Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 02 12 /2021 10 08

Virtuvėje nepakeičiamas kefyras naudingas ir sveikiems, ir ligotiems

Jeigu norite būti sveiki ir gerai jaustis, kartais reikia iš tiesų nedaug, tik subalansuoti savo mitybą. Pieno produktai užima vieną svarbiausių vietų sveikos mitybos piramidėje, o jų grupėje pelnytai karūnuotas vienas produktas – kefyras. Pakanka kasdien išgerti stiklinę kefyro, kad geriau miegotumėte, mažiau sirgtumėte peršalimo ligomis ir išsaugotumėte lieknas kūno linijas.
Kefyras
Kefyras / 123rf.com nuotr.

Vienas iš pagrindinių sveikos mitybos ingredientų yra kefyras, aprūpinantis organizmą svarbiais vitaminais ir mineralinėmis medžiagomis. Kefyras ne tik gerina virškinimą ir turi naudingųjų bakterijų, bet taip pat pasižymi ir kitomis vertingomis savybėmis.

Kefyrą raugindavo odiniuose maišuose

Kefyro prosenelis užgimė Kaukazo piemenų odiniuose maišuose, kuriuose laikydavo karvių ar ožkų pieną. Šį unikalų produktą sukūrė plika akimi nematomi pelėsių grybeliai, kurie sukelia pieno cukraus – laktozės rūgimą. Kai pirmą kartą piemenys atsitiktinai iš maišo išpylė ne pieną, o tirštos konsistencijos ir gero skonio gėrimą, procesas užsisuko be sustojimo: tereikdavo papildyti šviežio pieno ir vėl rauginti.

Kefyros kilmės istorija tokia sena, kad apipinta legendomis ar net pažymėta dievišku ženklu. Iš tiesų, žmonijos mitybos istorijoje kefyras suvaidino itin svarbų vaidmenį, nes ne tik pratęsė pieno suvartojimo terminą, bet ir praturtino racioną itin aukštos vertės maistiniu produktu.

Kefyras atsirado šiaurės Kaukaze, vėliau paplito Rusijoje, Europoje, JAV, Izraelyje, Brazilijoje.

123RF.com nuotr./Kefyras
123RF.com nuotr./Kefyras

Fermentacijos metu veikia grybelis ir bakterijos

Kefyras labai populiarus ir Lietuvoje. UAB „Rivona“ Alytaus pieninėje žiemos metu per dieną pagamina 12 tonų, o vasarą 24 tonas kefyro. Technologė Neringa Varževičienė pasakoja, kad jų ceche kefyras gaminamas naudojant kefyro grybo raugą, kurį sudaro pieno rūgšties bakterijos ir mielės. Rūgimo procesas trunka apie 24 valandas, kol bakterijos ir mielės paverčia pieną į rūgštų gėrimą.

Kefyro fermentacijos metu veikia ne tik rūgimą skatinančios bakterijos, bet ir tam tikri kefyro grybeliai, sukeliantis alkoholinį pieno cukraus (laktozės) rūgimą. Kefyre grybelis turi išlikti visą produkto galiojimo laiką.

Alytaus pieninėje gaminamas „Piemenėlio“ 2,5 proc. riebumo kefyras pilstomas į 500 ml ir 1000 ml plastikinius butelius ir vieno litro maišelius. Produktą iš butelių patogu naudoti, o jeigu pirkėjai ieško ekonomiškesnio varianto – perka maišeliais. Ir vienoje, ir kitoje pakuotėje kefyro kokybė ir skonis nesiskiria.

Fotolia nuotr./Kefyras ir sveika, ir gardu
Fotolia nuotr./Kefyras ir sveika, ir gardu

Kefyro stiklinė – vietoj vakarienės

Iš kefyro galima pasigaminti sveikų ir skanių gėrimų su įvairiais priedais – Alytaus pieninė siūlo išbandyti jau paruoštą kefyro gėrimą su avietėmis ir juodaisiais serbentais ir natūraliomis maistinėmis skaidulomis.

L.Balionienė turi ir savo sveikuolišką receptą: „Kasdien po vakarinio pasivaikščiojimo vietoj vakarienės išgeriu stiklinę kefyro, sumaišyto su maltomis linų sėmenimis.“

Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ šaltibarščių kefyras
Gamintojo nuotr./„Piemenėlio“ šaltibarščių kefyras

Pieninėje gaminamas ir „Piemenėlio“ šaltibarščių 6 proc. riebumo kefyras. Pasak technologo Lino Sieniučio, tokio riebumo pieno nėra, todėl gaminant įpilama papildomai grietinėlės. Šis kefyras populiariausias vasarą, kai prasideda šaltibarščių sezonas, kuris tęsiasi iki spalio. Neatsitiktinai šis produktas pilstomas į litrinius maišelius – iš tokio kiekio patogu pasigaminti šaltibarščius visai šeimai.

Vieno litro talpos maišeliuose parduodamas ir 2,5 proc. riebumo „Piemenėlio“ rūgpienis. Ir rūgpienis, ir kefyras yra panašūs produktai, tik kefyro skonis yra šiek tiek aštresnis. Kefyro fermentacijos metu veikia ne tik rūgimą skatinančios bakterijos kaip rūgpienyje, bet ir tam tikri grybeliai.

Fotolia nuotr./Svorį padedantis mesti kefyro kokteilis.
Fotolia nuotr./Svorį padedantis mesti kefyro kokteilis.

Pasukos malšina troškulį po pirties

Gaminant sviestą išsiskiria labai vertingas maistinis produktas – pasukos. Šiame produkte yra daug baltymų, pieno cukraus laktozės, fermentų, vitaminų ir mineralinių medžiagų. Tai sveikuoliškas, dietinis produktas, turintis tik 0,3 proc. riebalų, idealiai tinkantis tiems, kurie rūpinasi savo kūno linijomis, taip pat naudingas gerti sergant ateroskleroze, kepenų ligomis, mažakraujyste, inkstų ir širdies ligomis, cukriniu diabetu ir kt.

Jau dvejus metus Alytaus pieninėje gaminami raugintų pasukų gėrimai, pagardinti vaisiniais priedais. „Pirmąjį pasukų gėrimą pagaminome su slyvomis. Iki šiol šis produktas yra vienas iš populiariausių. Kasmet asortimentą papildome naujais pasukų gėrimai: su kokosais ir ananasais, citrusiniais vaisiais ir ananasais, mangais ir pasifloromis“, – pasakoja L.Balionienė.

Pasak gamybos vadovės, raugintos pasukos puikiai tinka po pirties, kai organizmui reikia ne tik vandens, bet ir mineralinių medžiagų: „Pasukos pusiau atskiestos su vandeniu geriau malšina troškulį nei grynas vanduo.“

Gamintojo nuotr. / 123rf.com/Pasukos
Gamintojo nuotr. / 123rf.com/Pasukos

Vietoj vitaminų saujos – kefyro puodelis


Kefyre yra vitaminų C, K ir B grupės, mineralų – kalcio, fosforo, kalio, seleno, magnio, cinko ir vario. Kefyre esančios aminorūgštys reguliuoja baltymų, gliukozės ir lipidų apykaitą, padeda lengviau mesti svorį, stiprina imuninę sistemą.

Šis fermentuotas pieno produktas mažina stresą, cholesterolio kiekį, saugo nuo alergijų, astmos, diabeto, pasižymi antibakteriniu poveikiu, padeda gyti žaizdoms. Kefyras ypač naudingas virškinimo sistemai: mažina žarnyno sutrikimus, gerina peristaltiką, mažina vidurių pūtimą.
Kefyras gerina apetitą, suaktyvina skrandžio sulčių išsiskyrimą, labai tinka širdies ir kraujagyslių ligomis sergantiems žmonėms. Kefyre gausu triptofano, kuris ramina nervų sistemą. Biotinas padeda organizmui pasisavinti B grupės vitaminus, kurie svarbūs inkstų, kepenų ir nervų sistemos veiklai. Kefyras taip pat tinka laktozės netoleruojantiems žmonėms.

123RF.com nuotr./Kefyro gėrimas su žolelėmis
123RF.com nuotr./Kefyro gėrimas su žolelėmis

Kefyras nepakeičiamas virtuvėje

Skanu ir sveika gerti ne tik gryną kefyrą, bet ir panaudoti jį daugelio patiekalų gamybai. Lietuviai nuo seno mėgsta paprastą, natūralų, bet laiko patikrintą valgį – keptas ar virtas bulves su kefyru.

Su kefyru marinuojama vištiena, kepami blynai ir konditeriniai kepiniai – sausainiai, keksiukai, pyragai. Iš kefyro gaminamos šaltos sriubos, padažai, sveikuoliški kokteiliai ir gėrimai su žalumynais, vaisiais, daržovėmis, desertai su želatina.

Amerikietiški šeimos blyneliai

123RF.com nuotr./Blynai
123RF.com nuotr./Blynai

L.Sieniutis dalijasi savo šeimos receptu – amerikietiškais blyneliais. Tiesa, jis pats negamina, juos mėgsta kepti jo žmona. Į blynų tešlą pilama lydyto sviesto, todėl ji riebi ir kepant nereikia aliejaus.

Blynams reikės:

  • 230 ml „Piemenėlio“ kefyro,
  • 1 kiaušinio,
  • 2 valg. š. arba pagal skonį cukraus,
  • žiupsnelio druskos,
  • 1 arb. š. vanilinio cukraus,
  • 2 valg. š. tirpinto ir atvėsinto sviesto,
  • 160 g miltų,
  • 1 arb. š. kepimo miltelių.

Gaminimas:

Kiaušinį išplakame su cukrumi, druska ir vaniliniu cukrumi, supilame kefyrą ir tirpintą sviestą. Atskirai sumaišome miltus su kepimo milteliais. Kiaušinių plakinį pilame į miltus ir maišome iki tolygios konsistencijos. Leidžiame tešlai pastovėti 30 min. Kepame mažus apvalius blynelius įkaitintoje keptuvėje.

Lietiniai su siurprizu viduje

123RF.com nuotr./Lietiniai
123RF.com nuotr./Lietiniai

Paprastiems lietinių blynams nepakartojamo skonio suteikia įdaras: kumpio ir kietojo sūrio, braškių ir bananų, vištienos ir grybų, lašišos ir rikotos, lietuviškos varškės ir aguonų. Prikepę daug lietinių ir pasirinkę skirtingus įdarus, nudžiuginsite visus šeimos narius – vaikams saldžiai, o vyrui stipriai mėsiškai.

Lietinių tešlai reikės:

  • 1 stiklinė „Piemenėlio“ 2,5 proc. kefyro,
  • 1 stiklinė vandens,
  • 2 kiaušinių,
  • 1,5 stiklinės miltų,
  • žiupsnelio druskos.

Įdarui:

  • šaldytų ar šviežių uogų, riekelėmis pjaustyto banano, trintos varškės su kiaušiniu ir cukrumi, mirkytų ir maltų aguonų, rūkytos ar sūdytos lašišos, rūkyto kumpio ir kt.

Gaminimas:

Išplakite kiaušinius, supilkite kefyrą, vandenį ir sudėkite miltus. Tešla turi būti grietinės konsistencijos. Leiskite tešlai pastovėti pusvalandį, kad miltai išbrinktų. Įkaitinkite keptuvę, patepkite aliejumi ir kepkite, kol lietinis gražiai apskrus iš abiejų pusių.

Pasiruoškite mėgstamą įdarą, uždėkite ant vienos blyno pusės, sulenkite trikampiu ar susukite voleliu ir dar kartą apkepkite iš abiejų pusių. Lietinius su saldžiu įdaru apibarstykite miltiniu cukrumi, apipilkite tirpintu šokoladu. Lietinius su mėsa, lašiša, varške galima valgyti pagardinus grietine.

Imunitetą stiprinantis kefyro gėrimas

Sveikuoliškus kefyro kokteilius mėgstame paskaninti įvairiais žalumynais dažniausiai vasarą, tačiau ir dabar ant palangės galima išsiauginti pipirnių, pradaiginti saulėgrąžų, kviečių, liucernos ar kitų sėklų daigų. Vazonėlyje žaliuoja petražolės, krapai, rozmarinai, mėtos, šalavijai, bazilikai. Eksperimentuokite ir atraskite savo mėgstamiausią kokteilį.

Gėrimui reikės:

  • 2 stiklinės „Piemenėlio“ 2,5 proc. kefyro,
  • 0,5 stiklinės špinatų ir šiek tiek petražolių,
  • 1 agurko,
  • 1 gabaliuko imbiero šaknies,
  • citrinos sulčių pagal skonį.

Gaminimas:

Į kokteilių plaktuvą sudėkite žalumynus, supjaustytą agurką, sutarkuotą imbierą, sutrinkite iki vientisos masės ir supilkite kefyrą. Išplakite ir pagal skonį pagardinkite citrina ir šiek tiek druskos.

Klasikiniai keksiukai su kefyro užpildu

Minkšti ir purus keksiukai nepraranda savo auditorijos – keli kąsniai ir jie dingsta burnoje. Su keksiukų skoniais lengva žongliruoti – įvairūs priedai į tešlą arba įdarai gali nustebinti net ir išrankiausią valgytoją. Juos išsikepti nesudėtinga, svarbiausia sudėti pagrindinius ingredientus – to pakaks, kad namuose pasklistų jaukus kepinių kvapas.

Keksiukų tešlai reikės:

  • 1 stiklinės „Piemenėlio“ 2,5 proc. kefyro,
  • 2 kiaušinių,
  • 100 g sviesto,
  • 0,5 stiklinės cukraus,
  • 2 arb. š. vanilinio cukraus,
  • 2 stiklinės miltų,
  • 1 arb. š. kepimo miltelių,
  • žiupsnelio druskos.

Gaminimas:

Kiaušinius išplakite su cukrumi, supilkite išlydytą ir atvėsintą sviestą, miltus sumaišykite su kepimo milteliais, druska ir supilkite į kiaušinių plakinį. Tešlą dėkite į keksiukų kepimo formeles, užpildydami 2/3 tūrio, ir kepkite 180 laipsnių orkaitėje apie pusvalandį. Iškeptus keksiukus pabarstykite milteliniu cukrumi.

Skanaus!

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius