-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Veganai džiaugiasi – jiems skirti renginiai rudenį vyks ir Kaune, ir Vilniuje

Pirmąjį rudens mėnesį augalinio maisto gerbėjai rinksis net į du renginius – rugsėjo 8-ąją Kauno Nepriklausomybės aikštėje greta Soboro vyks festivalis „Vegfest LT Kaunas“, o rugsėjo 14-16 dienomis Tautų mugės metu Vilniaus Totorių gatvėje įsikurs „Vegfest LT Vilniaus ruduo“
Festivalio „Vegfest LT“ akimirka
Festivalio „Vegfest LT“ akimirka / Organizatorių archyvo nuotr.

Augalinio maisto festivalis „Vegfest LT“ organizuojamas nuo 2016-ųjų. „Tai renginys, skirtas populiarinti veganizmą, augalinę mitybą bei sveiką gyvenimo būdą“, – sako jo organizatorė, Juntinėje Karalystėje gyvenanti lietuvė Ventė Viteikaitė. Iki šiol buvo surengti šeši „Vegfest LT“ renginiai – penki Vilniuje bei vienas Kaune.

Šio festivalio idėją V.Viteikaitė atsivežė iš užsienio – čia panašūs renginiai organizuojami jau daugiau nei 30 metų ir sulaukia daugybės lankytojų.

Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka

Renginių Kaune ir Vilniuje lankytojų lauks veganiškų prekių mugė, paskaitos, maisto gaminimo pamokos ir kita programa. „Kaune mugė bus kiek didesnė nei Vilniuje, o Vilniuje išsiskirs tuo, kad šįkart Tautų mugės prašymu joje dalyvaus kaip niekuomet daug prekybininkų iš užsienio“, – pasakojo V.Viteikaitė. Savo produkciją pristatys gamintojai iš Latvijos, Estijos, Baltarusijos, Lenkijos, Rusijos. Renginyje prekiauti leidžiama tik tokiomis prekėmis, kuriose nėra gyvūninės kilmės sudėtinių dalių bei kurios nėra testuotos su gyvūnais.

Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka

Atėjusieji galės paragauti įvairių užkandžių, karštųjų patiekalų, desertų ir gėrimų, įsigyti įvairių pusfabrikačių, ekologiškų prekių, virtuvės įrangos, receptų knygų, natūralios kosmetikos, papuošalų, aksesuarų, drabužių, veganų atributikos, prekių vaikams.

Visą renginio savaitę Kauno miesto Vinco Kudirkos bibliotekoje vakarais vyks paskaitos – nuo pirmadienio iki penktadienio jas skaitys neseniai Kaune duris atvėrusios Gyvensenos medicinos klinikos gydytojai, o šeštadienio popietę į paskaitą „Energija, sveikata ir motyvacija: kaip jų pasiekti?“ pakvies žinomas sportininkas, sporto treneris ir mitybos specialistas Andžej Michmel.

Speciali edukacinė programa bus surengta ir Vilniuje, ji bus paskelbta kiek vėliau.

Tai pirmieji mūsų renginiai viešose, o ne privačiose erdvėse.

„Tai pirmieji mūsų renginiai viešose, o ne privačiose erdvėse“, – džiaugėsi V.Viteikaitė. Tiesa, nesklandumų išvengti nepavyko – renginys Kaune turėjo vykti visai kitoje miesto vietoje. Apie tai jau buvo paskelbta ir socialiniuose tinkluose, ir žiniasklaidoje, kai paaiškėjo, jog savivaldybė tai dienai toje vietoje yra išdavusi leidimą dar vienam renginiui. „Gerai, kad greitai apsižiūrėjome. Mūsų renginį teko perkelti į Nepriklausomybės aikštę“, – sakė organizatorė.

Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka

Pasak V.Viteikaitės, festivalis auga ir jam reikia vis daugiau vietos. Į šiuos renginius visi norintys prekiauti netelpa, o lankytojų skaičius skaičiuojamas tūkstančiais, tad festivalio komanda jau kuris laikas dairėsi naujų erdvių.

„Vegfest LT“ populiarumas sutampa su veganų bendruomenės augimu. Laikoma, kad tai sparčiausiai pasaulyje augantis judėjimas. Jungtinėje Karalystėje šiuo metu skaičiuojama daugiau nei 3,5 milijonai veganų, panašus skaičius ir Vokietijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Skandinavijos šalyje, judėjimas taip pat labai populiarus JAV, Kanadoje, Australijoje, Tailande, Izraelyje, Rusijoje. Kiek veganų Lietuvoje nėra tiksliai žinoma, tačiau socialiniame tinkle „Facebook“ suburta grupė „Lietuvos veganai“, ką tik atšventusi penkerių metų gimtadienį, jungia daugiau nei 25 tūkst. narių – tai pagrindinė šalies veganų platforma internete.

Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka
Organizatorių archyvo nuotr./Festivalio „Vegfest LT“ akimirka

Veganai mano, jog nedera savo reikmėms išnaudoti kitų gyvų būtybių, todėl nevartoja mėsos, žuvies, jūrų gėrybių, pieno produktų, kiaušinių ir netgi medaus, nenaudoja gyvūninės kilmės medžiagų turinčios ar su gyvūnais testuotos kosmetikos, vengia kailio ir odos gaminių, neina į zoologijos sodus, delfinariumus ir cirką.

Įėjimas į renginius bei paskaitų programą – nemokamas.

Daugiau informacijos apie „Vegfest LT Kaunas“ rasite ČIA

Daugiau informacijos apie „Vegfest LT Vilniaus ruduo“ rasite ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius