Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 09 /2021 10 08

Skaniausi pasaulio blynai – su lietuvišku pienu

Malonaus kvapo, baltas ar gelsvas, šiek tiek salstelėjęs pieno sklidinas puodelis vyresnio amžiaus žmonėms nostalgiškai primena kaimą ir pievoje besiganančią karvę, o vaikams – kasdieninį gėrimą darželyje ar mokykloje. Nepaisant madingų mitybos taisyklių, kartais banguojančių pieno naudai ar nenaudai, šis produktas yra viena iš kertinių mūsų mitybos kolonų.
Širdutiniai blynai
Širdutiniai blynai / 123RF.com nuotr.

Kasdien iš pieninės į prekybos tinklą iškeliauja dešimtys tonų pieno. Mėgstame gerti ne tik šviežią pieną, bet ir įmaišę jo į tešlą, išsikepti pačių skaniausių blynų, vaflių, pasigaminti karšto prieskoniais pagardinto gėrimo ar išsivirti ryžių pudingo.

Piene yra per 200 įvairių medžiagų reikalingų organizmo ląstelėms atsinaujinti ir gauti energijos. Pienas naudingas dėl lengvai įsisavinamų maisto medžiagų, reikalingų organizmui augti ir vystytis: riebalų, angliavandenių, baltymų, mineralinių medžiagų, vitaminų ir fermentų.

Naudoja tik kokybišką pieną

Į UAB „Rivona“ Alytaus pieninę kasdien atvažiuoja pienovežiai ir pristato apie 100 tonų pieno, o vasarą dar daugiau – apie 150 tonų. Pienas surenkamas iš lietuviškų kooperatyvų ir pristatomas šviežias kiekvieną dieną. Pienovežiuose pienas jau būna atvėsintas iki 10 laipsnių, o pieninėje jo temperatūra sumažinama iki 2–4 laipsnių šilumos.

Pasak technologo Lino Sieniučio, pieninėje pirmiausia tikrinama pieno kokybė – atliekami visi būtini tyrimai. Nustatomas ne tik riebalų ir baltymų kiekis, svarbu ir tai, ar nėra antibiotikų bei kitų cheminių medžiagų. „Pieno tyrimus atlieka ir kooperatyvai ir jeigu nustato, kad pienas nekokybiškas, iš to ūkininko neperka, todėl pažeidimų, galima sakyti, nepasitaiko. Anksčiau piene dažnai aptikdavome antibiotikų ir inhibitorinių medžiagų, kurios stabdydavo rūgimo procesą – dabar tokie dalykai jau seniai pamiršti. Iš nekokybiško pieno mes negalėtume pagaminti pieno produktų“, – sako L.Sieniutis.

123RF.com nuotr./Pienas
123RF.com nuotr./Pienas

Buteliuose – patogiau, maišeliuose – pigiau

Atvėsintas pienas toliau keliauja į gamybos procesą: separuojamas ir normalizuojamas iki reikiamo riebumo kiekio – 1, 2,5 ir 3,5 proc. riebumo. Tuomet pasterizuojamas, homogenizuojamas, kad neišsisluoksniuotų riebalai, atvėsinamas ir išpilstomas į maišelius ar plastikinius butelius. Pirkėjai renkasi, kokią pakuotę pirkti – maišeliuose pigiau, buteliuose patogiau.

„Nepriklausomai nuo pakuotės, pieno kokybė nesiskiria“, – pabrėžia technologė Neringa Varževičienė.

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ pienas ir pasukos
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ pienas ir pasukos

Iš pieno ceche gaminami visų pamėgti kasdieniniai pieno produktai: grietinėlė, grietinė, kefyras, rūgpienis, pasukos, jogurtas, sviestas, varškė, varškės sūris, fermentinis sūris ir ledai.

Pieną melžia iš karvės, o ne spaudžia iš migdolų

Pasak gamybos vadovės Laimos Balionienės, kasdien į parduotuves „Norfa“ iškeliuoja 10–15 tonų „Piemenėlio“ pieno: „Pieną geria ir vaikai, ir suaugusieji. Jis buvo mėgstamas ir anksčiau, savo populiarumo nepraranda ir dabar, nors atsiranda augalinių gėrimų alternatyvų.“

L.Sieniutis priduria, kad jau keletą metų Europos sąjungos teisės aktų reglamentas draudžia augalinį, pavyzdžiui, migdolų, vadinti pienu. Pienas gali būti tik gyvūninės kilmės, o iš augalų gaminamas gėrimas.

Nepaisant madingų mitybos tendencijų, lietuviai laikosi tradicijų ir lieka ištikimi pienui. Be to, mes galime pasimėgauti iš tiesų natūraliu ir puikaus skonio produktu – vasarą, kai ganyklose sužydi pienės, pienas nusidažo gražia auksine spalva, o žiemą tampa baltas kaip sniegas. „Pieno spalva ir jo skonis priklauso nuo pašaro“, – sako L.Sieniutis.

123RF.com nuotr./Pienas su sausais pusryčiais
123RF.com nuotr./Pienas su sausais pusryčiais

Pieną gerti sveika

Piene yra mineralinių medžiagų, vitaminų, angliavandenių bei kitų medžiagų, kurios organizmui būtinos kasdien. Dėl optimalaus įvairių medžiagų santykio, pienas yra vienas iš svarbiausių produktų.

Jei kiekvieną dieną išgertume vieną stiklinę pieno, gautume 20 proc. kalcio paros normos. Kalcis padeda formuotis kaulams ir dantims, padeda kraujo krešėjimui, reguliuoja širdies veiklą. Jei trūksta kalcio, mažėja kaulų tankis, o tai labai aktualu vyresnio amžiaus žmonėms.

Piene yra fosforo, kuris stiprina kaulus, būtinas maitinančių mamų pieno gamybai, formuoja raumenų audinį. Piene randama ir kalio, padedančio reguliuoti skysčių pusiausvyrą ir kraujo spaudimą, dalyvauja insulino gamyboje. Vienoje stiklinėje pieno yra 20 proc. fosforo paros normos.

Piene yra ir kalio, tiesa, šiek tiek mažiau – stiklinėje 6 proc. paros normos.

Ypač svarbu, kad piene yra vitaminų A, B, B2, B3, D, kurie stiprina regėjimą, imuninę sistemą, nervų sistemą, padeda išlaikyti gražią odą, normalizuoja skydliaukės veiklą, gerina medžiagų apykaitą, aktyvina smegenų veiklą ir kt.

Piene randama ir organizmui svarbių mikroelementų: cinko, seleno ir geležies.

Svarbu ir tai, kad pieno baltymai yra visaverčiai, juose yra visos žmogaus organizmui būtinos aminorūgštys. Pieno baltymus organizmas įsisavina 96–98 proc, geriau negu gyvulinės kilmės riebalus.

123RF.com nuotr./Mergaitė geria pieną
123RF.com nuotr./Mergaitė geria pieną

Skaniausi blynai iš lietuviško pieno

Pieninės darbuotojai prisipažįsta, kad blynai nėra jų kasdieninis patiekalas, tačiau retkarčiais pasimėgauja minkštučiais blyneliais iš tešlos su pienu.

Minkšti pusryčių blyneliai

123RF.com nuotr./Blynai
123RF.com nuotr./Blynai

Tešlai reikės:

3 vnt. kiaušinių,

1 stiklinė „Piemenėlio“ 2,5 proc. pieno,

1 arb. š. kepimo miltelių,

2 stiklinės miltų,

1 valg. š. cukraus,

Žiupsnelio druskos,

Kiaušinius išplakame su cukrumi, pilame pieną, išmaišome. Į tešlą dalimis sijojame miltus, kepimo miltelius ir išmaišome. Miltų dedame tiek, kad tešla būtų tirštos grietinės konsistencijos. Iš užmaišytos tešlos keptuvėje formuojame nedidelius blynelius ir kepame iš abiejų pusių, kol gražiai apskrus.

Vafliai visiems skoniams

Legendiniai vafliai nepalieka abejingo nei mažo, nei didelio valgytojo. Šis

skanėstas populiarus dėl priedų, kurie tinka visiems skoniams. Vaflius galite gardinti uogų ir vaisių asorti, plaktos grietinėlės kaušu, apvarvinti lydytu šokoladu ar apibarstyti riešutais.

123RF.com nuotr./Vafliai
123RF.com nuotr./Vafliai

Tešlai reikės:

  • 3 kiaušinių,
  • 150 ml „Piemenėlio“ 2,5 proc. pieno,
  • 4 valg. š. cukraus,
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • 200 g miltų,
  • 1,5 arb. š. kepimo miltelių,
  • 100 g lydyto sviesto,
  • 2 valg. š. grietinės.

Gaminimas:

Trynius atskirti nuo baltymų, išplakti su cukrumi. Sviestą išlydyti, truputį ataušinti, plakti kartu su kiaušiniais. Į plakinį sudėti grietinę ir supilti pieną. Miltus persijoti kartu su kepimo milteliais ir druska, įmaišyti į tešlą. Baltymus išplakti iki standumo ir atsargiai įmaišyti į tešlą. Įkaitinkite iki reikiamos temperatūros vaflinę – vafliai turi iškepti per kelias minutes.

Šaltiems žiemos vakarams – karšti pieno gėrimai

123RF.com nuotr./Karšto pieno gėrimas
123RF.com nuotr./Karšto pieno gėrimas

Karšto pieno puodelis ne tik maloniai sušildo, bet ir atpalaiduoja, ramina, ne veltui jį siūloma gerti prieš miegą. O jei į pieną įdėsite prieskonių, šis gėrimas nustebins netikėta skonių gama.

Pieno gėrimui su prieskoniais reikės:

  • 0,5 l vandens,
  • 0,5 l „Piemenėlio“ 2,5 proc. pieno,
  • 2 arb. š. kvepiančiųjų pipirų,
  • 1 cinamono lazdelės,
  • 2 arb. š. kardamono ankščių,
  • 2 žvaigždinių anyžių,
  • 1 arb. š. pankolio sėklų,
  • gabaliuko muskato riešuto,
  • 2 arb. š. gvazdikėlių,
  • 5 juodųjų pipirų žirnelių,
  • 2 šaukštų rudojo cukraus.

Gaminimas:

Užvirkite vandenį, sudėkite visus prieskonius ir pavirkite kelias minutes. Supilkite pieną, cukrų ir pavirkite dar 5 minutes. Gėrimui leiskite nusistovėti, nukoškite ir gerkite karštą.

Smaližių džiaugsmui – ypatingas ryžių pudingas

123RF.com nuotr./Ryžių pudingas
123RF.com nuotr./Ryžių pudingas

Šiam pudingui išraiškingą geltoną spalvą suteikia šafranas, o skonį – ilgas virimo procesas. Jeigu užteks kantrybės, pasimėgausite itin puriu ir maistingu pudingu.

Pudingui reikės:

  • 3 l „Piemenėlio“ 2,5 proc. (galima ir 3,5 proc.) pieno,
  • 175 g apvaliųjų trumpagrūdžių ryžių,
  • 200 g cukraus,
  • žiupsnelio šafrano.

Gaminimas:

Į didelį puodą supilkite 2 l pieno. Ryžius perplaukite po tekančiu vandeniu, supilkite į pieną. Nuolat maišydami virkite 20 minučių, po to sudėkite šafraną. Virkite dar 20 minučių ir supilkite likusį pieną. Ryžiai turėtų virsti piure. Virkite dar 20 minučių ir supilkite cukrų. Nepamirškite visą virimo laiką pudingą maišyti, nes pienas pradeda greitai svilti.

Belieka virti paskutines 10 minučių. Bendras virimo laikas - 50 minučių. Įstatykite puodą į šaltą vandenį ir maišydami atvėsinkite – maišyti reikia todėl, kad nesusidarytų plėvelė. Šį pudingą skanu valgyti ir šiltą, ir šaltą.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius