Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 09 26

Ieškot alternatyvos kavai? 6 gėrimai: vieni ir žvalins, kiti tik grąžins malonų ritualą

Kavos gėrimas persmelkęs mūsų kasdienybę – su puodeliu kavos pabundame, žvalinamės darbiniuose susitikimuose, o ir su bičiuliais „einame kavos“. Tačiau kartais susigriebiame, kad kavos galbūt geriame per daug, o kartais žmonės nutaria ir visai jos atsisakyti. Tokiais atvejais trūksta ir kofeino poveikio, ir malonaus ritualo. Siūlome kelis gėrimus, kurie gali tapti pakaitalu kavai. Vieni jų suteiks ir geidžiamo žvalumo, kiti tik savo spalva ar pačiu ritualu primins kavą, bet jokio žvalinančio poveikio neturės.
Matėmatė, Yerba Mate
Matė / Vida Press nuotr.

1

Matcha arbata

Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Matcha arbata gali būti ir švelnesnė, ir aitresnė – priklausomai nuo arbatžolių ir paruošimo
Gretos Skaraitienės / BNS nuotr./Matcha arbata gali būti ir švelnesnė, ir aitresnė – priklausomai nuo arbatžolių ir paruošimo

Matcha – tai vadinamoji miltelinė arbata, mat jos žaliava yra žaliosios arbatos arbatžolės, tik jos yra sumaltos iki miltelių. Ruošiant įprastą žaliąją arbatą vanduo pilamas ant arbatžolių ir vėliau šios pašalinamos, o geriant matcha suvartojamos ir visos arbatžolės. Būtent todėl toks gėrimas ne tik puikiai tonizuoja, bet ir suteikia daugybę organizmui naudingų medžiagų.

Renkantis matcha verta įjungti atidumą – nenaudokite gėrimui ruošti miltelių, kurie skirti konditerijai, taip pat venkite pigiausių, mat ir gėrimas bus aitrokas, grubus. Kokybiškų miltelių požymis – ryškiai žalia jų spalva.

Matcha ruošiama arbatos miltelius užpylus užvirintu ir iki 80 laipsnių atvėsintu vandeniu bei švelniai paplakus specialia bambukine šluotele.
Specialistai rekomenduoja tokį miltelių ir vandens santykį: 2 g ir 80–90 ml.

Ar sudėtinga paruošti

Vidutiniškai – reikės specialių įrankių

Ar tonizuoja

Taip, gana stipriai ir tolygiai

Kur pirkti

Specializuotose arbatos parduotuvėse

2

Yerba Mate arbata

„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matė
„Skonis ir kvapas“ archyvo nuotr. /Matė

Yerba Mate, arba tiesiog matė, – tai gėrimas, ypač populiarus Pietų Amerikoje – Argentinoje, Brazilijoje, Ekvadore, Paragvajuje, Urugvajuje. Galbūt esat matę specifinių puodelių kalebasų šiam gėrimui gerti (jis siurbiamas per šiaudelį, vadinamą bombila), jie tradiciškai gaminami iš išskobtų mažučių storažievių moliūgų, tačiau gali būti ir metaliniai, stikliniai, keraminiai.

Matė yra gana specifinio skonio, ypač, jei ruošiama taisyklingai, kai naudojamas gana didelis kiekis žolių, kelis sykius vis užpilamų šviežiu karštu vandeniu. Šis gėrimas tonizuoja stipriai, o poveikis jaučiasi ilgiau, nei išgėrus kavos, jis nėra „smūginis“, bet žymiai tolygesnis.

Matė gali būti „valyta“ ir „nevalyta“, taip pat aromatizuota įvairiais priedais. Verta žinoti, jog jei žaliavoje daugiau kotelių, ji bus stipresnio, ryškesnio skonio, o kuo daugiau lapelių, tuo matė švelnesnė. Iš tiesų susidomėjus mate nebūtina iškart pirkti spcialaus indo – galima pradėti nuo jos ruošimo tiesiog užpylus paprastame puodelyje ar pasitelkti prancūzišką kavinuką (french press).

Ar sudėtinga paruošti

Lengva – galima naudoti turimus indus. Autentiškam gėrimui prireiks kalebaso ir bombilos

Ar tonizuoja

Taip, stipriai ir tolygiai

Kur pirkti

Didžiausia pasiūla – e.parduotuvėse (yra ir lietuviškų)

3

Juodųjų beržo grybų (chaga) arbata

Vida Press nuotr./Juodųjų beržo grybų (chaga) arbata
Vida Press nuotr./Juodųjų beržo grybų (chaga) arbata

Čaga (chaga) – tai milteliai, pagaminti iš sudžiovintų ir sumaltų juodojo beržo grybų (lot. – inonotus obliquus). Šie grybai auga įvairiuose Šiaurės Europos kraštuose, taip pat ir Lietuvoje.

Dažniausiai galima įsigyti kapsulių su šiais milteliais, kurie traktuojami kaip maisto papildas, tačiau dažnos ir pakuotės, kuriose esančius miltelius galima naudoti gėrimui ruošti. Įprastai rekomenduojama 1 šaukštelį miltelių užpilti stikline iki 80–90 laipsnių atvėsinto vandens, palaikyti 10–15 min., o tada ragauti. Kartais šie milteliai maišomi su malta kava, tikintis, kad kava tonizuos, o čaga suteiks vertingų maistinių medžiagų, neretai toks gėrimas užbalinamas paprastu ar augaliniu pienu. Gana specifinio skonio, tad ne visi tampa jos gerbėjais.

Ar sudėtinga paruošti

Lengva

Ar tonizuoja

Ne

Kur pirkti

Ekologiškų, sveikuoliškų produktų parduotuvėse

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius