-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Universiteto profesoriaus vynuogynas tapo jo gyvenimą pakeitusiu hobiu

„Niekuomet nemaniau, kad sodinsiu ir auginsiu vynuoges, tačiau dukra ištekėjo už italo, pamačiau Italijos vynuogynus ir... neatsilaikiau“, – prisipažįsta Vilniaus universiteto Gyvybės mokslų centro profesorius Alius Ulevičius. Azartas auginti vynuoges ir pasigaminti lietuviško vynuogių vyno profesorių taip apėmė, kad jis ne tik užsodino vynuogėmis visą prie namų esančią žemę, bet ir dėl jų persikėlė gyventi į sodybą.
Prof. Alius Ulevičius savo vynuogyne
Prof. Alius Ulevičius savo vynuogyne / Arūno Starkaus nuotr.

„Tikra tiesa, hobis pakeitė mano gyvenimą“, – šypsosi ekologas. Biologijos studijas baigęs A.Ulevičius lengvai pritaiko savo žinias augindamas Lietuvos žemei ne visai įprastą augalą.

Iš savo žento šalies Italijos vynuogių į Lietuvą profesorius nevežė, sako, adaptuoti mūsų žemėje subtropikų augalą būtų idée fixe. Vynuogių krūmelių profesorius ieško artimesniuose kraštuose – Lenkijoje ir Vokietijoje, kur jau daug metų veikia puikūs vynuogininkystės centrai.

Savo vynuogyne A.Ulevičius vietos rado ir lietuviškiems sodinukams bei lietuviškų veislių vynuogėms. „Taip jau susiklostė, kad vienas mano buvęs studentas ėmėsi vynuogių verslo. Iš jo gavau geros kokybės sodinukų, o pasodinti tokių – jau pusė darbo“, – sako profesorius.

Arūno Starkaus nuotr./Prof. Alius Ulevičius
Arūno Starkaus nuotr./Prof. Alius Ulevičius

Prieš aštuonerius metus jo vynuogyne pradėjo augti pirmosios desertinės vynuogės. Joms ekologas atkovojo žemės iš šeimos daržo. Po kelerių metų desertines išstūmė vyninės. „Lietuvoje juk lietūs, desertinės neprinoksta kaip reikiant, taigi, teko išgryninti hobį“, – juokauja profesorius.

Šiandien jo vynuogyne – per 400 vynuogių krūmų, o senųjų namų kiemas jiems pasidarė per mažas. „Ilgai ieškojome sodybos, šalia kurios galėtume užveisti vynuogyną, – pasakoja universiteto dėstytojas. – Tokią vietą radome Aukštadvaryje – pietvakariniame šlaite vynuogės puikiai auga ir dera. Galima sakyti, kad sodybą nusipirkome tik dėl vynuogių.“

Savo vynuogyne profesorius augina vokiškas raudonąsias „Regent“ veislės vynuoges, kurių beveik 80 proc. genomo sudaro tikrasis vynmedis – vitis vinifera. Šiais metais, jei orai bus palankūs, A.Ulevičius sulauks ketvirtojo savo vynuogių derliaus.

Arūno Starkaus nuotr./Prof. Aliaus Ulevičiaus auginamos vynuogės
Arūno Starkaus nuotr./Prof. Aliaus Ulevičiaus auginamos vynuogės

Praėję metai Lietuvoje vynuogių derliui nebuvo patys geriausi. Dėl nuolatinio lietaus vynuogėse liko daug vandens. „Toks šiais metais ir vynas“, – atvirai sako profesorius. Šį savaitgalį jis žada užsukti į „Litexpo“ kongresų ir parodų centre vyksiančias tradicines „Vyno dienas“, kurių metu norėtų paragauti, kokį vyną pagaminti pavyko lietuviams vyndariams.

„Vynuogynas – tai hobis, reikalaujantis daug laiko, - sako profesorius. – Vynuogės mėgsta, kai aplink jas tupinėji. Tačiau rezultatas viską atperka: rudenį skini vynuogių kekes, uogas mali, spaudi sultis ir gamini nuosavą vyną. O tada ir vėl lauki kito rudens“.

Tradicinės Vyno dienos – jau šį penktadienį ir šeštadienį, gegužės 4-5 dienomis Lietuvos kongresų ir parodų centre „Litexpo”. LSA lietuviško vyno čempionato nugalėtojų apdovanojimo ceremonija – gegužės 4 d. 13.30.

Arūno Starkaus nuotr./Prof. Alius Ulevičius savo vynuogyne
Arūno Starkaus nuotr./Prof. Alius Ulevičius savo vynuogyne

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius