Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Saldžioji porelė – ledai ir vasara: paragaukime naujų skonių

Kai vasarai į parankę įsikabina ledai, turime tik dvi išeitis – arba suvalgyti vieną ledų porciją, arba visą kibirėlį (geriau pasidalyti su šeima ar draugais). Juk iš tiesų sunku praeiti pro ledų vagonėlį ir nestabtelėti, bet dar sunkiau išsirinkti. Ką ragausime šiandien: mėgstamiausius tradicinius ar išbandysime ką nors naujo? Turime šešias geras naujienas.
Klasikiniai ir mažiau įprasti valgomųjų ledų deriniai
Klasikiniai ir mažiau įprasti valgomųjų ledų deriniai / Projekto partnerio nuotr.

Bendrovės „Rivona“ pieninė Alytuje gamina trijų pavadinimų ledų linijas: „Piemenėlio“, „Lolo“ ir „Sever“. Pasak ledų cecho technologo Lino Sieniučio, puoselėdama senas tradicijas, „Rivona“ kiekvienais metais prieš vasaros sezoną rengia ir naujų skonių degustacijas.

Šiais metais ledų mėgėjams siūlomos šešios naujienos: plombyras su kriaušių, mėlynių įdaru ir rabarbarų bei aviečių įdarais, su razinomis, su sūdytais kepintais žemės riešutais bei karamelės įdaru ir sutirštinto pieno skonio su kakavinių sausainių gabalėliais.

Projekto partnerio nuotr./Visais laikais madingiausias išlieka vanilinis plombyras
Projekto partnerio nuotr./Visais laikais madingiausias išlieka vanilinis plombyras

Plombyras su lietuviškais vaisiais ir uogomis

Ieškodami naujų skonių, ledų gamintojai „Piemenėlio“ plombyrą praturtino egzotiškais vaisiais – mangų ir ananasų įdaru, taip pat –spanguolių įdaru.

„Šie ledai puikiai prigijo ir papildė asortimentą, o šiais metais norėjome panaudoti lietuviškas uogas ir vaisius. Kriaušės, mėlynės, rabarbarai ir avietės puikiai pasiteisino, pirma ledų partija buvo tiesiog iššluota iš parduotuvių lentynų – net mums patiems buvo netikėta, kad visiems taip patiko“, – pasakoja L.Sieniutis.

Šiais metais pieninė pristatė tris „Piemenėlio“ naujoves: vanilinį plombyrą su kriaušių įdaru, su mėlynių įdaru ir su rabarbarų bei aviečių įdaru. Vaisių ir uogų įdarai įterpti į šaltą ledų masę, todėl jie nesusimaišo, susiformuoja vientisą sluoksnį.

Šiais metais norėjome panaudoti lietuviškas uogas ir vaisius. Kriaušės, mėlynės, rabarbarai ir avietės puikiai pasiteisino.

„Nors įprastai įdaro dedama apie 8–10 proc., šie ledai dar skanesni, nes turi net 15 proc. vaisių ir uogų įdaro. Tokius ledus galima valgyti kaip desertą, jiems nereikia jokių priedų“, – sako L.Sieniutis.

Projekto partnerio nuotr./Vafliniame ragelyje – plombyras, aplietas kavos skonio glaistu
Projekto partnerio nuotr./Vafliniame ragelyje – plombyras, aplietas kavos skonio glaistu

Vakarietiškos tendencijos – ledai ant pagaliuko

„Piemenėlio“ plombyrai patiekiami vafliniuose puodeliuose po 120 ml. Jei norite pavaišinti būrį vaikų, yra pakuočių po 6 arba 12 vienetų. O norint ledais pasimėgauti namuose neriboto dydžio porcijomis sudėjus į gražias ledaines ir papuošus vyšnios uoga su koteliu ar paliejus karštu šokoladu, patogiausia pirkti 1000 ml kibirėlį.

Pasak L.Sieniučio, jau antrus metus didėja pardavimai „Piemenėlio“ vanilinio skonio grietininių ledų ant pagaliuko su kakavos skonio glaistu, 8 proc. riebumo: „Šie ledai turi mažiau riebalų, bet gero desertinio skonio pakanka, nes su šokoladu.“

Taip pat „Piemenėlio“ vaniliniai grietininiai ledai formuojami vafliniame ragelyje – juos pirkėjai labai mėgsta. „Kitais metais planuojame praplėsti ragelių asortimentą ir pristatyti tris naujienas“, – ateities planus atskleidžia L.Sieniutis.

Projekto partnerio nuotr./Pagrindinio vasaros deserto gamintojai kasmet pasiūlo naujus skonius
Projekto partnerio nuotr./Pagrindinio vasaros deserto gamintojai kasmet pasiūlo naujus skonius

Senovinis plombyras pagal seną receptūrą

„Rivonos“ pieninės vienas iš „hitų“ – vintažinis plombyras „Sever“. Šie ledai ypatingi tuo, kad turi net 18 proc. riebumo, gaminami ne su grietinėle, o sviestu. Beje, sviestas išmuštas pačioje pieninėje iš lietuviško pieno. „Šis plombyras nors ir brangesnis, bet labai mėgstamas“, – teigia technologas.

Šių metų naujiena – „Sever“ plombyras su razinomis. Galima sakyti, kad tai irgi senovinis priedas, nes anksčiau ledų su razinomis buvo daug, dabar šio ingrediento kiti gamintojai vengia.

Pasak L.Sieniučio, „Sever“ ledus mėgta vyresnės kartos žmonės, nes jiems patinka prisiminti seną gerą skonį: „Ne kartą teko girdėti, kad šie ledai žadina nostalgiją jų jaunystės laikams. Bet ir jaunimas mėgsta „Sever“, šį plombyrą galima valgyti kaip desertą.“

Galima sakyti, kad tai irgi senovinis priedas, nes anksčiau ledų su razinomis buvo daug, dabar šio ingrediento kiti gamintojai vengia.

Pasak technologo, nors lietuviai prisirišę prie mėgstamų skonių ir labiausiai perka plombyrą, tačiau nevengia ir naujienų: „Kiekvienais metais išlieka stabili plombyro be priedų prekyba, bet žmonės išbando ir naujus skonius – vienais metais daugiau nuperka ledų ragelyje, kitais metais – ant pagaliuko.“

Įdomūs skoniai vaikams

„Lolo“ linija pristato įdomesnio skonio ledus. Tai ledai ant pagaliuko kramtomos gumos skonio su vaisiniu „Tutti Frutti“ skonio glaistu. „Šie ledai ne tik skanūs, bet ir labai gražūs – ledų masė raudona, o glaistas mėlynas“, – sako technologas.

Dar vieni „Lolo“ ledai ant pagaliuko cukraus vatos skonio su vaisiniu „Tutti Frutti“ skonio glaistu, taip pat spalvoti: kai prakandi oranžinį glaistą, randi mėlynus ledus. „Šių dviejų skonių ledai ant pagaliuko – vaikų patys mėgstamiausi“, – tvirtina L.Sieniutis.

Pirkdami ledus atkreipkite dėmesį į jų sudėtį, ar yra dirbtinių aromatų, skonių, kitų priedų.

„Rivona“ pristato dvi „Lolo“ naujienas vafliniame puodelyje – tai plombyras su natūralia vanile 13 proc. riebumo, su sūdytais kepintais žemės riešutais ir karamelės įdaru.

Antra naujiena – sutirštinto pieno skonio plombyras su kakavinių sausainių gabalėliais. „Tai puikus desertas, kuriam nieko netrūksta“, – pabrėžia technologas.

Projekto partnerio nuotr./Sutirštinto pieno skonio plombyras su kakavinių sausainių gabalėliais
Projekto partnerio nuotr./Sutirštinto pieno skonio plombyras su kakavinių sausainių gabalėliais

Ledai iš natūralių ingredientų

Tie, kurie labai mėgsta ledus, dažniausiai perka ne porcijomis, o litrinės talpos kibirėliais, kad namuose galėtų iki soties pasimėgauti šaltu desertu. L.Sieniutis pritaria, kad didelės talpos pakuotės ir skirtos tam, kad galėtume susiplakti kokteilį, pasigaminti desertą su uogomis, vaisiais ar kitais priedais: „Kolegės iš mūsų cecho vasarą irgi mėgsta pasigaminti desertų su šviežiomis uogomis arba su bananais, vaisiais, susiplakti kokteilį su pienu.“

„Rivona“ į litrinius kibirėlius pilsto plombyrą, kakavinį plombyrą 13 proc. riebumo ir „Sever“ plombyrą 18 proc. riebumo.

Technologas pabrėžia, kad „Rivonos“ ledams naudojamas tik lietuviškas pienas, grietinėlė ir sviestas, visi pieno produktai gaminami ceche: „Pirkdami ledus atkreipkite dėmesį į jų sudėtį, ar yra dirbtinių aromatų, skonių, kitų priedų. Mes į savo produkciją dedame 99,9 proc. natūralių ingredientų.“

Pakartotinai neužšaldykite

Norėdami paskanauti ledų, laikykitės tam tikrų taisyklių. Pirmiausia, jei ledai atitirpo, negalima pakartotinai jų užšaldyti, nes pažeidžiamos maisto saugos taisyklės. Be to, suardoma ledų struktūra.

„Kai ledai gaminami iš pieno, grietinėlės, sviesto, įplakamas oras, gaunama puri masė, kuri staigiai užšaldoma. O jei atšyla ir dar kartą užšaldoma, ledai praranda tekstūrą, dingsta ir gerosios skonio savybės“, – pabrėžia technologas.

Partnerio nuotr./Linas Sieniutis
Partnerio nuotr./Linas Sieniutis

Pirmiausia, jei ledai atitirpo, negalima pakartotinai jų užšaldyti, nes pažeidžiamos maisto saugos taisyklės.

Beje, jei ledus parsivežėte iš parduotuvės ir jie tik šiek tiek atitirpo, juos drąsiai galima dėti į šaldiklį, nieko blogo nenutiks.

Parduotuvėje rinkdamiesi ledus atkreipkite dėmesį į jų formą – pasitaiko deformuotų porcijų. Tai reiškia, kad jie buvo atitirpę ir vėl užšaldyti. L.Sieniutis pataria tiesiog ledų pakuotę paliesti ranka, iš karto suprasite – deformuotų ledų geriau nepirkti.

Ledai laikomi 18 laipsnių šaltyje, galiojimo laikas 1,5–2 metai. „Mūsų ledų sandėlyje 25 laipsniai šalčio, jei ledų lieka nuo praeito sezono, jų skonis beveik nepakitęs. Jei ledai kokybiškai padaryti, neturėjo sąlyčio su šiltu oru, po metų bus lygiai tokie patys skanūs“, – tvirtina technologas L.Sieniutis.

Nepraleiskite progos ledų nusipirkti pigiau! „Norfa“ prekybos tinklo parduotuvėse nuo liepos 24 d. iki liepos 26 d. su NORFA kortele 40 proc. nuolaida ledams ir su leidinuku liepos 23–rugpjūčio 5 d. papildoma akcija pieniniams kakaviniams ledams „LOLO“ (120 ml) ir pieniniams vaniliniams ledams „LOLO“ (120 ml).

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius