besidominčius Lietuvos gastronomijos kultūra. Forumo programoje – nuo „Michelin“ žvaigždėmis apdovanotų restoranų (ne)sėkmių istorijų iki maisto gaminimo demonstracijų, rašoma pranešime žiniasklaidai.

Pastaraisiais metais ne vienas mūsų šalies restorano šefas ėmėsi konstruoti naująją lietuvišką virtuvę, tačiau, panašu, vizijos iki šiol tokios padrikos, jog valgytojai – ir tautiečiai, ir užsieniečiai – toliau klaidžioja tamsoje. 2017-ais metais pirmąjame Lietuvos gastronomijos forume ši tema liko tarp eilučių, tad renginio iniciatorius, žinomas virtuvės šefas Liutauras Čeprackas šiemet jai nutarė skirti ypatingą dėmesį. Kodėl tai svarbu?

Organizatorių archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos gastronomijos forumo akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos gastronomijos forumo akimirka

Tikslas – paskatinti domėtis kulinarijos istorija

Kurti lietuvišką virtuvę nuo nulio yra tiesiog nesąžininga mūsų istorijos, mūsų tėvų ir senelių atžvilgiu

„Manau, pagaliau atėjo laikas paklausti savęs, kas mes esame – gastronomijos kultūrai šis klausimas yra esminis. Nepripažindami savo istorijos, savo šaknų, gastronomijoje negalime sukurti ko nors naujo, štai kodėl ligšiolinės pastangos dažnu atveju tokios bergždžios. Dar daugiau, kurti lietuvišką virtuvę nuo nulio yra tiesiog nesąžininga mūsų istorijos, mūsų tėvų ir senelių atžvilgiu“, – įsitikinęs L.Čeprackas, šiai temai skirsiantis vieną iš forumo pranešimų.

Žinomam šefui renginyje antrins ir Lietuvos gastronomijos istorijos tyrinėtojas prof. Rimvydas Laužikas, viešojoje erdvėje aktyviai demaskuojantis daugybę populiarių mitų, susijusių su senąja lietuviška virtuve. Pavyzdžiui, profesorius ragina suprasti, jog ir senais laikais, panašiai, kaip dabar, egzistavo kulinarinės mados ir nors viskas vyko kur kas lėčiau, iš didikų namų ilgainiui jos „leisdavosi“ į valstiečių virtuves, kur patiekalai tiesiog supaprastėdavo. Mėgstamas gastronomijos istoriko pavyzdys yra itališka lazanija, pasiekusi Lietuvos dvarus, tačiau valstietiškoje virtuvėje virtusi „lazankomis“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas

Su mumis šimtus metų gyvena karaimai ir totoriai, žydai, lenkai, rusai – visų jų patiekalai tampa ir mūsų kulinarinės realybės dalimi.

Savo naujojo formato restorano „Gastronomika“ atidarymui rudenį besiruošiantis ir būsimą meniu po truputį jau dėliojantis L.Čeprackas prisipažįsta nuolat sau užduodantis klausimą, kas gi mes esame kulinarijoje? Pasak šefo, kalbėdami apie lietuvišką virtuvę daugelis vis dar linksniuoja sovietmečiu įsitvirtinusius patiekalus, nors jie nėra tokie jau tipiniai. „Mes dažnai pamirštame, o kartais ir neigiame kitus istorinius laikmečius, istorines asmenybes, kurios atnešė mums daugybę pokyčių. Vienas iš gastronomijos forumo tikslų – atverti tas istorines žinias, paskatinti domėjimąsi kulinarine istorija, padėti suvokti, kad mes visada buvome fantastiškoje kultūrų kryžkelėje, toks daugiakultūriškumas mums visais laikais atvėrė daugybę galimybių, – sako L.Čeprackas, – Tai reiškia, jog turėjome įvairiausių ingredientų, patyrėme skirtingų įtakų, keista, kad kartais to nepaisome. Su mumis šimtus metų gyvena karaimai ir totoriai, žydai, lenkai, rusai – visų jų patiekalai betarpiškai tampa ir mūsų kulinarinės realybės dalimi“.

Organizatorių archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos gastronomijos forumo akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos gastronomijos forumo akimirka

Viešės tituluotų restoranų atstovai iš skirtingų šalių

Gastronomijos daugiakultūriškumo temą savotiškai papildys ir ne vienas Lietuvos gastronomijos forumo svečias, o jų šalių geografija itin plati – garsiojo „Michelin“ gido žvaigždėmis įvertinti šefai nuo Danijos iki Ispanijos, nuo Prancūzijos iki Taivano. Juk visose šiose šalyse taip pat pinasi skirtingos istorinės įtakos.

Forume pranešimus skaitys tris „Michelin“ gido 2019 žvaigždes turinčio danų restorano „Geranium“ marketingo vadovė Virginia Anne Newton. Patiekalų demonstracijas atliks bei savo patirtimi dalinsis dviem „Michelin“ gido 2019 žvaigždėmis įvertinto restorano „Disfrutar“ Ispanijoje šefas Oriol Castro, dviem „Michelin“ gido 2019 žvaigždėmis tituluotas Taivano šefas Ryohei Hieda iš puikiai vertinamo restorano „Ryugin“ ir nemažai kitų.

Organizatorių archyvo nuotr./Būsimo forumo svečiai: Virginia Anne Newton, Oriol Castro, Ryohei Hieda
Organizatorių archyvo nuotr./Būsimo forumo svečiai: Virginia Anne Newton, Oriol Castro, Ryohei Hieda

Politinius restoranų verslo klausimus aptars Airijos restoranų asociacijos vadovas Adrian Cummins, Europos viešbučių ir restoranų asociacijos „HOTREC“ viceprezidentas Dr. Ákos Niklai iš Vengrijos. Taip pat laukiama Pasaulio gastronominio turizmo eksperto iš JT Pasaulio turizmo organizacijos pasisakymo, jis pristatys pasaulines gastronominio turizmo tendencijas.

Kaip pasakoja L.Čeprackas, nors įtemptai dirbančių virtuvės šefų darbai suplanuoti ir metams į priekį, atsiliepimai apie pirmąjį, 2017-aisiais vykusį, Lietuvos gastronomijos forumą, leido lengviau prisibelsti į kai kurias duris. „Žinoma, teko susitaikyti ir su neigiamais atsakymais, į mus dažnai tebežiūrima kaip į nežinomą, mažą šalį žemėlapyje. Tačiau dabartinis svečių sąrašas jau leidžia surengti rimtą renginį, kur apie gastronomiją kalbėsime kaip apie vieną iš kertinių kultūros pamatų“, – sako L.Čeprackas.

Organizatorių archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos gastronomijos forumo akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Pirmojo Lietuvos gastronomijos forumo akimirka

Svečius iš užsienio savo pranešimais papildys taip pat ir vietiniai gastronomijos bei svetingumo sričių ekpertai – Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė Evalda Šiškauskienė, VšĮ „Keliauk Lietuvoje“ vadovas Dalius Morkvėnas, „Vyno klubo“ įkūrėjas Arūnas Starkus, žymių Lietuvos šefų būrys – Martynas Praškevičius, Vytautas Samavičius ir kiti.

Antrasis Lietuvos gastronomijos forumas Lietuvos parodų ir kongresų centrą „Litexpo“ vyks spalio 15-16 dienomis. Svečiai renginio metu ne tik klausysis svečių iš užsienio bei Lietuvos ekspertų pranešimų, bet ir galės apsilankyti specialiose teminėse zonose, skirtose naujovių pristatymui, vyno degustacijoms, šefų demonstracijoms ir pan.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius