-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Mokslų užkariautojams – tikras mamos „Napoleonas“

Kas gali puikiau nuteikti naujiems mokslo metams nei senas geras tortas „Napoleonas”, kokį kepdavo jūsų mama? Palinkėkite savo atžaloms atkaklumo, ryžto, sėkmės ir atriekite patį didžiausią gabalą!
Tortas Napoleonas
Tortas Napoleonas / 123RF.com nuotr.

Kadangi šis tortas skaniausias pastovėjęs bent parą, gaminkite jį tuoj pat. Nors galite neabejoti - jis išgaruos nuo stalo taip pat greitai, net jei nebus praleidęs tų kankinančių 24 valandų šaldytuve.

Reikės:

Papločiams:

  • 250 g labai šalto „Piemenėlio“ sviesto,
  • 300 g miltų,
  • 1 kiaušinio,
  • 75 g grietinės,
  • žiupsnelio druskos.

Kremui:

  • 250 g „Piemenėlio“ sviesto,
  • 1,5 stiklinės cukraus,
  • 10 g vanilinio cukraus,
  • 500 ml pieno,
  • 50 g miltų,
  • 3 kiaušinių trynių
  • 1 citrinos žievelės.

Vieno sluoksnio pertepimui:

  • Bruknių uogienės arba raudonųjų serbentų drebučių.

Gaminimas:

Pirmiausia pasiruoškite tešlą. Jai reikės labai šalto sviesto, geriausia, jei jis bus praleidęs bent kelias valandas šaldiklyje. Pasvėrę suberkite į didelį dubenį miltus ir druską, dėkite sviestą ir kapokite jį dideliu plačiu peiliu, kol gausite smulkius trupinius. Tada įmuškite kiaušinį, sukrėskite grietinę ir toliau kapokite, kol masė ims klijuotis. Tada rankomis greitai suvoliokite tešlą į vieną gumulą, įdėkite į polietileno maišelį ir kiškite į šaldiklį bent kelioms valandoms.

Per tą laiką pasiruoškite kremą.

Puode su storu dugnu ant nedidelės kaitros ištirpinkite sviestą ir suberkite miltus. Nuolat maišykite ir kepinkite, kol miltai įgaus gražiai auksinį atspalvį ir riešutų skonį. Tada supilkite pieną, suberkite cukrų ir vanilinį cukrų ir nuolat maišydami kaitinkite, kol masė taps vienalytė.

Nuimkite kremą nuo viryklės ir dar maišykite, ko šiek tiek praauš. Tada sudėkite kiaušinių trynius ir gerai išmaišykite. Citriną gerai nuplaukite su soda, nuplikinkite ir smulkiai nutarkuokite žievelę. Suberkite į kremą ir išmaišykite. Kai kremas visiškai atvės, dėkite į šaldytuvą.

123RF.com nuotr./Tortas Napoleonas
123RF.com nuotr./Tortas Napoleonas

Atšalusią tešlą išimkite iš šaldiklio ir padalinkite į 6 lygias dalis. Iš kiekvienos iškočiokite ploną blyną, šiek tiek didesnį už išardomos kepimo formos dugną. Dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir kiškite į orkaitę. Kepti reikia neilgai, kad tešla nepradėtų degti, o būtų gražios auksinės spalvos. Krašteliai gali būti tamsesni. Išėmę vieną lakštą iš orkaitės, iš karto dėkite kitą, o ant iškepusio, kol dar karštas, dėkite kepimo formos dugną ir apipjaukite kraštelius. Nors jie atrodo labai gardžiai, nesuvalgykite, palikite trupiniams.

Kai iškepsite visus lakštus, galite dar trumpam į orkaitę įkišti ant skardos subėrę visas nuopjovas – jos bus trapesnės ir gražesnės spalvos. Tada smulkintuvu sutrinkite iki trupinių ir padėkite papuošimui.

Kai lakštai jau atšalę, galima pradėti lipdyti tortą. Kiekvieną lakštą tepkite kremo sluoksniu ir denkite kitu lakštu. Vidurinį sluoksnį pertepkite turima rūgščia uogiene – bruknių arba raudonųjų serbentų drebučiais.

Nepamirškite palikti kremo viršui ir šonams – kai sulipdysite visą tortą, aptepkite jį visą kremu ir aplipdykite paruoštais trupiniais. Viršų galite papuošti kaip norite – tirpintu šokoladu ar uogomis – jos atrodo ypač gražiai, jei yra raudonos. Tai gali būti netgi šermukšnių kekė, kadangi šis „Napoleonas“ yra proginis rudeninis.

Linkime smagios šventės, gražių emocijų, malonaus bendravimo ir daug energijos versti naujiems mokslo kalnams!

123RF.com nuotr./Tortas Napoleonas
123RF.com nuotr./Tortas Napoleonas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius