Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

15min gidas, kur nuvesti maistu ir kava besidominčius Vilniaus svečius: 5 idėjos

Kaip jums tarpušvenčiu sekasi dirbti? Ko gero, kiek sunkiau, nei mėgautis maistu ir plepėti su giminaičiais bei draugais šventinėmis dienomis. Jei maisto gaminti ir namie tūnoti ne(be)norite, laisvesnėmis dienomis verta aplankyti Vilniaus vietas, pro kurias jūsų kasdieniai maršrutai galbūt veda rečiau. Tikimės, jog mūsų idėjos pravers tuomet, kai po sostinę vedžiosite svečius iš kitų miestų, iš užsienio trumpam grįžusius giminaičius ar užsieniečius.
Skanėstai ir kava Vilniuje
Skanėstai ir kava Vilniuje / Vidmanto Balkūno, Juliaus Kalinsko, Strelkabelka.lt nuotr.

Tiesa, jei keliausite į konkrečią vietą, o ne šiaip sau suksite ratus pasivaikščiodami, būtinai pasitikrinkite tos vietos darbo grafiką šventiniu laikotarpiu!

1. Aplankykite restoranus, kur vertinami vietiniai produktai ir kūrybingai iš jų gaminama

Ant šventinio stalo dažnas mūsų dėjome patiekalus, kurie giminėje ruošiami jau ne vienos kartos. Jei norite gauti ir svečiams pasiūlyti kiek kitokios patirties – išbandyti, ką iš vietinių produktų ruošia kūrybingi restoranų šefai – sukite į puikius restoranus, tokius kaip „Džiaugsmas“ (šefas Martynas Praškevičius) ir „Ertlio namas“ (šefas Tomas Rimydis) Senamiestyje ar „Sweet Root“ (šefas Justinas Misius) ir „Šturmų švyturys“ (šeimininkas Česlovas Žemaitis) Užupyje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Šturmų švyturys“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Šturmų švyturys“ patiekalas

Tiesa, pasiruoškite, jog kainos šiuose restoranuose bus aukštesnės nei vidutinės, tačiau įdomi patirtis garantuota. Jei dairotės ko nors paprastesnio ir pigesnio, gal bus įdomu užsukti į Lietuvos kulinarinio paveldo muziejuje įsikūrusią smuklę.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Lietuvos kulinarinio paveldo muziejus

2. Užsukite į du skirtingus turgus Vilniaus centre

Didžiųjų Europos miestų tradicijomis bandanti sekti istorinė Halės turgavietė tikrai verta vizito – daugelį miesto svečių ji nustebins ir pasirinkimo įvairove, ir įdomiu modernybės bei senųjų turgaus tradicijų miksu. Beje, šią turgavietę kaip įdomų turistinį maršrutą besidomintiems maistu rekomenduoja turizmo ir verslo plėtros agentūra „Go Vilnius“, neseniai pristačiusi turgaus gidą keliomis kalbomis.

Pagal šį gidą turistams rekomenduojama stabtelėti puikiame šviežių sulčių taške centriniame turgaus paviljone prie pat įėjimo, čia pat greta galima įsigyti kokybiškų pieno produktų (naminio sviesto, jogurto, sūrių, varškės, „žalio“ pieno ir t.t.), tada metas keliauti į, ko gero, vieną geriausių turgaus krautuvėlių „Roots“, kur rasite gausybę vietos gamintojų produktų – nuo sūrių iki midaus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ekskursija Halės turgavietėje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Ekskursija Halės turgavietėje

Dar bent pora rekomenduotinų sustojimų Halės turgavietėje: rūkytos mėsos parduotuvėlė „Kadaginė“, tai šeimos verslas, jau ne vienus metus turintis ištikimą pirkėjų ratą visoje sostinėje, ir šviežios mėsos parduotuvė „Halės deli“, kur galėsite ir įsigyti mėsos bei jos gaminių, ir papietauti ar papusryčiauti (savaitgaliais).

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Halės turguje

Apsilankę Halės turguje traukite į ne taip jau toli, Kauno gatvėje, kiek daugiau kaip prieš porą mėnesių duris atvėrusį „Uptown Bazaar“. Tai įvairių kavinių, restoranėlių ir mažų parduotuvių miksas po bendru stogu. Savaitgaliais jis ūžia it bičių avilys, tad, panašu, vilniečių simpatijas sėkmingai užkariauja. Apsilankykite, gal patiks ir jums bei jūsų kompanionams.

Asmeninė nuotr./„Uptown Bazaar“ atidarymo akimirka
Asmeninė nuotr./„Uptown Bazaar“ atidarymo akimirka

3. Nusipirkite įdomių smukiųjų gamintojų produktų

Nemažai vietinių produktų galite įsigyti jau minėtoje Halės turgavietės parduotuvėje „Roots“, taip pat ir atskirose parduotuvėse „Uptown Bazaar“, dar du orientyrai vaikštinėjantiems po sostinės centrą – „Senamiesčio krautuvė“ Literatų gatvėje, kurią aplanko nemažai į ją atkankančių turistų, ir kiek atokiau, M.K.Čiurlionio gatvėje esanti parduotuvė „Bobos daržas“. Abiejose rasite ir daržovių, ir pieno, ir mėsos bei duonos gaminių, taip pat kruopų, žolelių – visko net neišvardinsi.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krautuvė „Bobos daržas“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Krautuvė „Bobos daržas“

4. Paskanaukite nuostabių kepinių ir saldėsių

Jei po švenčių desertus vis dar minite geru žodžiu ar nedavėte sau pažado „2018-ieji – metai be cukraus“, užsukite paragauti, ką gardaus iškepė saldėsių meistrai. Šįkart rekomenduojame 3 gana skirtingas vietas.

„Pinavija“ Vilniaus gatvėje pirmiausia garsėja savo tortais, kepamais iš tikrų produktų, o ne pakaitalų ir mišinių, skanūs čia ir pyragėliai, kibinai. Tilto gatvėje įsikūrusi „Tie kepėjai“ parduotuvėlė-kepykla užburia kvapais ir ypač estetiškais, dažnai minimalistiškais, bet itin kokybiškais kepiniais, zefyrais, karamelėmis. Šioje vietoje tiesiog neįmanoma nieko neįsigyti.

Pagaliau „Atostogos“ M.K.Čiurlionio gatvėje, kaip sako pats pavadinimas, kviečia pasinerti į saldžias atostogas – čia vitrinoje rikiuojasi vieni skaniausių Vilniuje eklerai, „macarons“ sausainėliai, pyragėliai. Jei kompanija didesnė, imkite kelis skirtingus pyragėlius ir degustuodami išrinkite „dienos skaniausiąjį“.

Jurgos Čekatauskaitės nuotr. /Desertinė „Atostogos“
Jurgos Čekatauskaitės nuotr. /Desertinė „Atostogos“

5. Išgerkite puodelį kavos iš šviežiai skrudintų pupelių

Lietuvoje kavos kultūra itin aukšta, mes ne tik galime nekompleksuoti prieš didesnes šalis, bet ir kai kurioms sostinėms šluostome nosis. Viena po kitos Vilniuje atsidarė kavinės ar susikūrė ištisi tinklai, kur galima išgerti būtent tų kavos namų kavos. Jei atsidursite šalia Bernardinų parko pagrindinio įėjimo, užsukite į „Strange Love“, nukakę į „Atostogų“ kaimynystę M.K.Čiurlionio gatvėje ieškokite vietos dažnai sausakimšoje „Taste Map“, iš Senamiesčio pakilę į Naujamiestį, Šaltinių ir Aguonų gatvių sankryžoje kavos istorijų ieškokite kavinėje „Crooked Nose & Coffee Stories“.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavos restoranas „Taste Map“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavos restoranas „Taste Map“

Iš tinklinių vietų, kurios būtų dar ir jaukios, verti dėmesio „Huracán Coffee“ taškai Užupyje (vos keli žingsniai aukštyn nuo Užupio angelo) ir Gedimino prospekte, prekybos centro „Go9“ trečiajame aukšte (ši kavinė pirmąkart apsilankiusius apstulbina karališku vaizdu pro langą), taip pat „Caffeine Roasters“ šalia sparčiai kylančio būsimo MO muziejaus.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavos studija „Caffeine Roasters“
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavos studija „Caffeine Roasters“

Kitos kavos vietos, kurios pačios kavos neskrudina, tačiau ruošia kokybišką kavą iš vietoje ar užsienyje paskrudintų rūšinių kavos pupelių – „Kavos virėjai“ šalia to paties Mo muziejaus, „Elska Coffee“ Pamėnkalnio ir Pylimo gatvių sankirtoje, „16i“ ir „Backstage Coffee“, besislapstančios Ševčenkos loftų kiemuose.

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinės „16i kava“ interjeras
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Kavinės „16i kava“ interjeras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius