Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Pajūrio restoranus labiau baugina prasti orai, o ne svečių santūrumas po karantino

Nors atostogų sezonas pamažu įsisiūbuoja, su kelionėmis į užsienį reikalai kol kas komplikuoti, tad norintiems bent trumpam pravėdinti galvas, lieka traukti į Lietuvos pajūrį. Tiesa, pirmosios dvi kalendorinės vasaros savaitės čia veikiančių restoranų savininkams ypatingo optimizmo neįkvėpė – klientų yra, tačiau galėtų būti žymiai daugiau. Ir vis tik 15min pašnekovai viliasi, jog jei tik orai bus palankūs, žmonės įsidrąsins vėl lankytis restoranuose, vartojimas atsigaus ir vasarą gal net pavyks primiršti karantininį slogutį.
Rekonstruotame pastate jau pradėjo veikti restoranas „Nidos prieplauka“.
Rekonstruotame pastate jau pradėjo veikti restoranas „Nidos prieplauka“. / Restorano nuotr.

G.Survilienė: „Restoraną atidarėme su gera nuotaika“

Tie, kas kiekvieną vasarą lanko lietuvišką pajūrį ir ieško vietų, kur pavalgyti, ko gero, puikiai žino jau beveik 20 metų netoli Šventosios veikiantį restoraną „Nendrinė pastogė“. Jo savininkai – kauniečiai verslininkai Tadas ir Gitana Survilos, keletą metų valdę ir modernų restoraną „Numan“ Kaune. Šiuo metu pora susikoncentravusi būtent į „Nendrinę pastogę“, o veiklos čia apstu – restorane yra net 350 sėdimų vietų, dirba maždaug 30-ies žmonių komanda, kasmet ši vieta sutraukia valgytojus iš Palangos, Šventosios, Klaipėdos, net Liepojos.

Atsidarėme su geromis nuotaikomis, tačiau, žinoma, be didelių iliuzijų.

Kaip pasakojo G.Survilienė, nepaisant karantino, restoranas sezono startą paskelbė tuo pat metu, kaip visada – antrąjį birželio savaitgalį, tiesa, pasak pašnekovės, tuo metu kitos maitinimo vietos Šventojoje, o nemažai ir Palangoje dar miegojo.

„Šiemet vėl turime tą pačią savo komandą, atsidarėme su gera nuotaika, tačiau, žinoma, be didelių iliuzijų, – gana santūriai starto savaites vertino pašnekovė. – Pirmasis savaitgalis buvo šaltokas, tad ir žmonių, kol kas mažiau, nei norėtųsi.“

Organizatorių nuotr./Gitana Survilienė
Organizatorių nuotr./Gitana Survilienė

Paklausta, gal užsukę svečiai buvo taupesni ir santūresni, G.Survilienė iškart tai paneigė, jos įspūdžiu, pajūryje žmonės labiau atsipalaidavę nei didžiuosiuose miestuose, taip buvo ir karantino metu. Tiesa, tam tikrų pokyčių restoranų verslas pajuto, tik iš tiekėjų pusės – šiek tiek pabrango kai kurie produktai.

„Pavyzdžiui, kiauliena nepabrango, tačiau brango brandinta mėsa, kito ir kai kurių produktų kainos. Taigi, kai kurių mūsų patiekalų kainos nežymiai kils, tačiau išties nežymiai, juolab kad mūsų restorano publika nėra itin jautri kainai“, – teigė ji.

Ko reikia, kad ši vasara „Nendrinei pastogei“ būtų sėkminga? G.Survilienė nė nedvejodama mini gerus orus – anot jos, jei bus šilta ir saulėta, netrūks ir žmonių. Paprastai jų čia itin gausu šiltais savaitgaliais, kartais nusidriekia ir gyva eilė, mat restoranas rezervacijų nepriima. „Pastarosios dvi vasaros mums buvo geros, dvi prieš tai – šaltos ir lietingos, jei tik šioji bus kaip pernykštė ir užpernykštė, viskas bus gerai“, – sakė verslininkė.

L.Čeprackui turistų Nidoje nepritrūks

Pirmąsias darbo Nidoje savaites kol kas gana santūriai vertina ir restoraną „Meat“ jau 5-ąjį sezoną čia turintis virtuvės šefas Liutauras Čeprackas.

„Kol kas daugiau žmonių buvo savaitgaliais, o šiaip kiemai dar tušti, Nida apskritai tuštesnė nei Palanga. Kita vertus, čia juk visada buvo specifinė vieta su vėliau prasidedančiu ir anksčiau finišuojančiu sezonu“, – realistiškai situaciją vertina pašnekovas, kurio restoranas Nidoje gali sutalpinti apie 50 svečių.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Liutauras Čeprackas

Jis pasakojo šiais metais lankytojų nestebinsiantis nei pakitusiomis kainomis, nes „nėra kaip jų kelti“, nei meniu pokyčiais, mat per kelerius metus restorano koncepcija pasiteisino – meniu kiek trumpesnis, nei to paties pavadinimo restorane Vilniuje, o pats L.Čeprackas Nidos „Meat“ net įvardija kaip bruncho (vėlyvųjų pusryčių – aut.) ir grilio vietą.

Kaip ir ankstesnė pašnekovė, lygiai tokį pat atsakymą apie sezono sėkmę pateikė ir žinomas šefas – viskas bus gerai, jei tik orai bus šilti, nevargins lietus ir vėsa. Nors Nidoje paprastai būdavo gana gausu užsienio turistų, jų šiemet bus nedaug, L.Čeprackas teigė dėl to absoliučiai neišgyvenantis, mat pagrindiniai jo restorano Nidoje svečiai visada buvo lietuviai, o užsieniečių pasitaikydavo mažai.

„Nidos prieplaukos“ atstovė: „Tikimės stiprios, geros vasaros“

„Oho, jau atsidarėte? Nežinojome!“ – tokios džiaugsmingos replikos aidi Nidos prieplaukoje, kur duris pasibaigus karantinui atvėrė tokiu pat pavadinimu pavadintas restoranas „Nidos prieplauka“. Prieš Naujuosius metus veiklą pradėjusi įstaiga nespėjo nė įsibėgėti, kai reikėjo užverti duris ir sustoti dėl pandemijos.

Ne vienerius metus šioje vietoje prie marių kranto veikė „Vyninė“, o galiausiai prieplauka buvo užverta rekonstrukcijai. Nidos kertine vieta laikoma prieplauka atgimė iš naujo ir lankytojus priverčia aikčioti iš susižavėjimo. „Kai žmonės įeina ir pamato interjerą, švarius langus, meniu, sako: Oho, čia tikrai Nidoj?“ – pasakoja restorano „Nidos prieplauka“ projektų vadovė Justina Ruzveltė. Dabar ši vieta turi net 400 vietų terasą ir 150 vietų restoraną. Kol kas svečiams siūlomas bendras meniu, o nuo birželio 19-os ims veikti dvi virtuvės.

Restorano nuotr./Rekonstruotame pastate jau pradėjo veikti restoranas „Nidos prieplauka“.
Restorano nuotr./Rekonstruotame pastate jau pradėjo veikti restoranas „Nidos prieplauka“.

Atostogautojų, manau, bus, jų jau yra, nes kur daugiau tu išvažiuosi.

„Dedame dideles viltis, tikimės, kad tiek oras, tiek karantino situacija bus palanki, žmonės turės finansinių išteklių atplaukti, atostogauti. Tikimės, kad viskas bus gerai“, – sakė J.Ruzveltė. Ji pasakojo, jog jau pirmas vasaros savaitgalis į Neringą atviliojo svečių, tiesa, tik oras nelepino – pajūrio vėjai skatino burtis viduje.

„Visi nidiškiai sezoną skaičiuoja nuo Joninių. Pirmą birželio savaitgalį žmonių Nidoje buvo tikrai daug, visi atsipalaidavę, noriai vaikščiojo. Tačiau, žinoma, viskas priklauso nuo oro, kai jis blogas, faktas, kad ant marių kranto nepasėdėsi, vėjas daro savo. Bandom spręsti šį klausimą, įrengsim pertvaras nuo vėjo, stogelį, – kalbėjo J.Ruzveltė. – Atostogautojų, manau, bus, jų jau yra, nes kur daugiau tu išvažiuosi. Nida ta vieta, kur jau vien persikėlęs keltu jautiesi tarsi užsienyje. Tikimės, kad ši vasara bus stipri, gera.“

Restorano nuotr./Rekonstruotame pastate jau pradėjo veikti restoranas „Nidos prieplauka“.
Restorano nuotr./Rekonstruotame pastate jau pradėjo veikti restoranas „Nidos prieplauka“.

„Vila Komoda“ atstovė: „Pamažu viskas grįžta į vėžes, jaučiamės pasiilgti“

Praėjusią vasarą atostogautojus Palangoje maloniai nustebino nauja apgyvendinimo vieta ir restoranas „Vila Komoda“, įsikūręs Meilės alėjoje. Jauno iš Londono grįžusio virtuvės šefo Martyno Meidaus vadovaujamas restoranas net šovė į aukštą poziciją reitinge „30 geriausių restoranų Lietuvoje“, o šią vasarą šiai vietai sezoną tenka pradėti kiek neįprasčiau, nei buvo tikėtasi.

„Kai buvo paskelbtas karantinas, visai nedirbome savaitę ar porą, iš tiesų stebėjome situaciją, buvo šioks toks šokas, o tada kiek persiorientavome, ėmėme ruošti kepinius, išduodavome juos per langelį“, – apie restoranui neįprastą formatą pasakojo „Vila Komoda“ atstovė Karolina Vičiūtė-Meidė.

Anot jos, restoranas atnaujino veiklą jau gegužę, o savininkai iškart pajuto, jog žmonės to buvo išsiilgę, anot pašnekovės, dabar pamažu viskas grįžta į savas vėžes – kurį laiką restorano valgiaraštyje labiau dominavo vadinamasis comfort food, o dabar į jį įsiveržė vasaros patiekalų paletė, ruošiami ir bruncho (vėlyvųjų pusryčių – aut.) patiekalai. „Žinoma, vos tik restoranas atsidarė, šiek tiek jautėsi, kad žmonės įbauginti, laikėmės atstumo, naudojome skydelius, tačiau pamažu viskas grįžta į vėžes“, – teigė pašnekovė.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Vila Komoda“

Kiek stipriai „Vila Komoda“ pajus turistų trūkumą ir ko reikia, kad vasara būtų sėkminga? Anot K.Vičiūtė-Meidės, kol kas didelis skirtumas pasijuto dėliojant „Vila Komoda“ kambarių apgyvendinimo rezervacijas – anksčiau užsienio turistai čia pabūdavo, tarkime, savaitę, o lietuviai rezervuoja trumpesniam laikui, sunkiau tolygiai užpildyti rezervacijų grafiką.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorane „Vila Komoda“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restorane „Vila Komoda“

Kaip ir kiti pašnekovai, taip ir „Vila Komoda“ atstovai kaip lemiamą sėkmingos vasaros faktorių mini gerus orus („juk esame beveik pliaže“, – sako K.Vičiūtė-Meidė), taip pat svarbu, kad neprasilenktų svečių lūkesčiai ir tai, ką restoranas bei viešbutis siekia pasiūlyti. „Svarbu, kad atsirastų žmonių, kurie supranta, ko jie nori. Mes su „Vila Komoda“ pasirinkome būti nereitinguojami, nes norime priimti žmones kaip svečiuose. Faktas, kad turėsim ne tik nenuvilti nuolatinių svečių, bet ir pateisinti naujų lūkesčius“, – pokalbį užbaigė pašnekovė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius