Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prestižiniame jaunųjų šefų konkurse Maskvoje pergalę šventė rusai, lietuvei – komplimentai už originalumą

Vėlų trečiadienio, spalio 9-osios, vakarą Maskvos Didžiajame teatre paskelbtas prestižinio pasaulinio kulinarinio konkurso „S.Pellegrino Young Chef“ regioninio etapo laimėtojas. Juo tapo ir į finalą Milane keliaus Vitalijus Savelevas iš Maskvos, globojamas vienų žymiausių Rusijoje virtuvės šefų, brolių dvynių Ivano ir Sergejaus Berezuckių. Lietuvos atstovė Jonita Šeščilaitė, nors ir liko be nominacijos, iš Maskvos grįžta sulaukusi ne vieno komplimento kūrybiškam jos patiekalui ir už jo slypinčiai autentiškai istorijai.
Visi regioninio konkurso Maskvoje dalyviai, antra iš dešinės – Jonita Šeščilaitė
Visi regioninio konkurso Maskvoje dalyviai, antra iš dešinės – Jonita Šeščilaitė / Organizatorių nuotr.

„S.Pellegrino Young Chef“ konkurse Maskvoje J.Šeščilaitė pristatė vieną konceptualiausių patiekalų ir buvo akivaizdi lyderė bent jau tarp jame dalyvavusių merginų. Jos kūrinys lėkštėje – tai 3 būdais ruoštas balandis, patiektas su įvairiomis sezoninėmis lietuviškomis daržovėmis. Sukurti šį patiekalą įkvėpė Jonitos močiutės pasakojimai apie okupuotos Lietuvos kaimą, dėl maisto trūkumo gaudytus balandžius ir pačių augintus produktus.

„Atidavę visas jėgas, iškelta galvą grįžtame į Lietuvą. Šį kartą ne nugalėtojais kurie keliaus į Milaną, bet nugalėtojais, kurie parodė vieną iš trijų geriausių rezultatų šiame pusfinalyje“, – praėjus vos porai valandų po iškilmingos ceremonijos žinute „Facebbok“ pasidalino J.Šeščilaitės mentorius, žinomas šefas Justinas Kapkovičius.

Organizatorių nuotr. /Jonitos Šeščilaitės patiekalas, kurį ji ruoš ir konkursui
Organizatorių nuotr. /Jonitos Šeščilaitės patiekalas, kurį ji ruoš ir konkursui

J.Šeščilaitė kartu su savo mentoriumi patiekalą kūrė bei tobulino net kelis mėnesius. Beje, sužinojusi, jog pateko į regioninį konkursą Maskvoje, lietuvė netgi atsisakė pasiūlymo tęsti darbą restorane Prancūzijoje, turinčiame 1 „Michelin“ žvaigždutę, kur kelis mėnesius stažavosi. Jau kuris laikas J.Šeščilaitė yra Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacijos narė.

Organizatorių nuotr. /Šefė Jonita Šeščilaitė treniruotėje Lietuvoje
Organizatorių nuotr. /Šefė Jonita Šeščilaitė treniruotėje Lietuvoje

Akivaizdu, jog patiekalo unikalumas, gebėjimas jį pristatyti per asmeninę perspektyvą, taip pat ir netikėtumo efektas tapo svarbiais faktoriais tarptautinei žiuri sprendžiant ir dėl pagrindinio konkurso laimėtojo titulo. Laureatu tapęs jaunasis šefas iš Maskvos V.Savelevas vertintojams ant stalo patiekė ne tik savo kurtą patiekalą, bet ir gyvai pademonstravo savotišką akvariumą, kuriame ant citrinos žievelių auginamos kreivabudės – vienas iš jo patiekalo komponentų. Augdami ant tokios netikėtos paklotės grybai prisigeria citrinos aromato!

Autorės nuotr. /Stiklo kubas su ant citrinos žievelių augančiomis kreivabudėmis
Autorės nuotr. /Stiklo kubas su ant citrinos žievelių augančiomis kreivabudėmis

Išvystyti patiekalą nuo originalių pradinių komponentų iki jų dermės lėkštėje jaunajam globotiniui padėjo žinomi šefai I. ir S. Berezuckiai, kurie šiuo metu yra vieni žinomiausių jaunosios kartos šefų Rusijoje. Verta paminėti, jog jų valdomas restoranas „Twins Garden“ 2019-ųjų geriausių pasaulio restoranų sąraše puikuojasi net 19-oje vietoje!

Organizatorių nuotr./Regioninio konkurso nugalėtojas rusas Vitalijus Savelevas
Organizatorių nuotr./Regioninio konkurso nugalėtojas rusas Vitalijus Savelevas

Nors visi konkurso dalyviai siekė laimėti, tačiau itin akivaizdžiai tą demonstravo bei pasitikėjimo savimi nestokojo jaunas šefas iš Suomijos Lari Helenius, globojamas Suomijoje žinomo ir vertinamo šefo, buvusio futbolininko Pekka Terava (jo įsteigtas restoranas yra pelnęs 1 „Michelin“ žvaigždutę). Nors ir gavęs vieną iš specialiųjų konkurso nominacijų, vaikinas neslėpė nusivylimo dėl to, jog nebuvo paskelbtas geriausiu iš geriausiųjų.

15min primena, jog „S.Pellegrino Young Chef“ konkursas šiemet organizuotas ketvirtąjį kartą. Jame gali dalyvauti 30-ies metų dar neturintys šefai iš viso pasaulio. Pirmiausia norintieji dalyvauti konkurse siunčia paraiškas konkurso organizatoriams (šiemet paraiškų buvo beveik pusketvirto tūkstančio), o pagal jas atrenkami dalyviai kiekvienam iš 12-os po visą pasaulį išsibarsčiusių regioninių konkursų. Kiekviename regione išrenkamas vienas nugalėtojas, o tuomet visi jie susirungia finale. Iki J.Šeščilaitės pasirodymo lietuviai konkurse buvo dalyvavę tik kartą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius