-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Gurmanai sulaukė kulminacijos: paaiškėjo, kas atsidūrė reitingo „30 geriausių restoranų“ viršūnėje

Jau ketvirtus metus pirmąjį vasaros mėnesį Lietuvos restoranų rinkos dalyviai ir gurmanai gyvena azartiškoje įtampoje – net 3 savaites kasdien atskleidžiami reitingo „30 geriausių restoranų“ nominantai. Ketvirtadienio, birželio 27-osios, vakarą šios įtampos pagaliau neliko – iškilmingame renginyje sostinėje paskelbti reitingo viršūnėje atsidūrę restoranai. Gurmanai ir vėl turi šviežutėlį restoranų gidą, tikėtina, paskatinsiantį darsyk aplankyti jau išbandytas, o dar labiau – naujas vietas. Kas tapo šių metų geriausiais?
Apdovanojimų akimirka
Apdovanojimų akimirka / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

„30 geriausių restoranų“ reitingą nuosekliai, nuo pat 30-osios iki 6-os vietos, kone kasdien skelbė portalas 15min. Specialių apdovanojimų metų Vilniuje esančiame Pirklių klube įvyko projekto atomazga – paskelbti 5 geriausi Lietuvos restoranai.

Pirmoji vieta antrus metus iš eilės atiteko šefo Martyno Praškevičiaus vietinės virtuvės restoranui „Džiaugsmas“. „Pernai įvertinimas buvo gana netikėtas, o šiemet jaučiuosi tvirtai tame, ką darau. Jei dabar būtume pirmi, patikėčiau“, – dar iki apdovanojimų nežinodamas apie aukščiausią įvertinimą prisipažino M.Praškevičius.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius

Antroji vieta atiteko dar tik nepilnus metus veikiančiam irgi vietinę virtuvę reprezentuojančiam restoranui „Nineteen18“ su šefu Matu Paulinu priešakyje. Įdomu, kad prieš dvejus metus M.Paulinas pelnė trečiąją vietą su kitu Kauno restoranu, kuris tais metais irgi veikė net nepilną pusmetį.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius ir Matas Paulinas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Martynas Praškevičius ir Matas Paulinas

Trečiojoje vietoje atsidūrė klaipėdiečio šefo Vytauto Samavičiaus restoranas „Monai“, dera pastebėti, jog šis restoranas visus ketverius metus išliko puikiose reitingo pozicijose. Ketvirta vieta šiemet džiaugiasi dar vienas Vilniaus restoranas „Sweet Root“, kviečiantis svečius išmėginti modernias lietuviškos virtuvės interpretacijas, žaidimus vietiniais ingredientais. Na ir pagaliau 5-ąją vietą pelnė išskirtinis restoranas „Vila Komoda“ Palangoje, vadovaujamas iš Londono į Lietuvos pajūrį grįžusio šefo Martyno Meidaus. Per nepilnus metus šis restoranas pelnė daugybę pozityvių atsiliepimų ne tik už maistą, tačiau ir už užburiančią atmosferą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimai „Vila Komoda“ šeimyniniam duetui
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimai „Vila Komoda“ šeimyniniam duetui
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka

Stabilumo ir įdomių naujienų miksas

„30 geriausių restoranų“ rezultatai šiemet byloja apie atsirandantį stabilumą ir kelių reikšmingą naujų vardų debiutą rinkoje. Net 4 pirmojo dešimtuko restoranai išliko tose pačiose vietose: tai jau minėtasis „Džiaugsmas“ (1 vieta), šefo Deivydo Praspaliausko „Amandus“ (7 vieta), šefo Egidijaus Lapinsko ir someljė Armino Darasevičiaus „Dine“ (8 vieta) ir indų kilmės šefo Gasparo Fernandeso diriguojamas „Gaspar's“ (10 vieta).

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Petrukaitis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Linas Petrukaitis

„Pastebime atsirandantį stabilumą restoranų rinkoje, o tai reiškia besiformuojančią brandą“, – pastebėjo žurnalo „Geras skonis“ vyr. redaktorė ir projekto tarybos narė Rasa Ščeponienė. Jai antrino ir Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis: „Džiaugiuosi, kad daugumos šių metų trisdešimtuko restoranų koncepciją galima būtų įvardinti vienu sakiniu ir ji būtų išskirtinė tik tam konkrečiam restoranui.“

Žvelgiant į šių metų rezultatus vis labiau akivaizdu, kad geriausiai sekasi toms vietoms, kurios savo identitetą kuria nesiblaškydamos: „Prie to prisideda ir restorane nuolat dirbantis šefas, dažnu atveju jis pats ir yra restorano šeimininkas“, – teigė L.Petrukaitis.

Dar vienas akivaizdus momentas – Lietuvos restoranai kaip niekada stipriai imasi „new nordic“ ir „baltic cuisine“ identiteto paieškų ir formavimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka

Iš reitingo pasitraukusius restoranus pakeitė ir naujokai, ir sugrįžėliai

Nors pokyčiai restoranų reitinge vyksta ir šiemet, tačiau jie yra mažesni nei per trejus praėjusius šio projekto metus. Iš praėjusių metų sąrašo tarp 30 geriausių šiemet neliko 6 restoranų. Tačiau atsirado lygiai tiek pat naujų vardų.

Iš jų – 4 yra visiškai nauji: tai Vilniuje duris atvėrę „Nineteen18“ ir „14Horses“, Palangoje – „Vila Komoda“, Šiauliuose – „Avenue Brasserie“. Taip pat 2 restoranai sugrįžo į topą: tai Kauno „Dia“ ir Vilniaus „Stebuklai“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka

Naujiena – 3 specialūs prizai

Be renkamo geriausiųjų trisdešimtuko šiemet Gero maisto akademija nusprendė sukurti kelias ypatingas nominacijas, kurios plačiau įvertintų maisto kultūros kūrėjus Lietuvoje.

Apdovanojimų metu pirmą kartą buvo įteiktas įvertinimas už nuopelnus Lietuvos gastronomijai. Jis atiteko Romualdui Zakarevičiui, kuris jau daugiau nei 30 metų vadovauja seniausiai, nuo 1987 m., Lietuvoje veikiančiam privačiam restoranui „Stikliai“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Apdovanojimų akimirka

Antrasis apdovanojimas atiteko maitinimo įstaigai, kuri nepatenka į restorano apibrėžimą, tačiau per pastaruosius metus stipriai prisidėjo prie Lietuvos gastronomijos įvairovės. Šį įvertinimas buvo skirtas „Panorama Gourmet“. Tai yra pirmoji ir kol kas vienintelė Baltijos šalyse gurmaniško maisto erdvė, esanti prekybos centre.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Starkus
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Arūnas Starkus

Galiausiai šiemet buvo išpildyta ir ilgai laukta „žmonių pasirinkimo“ nominacija. Būtent portalo 15min skaitytojai rinkdamiesi iš viso ilgojo restoranų reitingo sąrašo, kurį sudarė net 60 vietų, išrinko savo favoritą. Juo tapo Palangoje veikiantis restoranas „4“.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Šaučikovas skelbia 15min nominaciją
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Ramūnas Šaučikovas skelbia 15min nominaciją

Reitingo „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje 2019 m. pilnas sąrašas:

1. Džiaugsmas (Vilnius)

2. Nineteen18 (Vilnius)

3. Monai (Klaipėda)

4. Sweet Root (Vilnius)

5. Vila Komoda (Palanga)

6. Šturmų švyturys (Ventės ragas ir Vilnius)

7. Amandus (Vilnius)

8. Dine (Vilnius)

9. Ertlio namas (Vilnius)

10. Gaspar’s (Vilnius)

11. Somm (Vilnius)

12. Dia (Kaunas)

13. St. Germain (Vilnius)

14. Stikliai (Vilnius)

15. Momo Grill (Klaipėda ir Kaunas)

16. Nüman (Kaunas)

17. Monte Pacis (Kaunas)

18. MEAT (Vilnius ir Nida)

19. Da Antonio (Vilnius)

20. Apvalaus stalo klubas (Trakai)

21. Sofa de Pancho (Vilnius ir Nida)

22. Stebuklai (Vilnius)

23. Selfish (Vilnius)

24. Böff (Vilnius)

25. 14 Horses (Vilnius)

26. Telegrafas (Vilnius)

27. La Esperanza (Trakai)

28. Avenue Brasserie (Šiauliai)

29. Restaurant Palanga (Palanga)

30. uoksas (Kaunas)

Kaip renkami geriausi šalies restoranai?

Projekto Taryba iš visų Lietuvos restoranų atrenka 60 restoranų kandidatų ir šį sąrašą atiduoda 100 Lietuvos maisto ekspertų – Gero maisto akademijos nariams. Tai –skirtingų asociacijų atstovai, taip pat restoranų atstovai, nepriklausomi maisto kritikai, Gurmanų gildijos atstovai, someljė, maisto blogeriai, žurnalistai. Jie turi pateikti anketą su savo geriausių restoranų TOP10.

Maisto vertinimas turi 70 proc. įtakos galutiniam restorano balui. Gėrimų meniu, aplinkos ir aptarnavimo kokybės vertinimai – po 10%. „30-ies geriausių“ sąrašas sudaromas skaičiuojant kiekvieno restorano vertinimo vidurkį, o ne gautą absoliutų balsų kiekį.

Indų ir interjero detalių prekės ženklo „iittala“ partnerystės dėka „30 geriausių restoranų“ tapo tęstiniu projektu ir gidu ne tik vietiniams, bet ir į Lietuvą atvykstantiems užsieniečiams. Pagrindinis jo tikslas, kad žmonės lengvai rastų atsakymą į klausimą „kur skaniai pavalgyti“ ir galėtų lengviau rekomenduoti restoranus vieni kitiems.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“. „30 geriausių restoranų“ sklaida užsienyje vykdoma bendradarbiaujant su turizmo skatinimo agentūra „Keliauk Lietuvoje“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius