Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskelbta, kas šiemet kandidatuoja patekti tarp „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje

Šiais metais jau trečiąjį kartą vykstantys „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje rinkimai bendradarbiaujant su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ artėja link svarbiausių įvykių. Šiandien skelbiamas 60-ies kandidatų sąrašas, iš kurio Gero maisto akademijos nariai rinks savo favoritus.
Maistas restorane
Maistas retorane / Organizatorių nuotr.

„Restoranų-kandidatų sąrašą sudarė Gero maisto akademijos Taryba atsižvelgdama į visų Lietuvoje maitinimo įstaigų sąrašą. Iš jo buvo atrinkta 60 kandidatų vertinant restoranų maisto kokybę, kilmę, kūrybiškumą, novatoriškumą, patiekimą, aptarnavimo lygį, atmosferą, gėrimų kortą ir pan.“, – kriterijus renkant restoranus-kandidatus pristato Gero maisto akademijos įkūrėjas Linas Petrukaitis.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Petrukaitis
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Linas Petrukaitis

Taip pat šiemet daugiau dėmesio buvo skiriama regionuose esantiems restoranams: „Turime net 10 restoranų-kandidatų iš Lietuvos mažųjų miestų. Pateko restoranai iš Šiaulių, Druskininkų, Trakų, Ventės Rago, Nidos, Palangos ir Birštono. Taigi šiemet geriausių šalies restoranų trisdešimtukas bus renkamas iš viso iš netgi 10 Lietuvos miestų (pernai, palyginimui, buvo tik iš 8)“, – pasakoja Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacijos prezidentė ir Gero maisto akademijos Tarybos narė Evalda Šiškauskienė.

Šių metų trumpajame kandidatų sąraše atsidūrė 8 visiškai nauji restoranai.

Šių metų trumpajame kandidatų sąraše atsidūrė 8 visiškai nauji restoranai, kurių nei pernai, nei užpernai nebuvo net trumpajame sąraše. Iš jų – netgi 4, kurie atsidarė tik pernai. Tai yra „Moon“ (Birštonas), „Studio 52“ (Klaipėda), „Amandus“ (Vilnius) ir „El Mercado“ (Vilnius) – visi jie šiemet pateko ir į „iittala“ restoranų radarą, kuris „30 geriausių restoranų“ projekto svetainėje pristato ryškiausius gastronominiuss debiutus visoje Lietuvoje.

Toliau visus atrinktus restoranus, kurių yra 60, vertins Gero maisto akademijos nariai. Jų šiuo metu yra daugiau nei 100. Akademijos balsavimas prasidėjo jau vakar, gegužės 3 dieną, ir tęsis lygiai mėnesį. Taigi jau netrukus pradės aiškėti geriausi 2018 metų restoranai Lietuvoje.

Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Restorano patiekalas
Dovilės Rozmanaitės-Bružienės nuotr./Restorano patiekalas

Restoranus vertina gastronomijos ekspertai

Kasmet šis trisdešimtukas išlieka aktualus ir dinamiškas, nes Lietuvos restoranų pasaulyje kasmet vyksta daugybė pokyčių – vienos vietos atsidaro, kitos užsidaro, trečios plečiasi ir auga.

„Gastronomika“ šiemet evoliucionuoja! Dar šį rudenį pakviesime svečius į naujas restorano patalpas Vilniaus Senamiestyje – Bokšto gatvėje. Turėsime ne tik degustacinį meniu, bet ir a la carte. Dirbsime nebe dvi dienas per savaitę kaip anksčiau, o penkias“, – taip apie pernai metų geriausio šalyje restorano „Gastronomika“ pokyčius pasakojo žinomas virtuvės meistras Liutauras Čeprackas.

„30 geriausių restoranų“ tikslas – suvienyti kuo didesnį gastronomijos ekspertų ir profesionalų ratą vieningam balsavimui. Būtent todėl dalyvauti Gero maisto akademijos veikloje yra pakviesti Lietuvos šefai, taip pat Lietuvoje dirbantys užsienio šefai, restoranų savininkai, apie industriją rašantys blogeriai ir žurnalistai, someljė bei kiti gastronomijos ekspertai.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maistas restorane
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Maistas restorane

Tokie restoranų vertinimai vyksta pasauliniu mastu, kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuvoje toks projektas vyksta jau trečią kartą ir įgauna vis daugiau populiarumo ne tik Lietuvoje, bet ir užsienyje – jis dažnai tarnauja kaip gidas į mūsų šalį atvykstantiems svečiams.

Rinkimus organizuoja Gero maisto akademija kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija ir žurnalu „Geras Skonis“ bendradarbiaujant su Lietuvos turizmo departmentu.

Projekto trumpasis sąrašas, iš kurio renkami šalies geriausi restoranai:

Vilnius: „Amandus“ , „Astorija Brasserie“ , „Bizarre", „Böff“ , „Da Antonio“ , „Dine“, „Dublis“, „Džiaugsmas“, „El Mercado“, „Ertlio namas“, „Gaspar's“, „Gastronomika“, „Imperial“, „La Provence“, „Lauro lapas“, „Mabre Steakhouse Hazienda“, „Marche de Provence“, „Meat“, „Panama“, „Paupio 12“, „Rib Room“, „Rise“, „Selfish“, „Sofa de Pancho“, „Somm“, „St. Germain“, „Stebuklai“, „Stikliai“, „Sue's Indian Raja“, „Sugamour“, „Sweet Root“, „Telegrafas“, „Ti'ana“, „Time“, „Town“, „Trinity“.

Kaunas: „Dia“, „Ieti“, „Medžiotojų užeiga“, „Monte Pacis“, „Nüman“, „Uoksas“.

Klaipėda: „Momo grill“, „Monai“, „Studio 52“.

Birštonas: „Moon“.

Druskininkai: „Keturi vėjai“, „SPA Vilnius Cibus“, „Toli toli“, „Velvetti“.

Nida: „Nerija“.

Palanga: „Onorė“, „Palangos Vanagupė“, „Pušų paunksnėje“, „Palanga“, „Žuvinė“ (ir Vilniuje).

Šiauliai: „Leja“.

Trakai: „Apvalaus stalo klubas“, „IDW Esperanza resort“.

Ventės ragas: „Šturmų švyturys“ (ir Vilniuje)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius