Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Tyrimas atskleidė: 3 iš 4 moterų norėtų, kad jų vyrai dažniau gamintų maistą

Vyrai ir moterys vis dažniau drauge atlieka įvairius buities darbus, neskirstydami jų į vyriškus ir moteriškus. Tačiau didžiausias kasdienis „galvos skausmas“ kuo pamaitinti šeimą, panašu, iki šiol Lietuvoje labiau lieka moterų rūpesčiu. 75 proc. moterų norėtų, kad jų vyrai namuose maistą gamintų dažniau, rodo šalies gyventojų įpročių tyrimas, kuris komentuojamas pranešime spaudai.
Pora virtuvėje
Pora virtuvėje / Vida Press nuotr.
Temos: 3 Tyrimas Maistas Lytis

Paslaugos „Vakarienės prenumerata“ užsakymu atlikta „Spinter tyrimai“ apklausa parodė, kad vyrų ir moterų supratimas, kaip dažnai kuris namuose gamina maistą, skiriasi.

Dažniau maistą namuose gamina vyrai, gaunantys didžiausias pajamas ir gyvenantys didžiuosiuose miestuose.

43 proc. vyrų teigė tai darantys bent keletą kartų per savaitę, tačiau tik 28 proc moterų mano, kad jų vyrai namuose gamina taip dažnai. Tuo tarpu 30 proc. vyrų ir 40 proc. moterų teigia, kad vyrai namuose gamina rečiau nei kartą per mėnesį arba net niekada. Dažniau maistą namuose gamina vyrai, gaunantys didžiausias pajamas ir gyvenantys didžiuosiuose miestuose.

Tyrimo metu respondentų buvo klausta, kodėl vyrai negamina dažniau. Populiariausi atsakymai: tuo metu būna užsiėmęs kitais buities darbais (28 proc.), vėlai grįžta iš darbo (23 proc.), nemoka (19 proc). 17 proc. vyrų teigė, kad moterys jiems tiesiog nepatiki maisto gamybos.

13 proc. visų respondentų teigė, jog maisto vyrai negamina dėl to, kad tai yra moterų rūpestis. Šios nuomonės dažniau laikosi 46 m. ir vyresni tyrimo dalyviai, mažesnių miestų gyventojai.

Vis tik dauguma dailiosios lyties atstovių pageidautų, kad vyrai virtuvėse suktųsi dažniau: labai norėtų 34 proc., greičiau norėtų – 41 proc.

Vida Press nuotr./Vyras gamina maistą
Vida Press nuotr./Vyras gamina maistą

„Mūsų tokie tyrimo rezultatai nenustebino, – teigia „Vakarienės prenumeratos“ įkūrėja ir vadovė Jurgita Levickienė, – Savo paslauga iki šiol siekėme skatinti kokybiško maisto gaminimą namuose, o dabar, matydami realius skaičius, kelsime sau dar vieną uždavinį – atkreipti visuomenės dėmesį ir paraginti vyrus daugiau laiko praleisti virtuvėje! Dažnai vyrai teisinasi, kad neužsiima maisto gamyba, nes tuo metu yra užsiėmę kitais namų darbais, tačiau iš tiesų nėra kito tokio buitinio rūpesčio, kuriam reikėtų skirti tiek laiko kiekvieną dieną, kaip maisto gamyba.“

Pasak tyrimą komentavusios J.Levickienės, daugelis kitų pasaulyje atliktų tyrimų teigia, kad būtent dėl nenutrūkstamo buitinių rūpesčių srauto moterys turi mažiau galimybių siekti profesinės karjeros, jos greičiau aukoja savo interesus vardan šeimos reikalų, nei vyrai.

Beveik trečdalis tyrime dalyvavusių moterų atsiradusį laivą laiką iš tiesų skirtų savo reikmėms: užsiimtų mėgiama veikla (paskaityti knygą ar užsukti į sporto klubą), skirtų kelias papildomas valandas profesinei veiklai. Šiuos atsakymus rinkosi 18-35 m. respondentės, didesnių pajamų atstovės ir didmiesčių gyventojos.

Vis dėlto didžiausia dalis – 47 proc. – moterų tuo metu rinktųsi užsiimti kitais namų rūpesčiais (vaikų namų darbais, skalbimu, valymu ir pan.). Sunkiausiai nuo buities rūpesčių atsiplėšti pavyktų mažesnių ir vidutinių pajamų grupės atstovėms.

Vida Press nuotr./Pora virtuvėje
Vida Press nuotr./Pora virtuvėje

Beje, vyrams ėmusis inciatyvos virtuvėje net 23 proc. moterų nepaliktų savo vyrų ir būtinai jiems padėtų. Tokios nuostatos būdingos vyriausioms tyrimo dalyvėms, žemesnio išsimokslinimo atstovėms, mažesnių miestų ir kaimo vietovių gyventojoms.

„Kadangi toks tyrimas buvo atliktas pirmą kartą, neturime galimybės palyginti ilgalaikių tendencijų, tačiau aš noriu tikėti, kad jos yra moterų naudai, – teigė J.Levickienė, – Visuomenė keičiasi, keičiasi ir jos įpročiai, o taip pat atsiranda naujų galimybių, padedančių net ir niekada gyvenime maisto negaminusiems vyrams užtikrintai jaustis prie viryklės, ir taip džiuginti savo mylimas moteris bei rodyti pavyzdį namuose augantiems vaikams.“

Tyrimas atliktas liepos 5-14 d.d. Tyrime dalyvavo šalies gyventojai nuo 18 iki 75 metų Tyrimo metu buvo apklausta 1008 respondentai. Klausimai apie vyrų gaminimą namuose pateikti tik su sutuoktiniu/partneriu gyvenantiems respondentams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius