Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gastronomijos istorikas apie tradicinius desertus: agurkų su medumi skanavo tik didikai

Vasarai nepaliaujant džiuginti gėrybėmis, viena iš su malonumu skanaujamų yra šviežias medus. Lietuvoje nuo seno rugpjūčio 15-ąją minima medkopio pabaigos šventė, kurios proga verta prisiminti, jog bitininkystė yra neatskiriama mūsų šalies paveldo dalis. Ypatingas dėmesys paskutinį vasaros mėnesį skiriamas medui – kuriami medaus kopinėjimo žemėlapiai, restoranai kviečia šį produktą atrasti iš naujo ir primena, jog jis puikavosi net ant Lietuvos valdovų bei didikų stalo.
Agurkai su medumi
Agurkai su medumi / Vida Press nuotr.

Kulinarinio paveldo tyrinėtojas, Vilniaus universiteto Komunikacijos fakulteto profesorius Rimvydas Laužikas pasakoja, kad apie gastronomijos istoriją daug galima sužinoti iš dvaro sąskaitų, kuriose surašyti valdovų ir didikų pietums naudoti produktai. Įdomu tai, kad produktų sąrašas sudarytas tokia tvarka, kokia ant stalo buvo tiekiami iš jų pagaminti patiekalai. Seniausi išlikę tokie dokumentai yra iš Lenkijos karaliaus ir Lietuvos didžiojo kunigaikščio Jogailos dvaro, o čia minimi agurkai bei medus.

Kai valgysite šviežius agurkus su šviežiu medumi, turėkite omenyje tai, kad valgote valdovo vertą desertą.

„Jogailos knygose agurkai ir medus yra įrašyti du ar tris kartus. Nesakau, kad Jogaila išrado tokį desertą – tiek agurkai, tiek jų valgymas su medumi į mūsų kraštą atkeliavo iš graikiškosios gastronomijos. Visgi, kai vasarą valgysite šviežius agurkus su šviežiu medumi, turėkite omenyje tai, kad valgote valdovo vertą desertą – prieš maždaug 600 metų tokį sau galėjo leisti tik Jogaila ar Vytautas“, – sako pranešime žiniasklaidai cituojamas R.Laužikas.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Rimvydas Laužikas

Kulinarinio paveldo tyrinėtojas priduria, kad Jogailos dvare agurkai laikyti ne daržove, o vaisiumi. Būtent todėl tai buvo tarsi desertas, skanaujamas po sočių pietų. Vėlesniais laikais, XVII–XIX a., agurkai su medumi mūsų šalies kaimynų buvo pripažinti tikru egzotišku lietuvišku skanėstu.

R.Laužikas atskleidžia, kad Jogailos dvaro dokumentuose pirmą kartą paminėtas ir kitas skanėstas – vafliai. Anot jo, tikėtina, kad viduramžiais šis patiekalas atsirado kaip pagardinta, mišioms naudojamos ostijos atmaina, kuri netgi buvo kepama taip pat – spaudžiant skystą tešlą ant žarijų įkaitintose žnyplėse.

Restorane – senųjų desertų variacijos su medumi

Jogailos laikų receptus šiuolaikinei virtuvei pritaikė ir Zyplių dvaro ansamblyje įsikūrusio restorano „Kuchmistrai“ virtuvės šefai. Išskirtine gastronomine kultūra pasižymintis restoranas pritraukia lankytojus iš įvairių šalies kampelių – čia maisto mylėtojai ne tik dalyvauja krašto istoriją atspindinčiose degustacijose, rengia šventes, bet ir susipažįsta su tuometinės didikų virtuvės valgiais, praturtintais kai kuriems pirmą kartą girdimais ingredientais.

Ypatingasis Jogailos laikų vaflių receptas buvo pritaikytas ir restorano virtuvėje – čia patiekiami pastarnokų vafliai su svarainių medumi ir agurkais. Pagrindinis ingredientas – pastarnokai – pasirinktas dėl jo suteikiamų išskirtinio skonio natų – vafliai iškepa drėgnesni ir gaivesni, labiau atitinkantys dvare skanautus desertus. Maisto mylėtojai taip pat turi galimybę paragauti ir šiene kepto zanavykiško varškės sūrio su rūkytu sviestu bei citrusiniu žaliųjų obuolių medumi.

Restorano archyvo nuotr. /Medus – ir vafliams, ir varškės sūriui paskaninti
Restorano archyvo nuotr. /Medus – ir vafliams, ir varškės sūriui paskaninti

„Keptas zanavykiškas sūris – vienas mėgstamiausių restorano svečių užkandžių. Įdomu tai, kad senojoje, istorinėje virtuvėje sūriai buvo laikomi ne užkandžiu, o desertu. Tokius juos randame ir Jogailos dokumentuose. Patiekalas, su tuomet itin egzotišku laikomu citrusu, greitai tapo ypatingu skanėstu, tinkančiu tiek prie žolelių arbatos, tiek prie midaus ar vietinio vyno“, – pasakoja restorano direktorė Jolita Briedė.

Virtuvės šefai ir kulinarinio paveldo žinovai neabejoja medaus ir bitininkystės svarba bei primena, jog seniau medkopio pabaigos šventė suburdavo visą šeimą ir bičiulius, o nuo 2001 m. ši šventė rengiama Aukštaitijos nacionalinio parko Senovinės bitininkystės muziejuje Stripeikiuose.

Jūsų dėmesiui – keli skanėstų su medumi receptai:

Naminė medaus gira
Receptas: Naminė medaus gira
14 asmenims
Pagaminsite per 13 val.
2.4 / 21
Receptas
Ingredientai
Vanduo: 3.00 l
Medus: 500.00 g
Mielės: 60.00 g
Razinos: 1.00 st. (pusė)
Citrinos: 1.00 vnt.
Cukrus: 1.00 valg. š. (mielėms ištrinti)
Kaip gaminti

1. Virintame vandenyje ištirpinkite medų ir palikite atvėsti. Supilkite su cukrumi ištrintas mieles. Puodą uždenkite švariu lininiu rankšluostuku ir pastatykite šiltai visai nakčiai.

2. Ryte nugriebkite susidariusias putas, suberkite razinas ir supilkite išspaustas citrinų sultis.

3. Girą supilstykite į butelius (į kiekvieną butelį turi patekti razinų) ir pastatykite šaltai. Gerkite po 2–3 parų.

Knyga „Gaivieji gėrimai“
Knyga „Gaivieji gėrimai“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Gaivieji gėrimai“, kulinarė Asta Žvikevičienė

 

 

 

 

 

 

Suskleisti
Medaus ledai su mėtomis
Receptas: Medaus ledai su mėtomis
5 asmenims
Pagaminsite per 30 min.
4.5 / 6
Receptas
Ingredientai
Mėtos: 3.00 vnt. (Kelios šakelės šviežių)
Rikotos sūris: 500.00 g
Medus: 6.00 valg. š.
Migdolai: 4.00 valg. š. (malti)
Brendis: 50.00 ml
Kaip gaminti
  1. Mėtų lapelius nuskabykite, nuplaukite, sukapokite (kelis palikite ledams papuošti).
  2. Rikotą kelis kartus pertrinkite per sietelį, sumaišykite su kambario temperatūroje arba vonelėje virš garų išlydytu medumi, mėtų lapeliais, žiupsneliu druskos, supilkite brendį, suberkite migdolus ir viską išplakite elektriniu plakikliu.
  3. Paruoštą ledų mišinį supilkite į plokščią sandariai uždaromą indą, dėkite į šaldytuvą, po valandos permaišykite šakute, kad neliktų ledo kristalėlių, ir vėl dėkite į kamerą. Taip ledus maišykite 3–4 kartus. Galite per naktį palikti šaldytuve. Tiekite su mėtų lapeliais.
Suskleisti
Kepinti migdolai
Receptas: Kepinti migdolai su medumi ir sezamu
2 asmenims
Pagaminsite per 20 min.
4.2 / 16
Receptas
Ingredientai
Migdolai: 300.00 g
Medus: 3.00 valg. š. (skysto)
Druska: 0.50 arbat. š.
Sezamo sėklos: 2.00 valg. š.
Kaip gaminti

Berkite migdolus į kepimo popieriumi išklotą skardą, dėkite į įkaitintą orkaitę ir pakepinkite apie 10 min., porąsyk pamaišydami. Išimkite skardą iš orkaitės, pilkite migdolus į dubenį ir liekite ant jų medų, o tada labai gerai išmaišykite, kad šis tolygiai riešutus padengtų. Tada suberkite druską ir grąžinkite riešutus į skardą bei kepkite dar 4-5 min.

Suskleisti
„Suplyšusi“ duona su priedais
Receptas: Kepta „suplyšusi“ duona su sūriu, obuoliais ir medumi
6 asmenims
Pagaminsite per 25 min.
3.9 / 36
Receptas
Ingredientai
Duona: 1.00 vnt. (apvalus kepalėlis šviesios duonos puriu, minkštu vidumi ir traškia plutele)
Sviestas: 80.00 g
Obuoliai: 1.00 vnt. (padalintas ketvirčiais, be sėklų, supjaustytas plonomis riekelėmis)
Medus: 2.00 valg. š.
Bri sūris: 150.00 g (supjaustyto plonomis riekelėmis)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Čiobreliai: 3.00 vnt. (šakelės šviežio)
Rozmarinai: 2.00 vnt. (šakelės šviežio)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Kepimo formą, kurioje tilptų duona, išklokite kepimo popieriumi.

2. Nedideliame prikaistuvyje ar dubenėlyje, įdėtame į didesnį dubenį su verdančiu vandeniu, ištirpinkite sviestą, suberkite į jį kapotas žoleles ir gerą žiupsnį druskos.

3. Imkite aštrų peilį, skirtą duonai raikyti ir darykite kepaliuko paviršiuje gilius pjūvius skersai, o tada išilgai, būkite atidūs ir neperpjaukite iki pat apatinės plutos. Turite gauti kepaliuką, kurios viršus supjaustytas kvadratėliais.

4. Kepliuką švelniai spustelėkite, kad tarpai tarp kvadratėlių atsivertų ir apšlakstykite visą viršų žalumynais paskanintu sviestu.

 

5. Į pjūvius pridėliokite obuolių ir sūrio riekelių, jei tik įmanoma, tegul kuo daugiau jų būna užpildyta.

6. Galiausiai pašlakstykite kepaliuko viršų skystu medumi ir dėkite kepti. Kepkite 10–15 min. – kol viršus apskrus, o sūris bus išsilydęs. Jei duona itin greit skrunda, o sūris dar neišsilydė, galite ją pridengti folija.

7. Išimkite iš orkaitės ir tiekite iškart, kol sūris dar karštas, beveik burbuliuojantis, o duona bei obuoliai šilti.

Suskleisti
Obuolių pyragas
Receptas: Minkštutėlis, medumi kvepiantis obuolių pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 27
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 125.00 g (kambario temperatūros)
Cukrus: 8.00 valg. š. (6 šaukštai tešlai ir 2 šaukštai viršui)
Medus: 85.00 g (jei susicukravęs, pakaitinkite; ir dar pora šaukštų aptepimui (nebūtina))
Vanilės ekstraktas: 1.00 arbat. š. (tešlai)
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (dideli, tryniai atskirti nuo baltymų; tešlai)
Druska: 2.00 žiupsnelis (tešlai)
Kepimo milteliai: 1.50 arbat. š. (tešlai)
Miltai: 160.00 g (tešlai)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (viršui)
Obuoliai: 4.00 vnt. (vidutinio dydžio, nulupti, perpjauti pusiau, be sėklalizdžių)
Kaip gaminti

1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 C temperatūros. Apvalios kepimo formos (geriausiai – nuimamais kraštais) dugną išklokite kepimo popieriumi, kraštus patepkite sviestu.

2. Paruoškite obuolius. Nuluptus, perpjautus perpus, be sėklų ir sėklalizdžių guldykite juos ant lentelės pjūviu į apačią ir supjaustykite it armonikėlę, neįpjaudami iki pat apačios. Apšlakstykite obuolius citrinos sultimis, pabarstykite cukrumi ir palikite, kol paruošite tešlą.

3. Sviestą sukite su cukrumi tol, kol mišinys pasidarys baltas ir purus. Supilkite medų ir pamaišykite, kol susijungs su sviesto-cukraus mase. Supilkite ir trynius, vanilės ekstraktą ir vėl pasukite, kol susimaišys.

4. Miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir druska bei supilkite į sviesto-cukraus-medaus-trynių masę, pamaišykite. Neišsigąskite – bus labai tiršta, tačiau tešlą „pataisys“ baltymų plakinys.

 

5. Atskirame dubenyje plakite baltymus, kol šie sustangės, ir sudėkite juos į tešlą, labai atsargiai, kabindami nuo apačios, įmaišykite baltymus, kol tešla bus vientisa. Ji bus tirštoka, tačiau suvaldoma.

6. Sudėkite tešlą į paruoštą kepimo formą, mentele palyginkite paviršių, o tada įspauskite į ją obuolių puseles pjūviu į apačią. Geriausia vieną dėti į vidurį, o likusias sudėlioti ratu. Labai stipriai nespauskite, nes tešla kepdama kils ir obuolius gražiai apglėbs.

7. Kepkite 34–40 min., kol viršus bus rusvas, o obuoliai – visiškai iškepę. Jei norite, aptepkite viršų skystu medumi, tą darykite, kol pyragas dar šiltas. Tačiau galite medumi ir netepti, o jau pravėsusį pyragą pabarstyti cinamonu ar cukraus pudra.

Suskleisti
Minkštas meduolis
Receptas: Meduolinis pyragas
8 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.7 / 41
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g
Medus: 300.00 g
Cukrus: 170.00 g
Sviestas: 70.00 g
Kiaušiniai: 5.00 vnt.
Grietinė: 250.00 g
Kepimo milteliai: 1.00 arbat. š.
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Gvazdikėliai: 1.00 arbat. š. (maltų)
Muskatas: 0.50 arbat. š. (tarkuoto)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi ir į gautą masę supilkite medų. Viską gerai išmaišykite ir berkite cinamoną, tarkuotą muskatą bei gvazdikėlius.

2. Puodelyje išlydykite sviestą, kurį sumaišykite su medaus ir cukraus mase bei supilkite grietinę. Viską dar kartą gerai išmaišykite.

3. Atskirame dubenyje miltus sumaišykite su kepimo milteliais ir po truputį, nuolat maišydami, pilkite į medaus masę. Stebėkite, kad neatsirastų gumuliukų.

4. Atskirai išplakite kiaušinių baltymus ir juos atsargiai įmaišykite į gautą tešlą.

5. Supilkite tešlą į kepimo formą (itin tinka speciali meduolio forma) ir kepkite apie pusvalandį 180 laipsnių orkaitėje, kol gražiai parus.

Suskleisti
Medaus tortas
Receptas: Medaus tortas su grietinėlės kremu
10 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.7 / 71
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 5.00 vnt. (tešlai)
Miltai: 250.00 g (tešlai)
Cukrus: 300.00 g (200 g tešlai ir apie 5 šaukštai kremui)
Sviestas: 50.00 g (tešlai)
Medus: 3.00 valg. š. (tešlai)
Kepimo milteliai: 2.00 arbat. š. (tešlai)
Grietinė: 1000.00 ml (riebios; kremui)
Citrinos sultys: 2.00 valg. š. (kremui)
Kaip gaminti

1. Pradžioje paruoškite kremą: grietinę išplakite su citrinos sultimis ir cukrumi iki kremo konsistencijos.

2. Medų pašildykite kartu su sviestu ant silpnos ugnies ir nuolat maišykite, kol susijungs į gražią, vientisą masę. Palikite šiek tiek atvėsti.

3. Kiaušinius su cukrumi išplakite iki standžių putų, atvėsusį medų supilkite į kiaušinių masę ir ten pat sudėkite miltus bei kepimo miltelius. Viską labai gerai išmaišykite.

4. Kepimo formos dugną išklokite kepimo popieriumi, o šonus patepkite sviestu.

5. Į kepimo formą dėkite po 4 – 5 šaukštus tešlos ir ją paskirstykite po visą dugną.

6. Kiekvieną paplotį kepkite iki 180 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 15 minučių.

7. Atvėsusius lakštus aptepkite kremu ir truputį paspausdami sudėkite vieną ant kito. Torto kraštus ir viršų aptepkite kremo likučiais ir pastatykite nakčiai į šaldytuvą.

Suskleisti
Kepti pastarnokai su medumi ir lazdyno rieštutais
Receptas: Kepti pastarnokai su medumi ir lazdyno rieštutais
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.2 / 17
Receptas
Ingredientai
Pastarnokas: 400.00 g
Morkos: 400.00 g
Alyvuogių aliejus: 4.00 valg. š.
Citrinos sultys: 4.00 valg. š.
Imbieras: 1.00 arbat. š. (maltas)
Cinamonas: 1.00 arbat. š.
Druska: 0.50 arbat. š. (arba pagal skonį)
Medus: 3.00 valg. š.
Česnakai: 3.00 skiltelės (sutraiškytos)
Lazdynų riešutai: 100.00 g
Čiobreliai: 5.00 vnt. (šakelės šviežių)
Kaip gaminti

1. Nuskutame pastarnokus ir morkas. 5 minutėms sumetame į verdantį vandenį, nukošiame. Daržovių nebūtina apvirti, bet man taip skaniau. Galite ir tiesiai kepti orkaitėje.

2. Visus ingredientus, išskyrus riešutus, sumaišome. Gauta mase užpilame pastarnokus ir morkas, permaišome viską, kad tolygiai pasidengtų.

3. Kepame 200 laipsnių temperatūroje apie 30–40 min., arba kol iškepa.

4. Lazdyno riešutus sausai pakepiname keptuvėje, atvėsiname, nulupame odelę ir užberiame ant iškeptų daržovių.

Suskleisti

DAR DAUGIAU ĮVAIRIŲ RECEPTŲ RASITE ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius