-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

2018 m. „30 geriausių restoranų“: 13 vieta: jauniausio šefo ir jo komandos aukštas kilimas – „Monte Pacis“

Trečius metus iš eilės sėkmingai besivystantis „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje projektas šiemet kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ įgauna daugiau reikšmės ne tik lokaliai. Jis tampa vis populiaresniu gidu užsienio keliautojams Lietuvoje.
Šefas Rokas Vasiliauskas
Šefas Rokas Vasiliauskas / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Nuo birželio 11 dienos kasdien projekto tinklalapyje ir portale 15min atskleidžiamas geriausių šalies restoranų 2018 m. reitingas pradedant nuo 30 vietos, o birželio 28 d. specialaus renginio metu Vilniuje paaiškės aukščiausiais balais šiemet įvertinti Lietuvos restoranai.

Tokie restoranų vertinimai ir apdovanojimai vyksta pasauliniu mastu, o kai kurios šalys turi savo restoranų reitingus. Lietuva jau trečius metus iš eilės – nebe išimtis. Ta proga prieš trejus metus buvo suburta „Gero maisto akademija“, kurioje dabar yra per 100 šiame projekte balsuojančių maisto industrijos profesionalų.

  • Šefas Rokas Vasiliauskas
  • Vadovė Indra Ramanauskienė
  • Virtuvės tipas moderni pasaulio virtuvė su vaikystės nostalgija
  • Darbo laikas I–IV 12:00–22:00, V–VI 12:00–23:00, VII 12:00–22:00
  • Adresas T. Masiulio g. 31, Kaunas
  • Internete www.montepacis.lt
  • Atidarymo metai 2013 m.
  • Vienu metu čia telpa 130 sėdimų vietų
  • Vidutinė patiekalo kaina karšto – 18 Eur (šalto – 8 Eur)
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra (8:00–11:00, o sekmadieniais vėlyvieji – 12:00–15:00)
  • Dienos pietūs yra
  • Šunims nedraugiški (terasoje galima)

SITUACIJA TRISDEŠIMTUKE. Tai yra labai ryškus kilimas šiemet – netgi per 10 pozicijų (2017 m. – 23 vieta). Panašu, kad restorano šeimininkė ir pagrindinė someljė Indra Ramanauskienė nė kiek nesuklydo virtuvės vairą atiduodama labai perspektyviam naujosios Lietuvos šefų kartos atstovui – Rokui Vasiliauskui.

RESTORANO IŠSKIRTINUMAS. Turbūt viena didžiausių „Monte Pacis“ sėkmės paslapčių – absoliučiai unikalios ir išskirtinės aplinkos bei kokybiškų paslaugų dermė, kuri suteikia įkvėpimo viskam, kas ten vyksta. Pravėrus „Monte Pacis“ komplekso vartus atsiveria ilga Liepų alėja, kurioje auga 34 liepos, o tolumoje į dangų įšovęs vienas ryškiausių brandžiojo baroko pavyzdžių Šiaurės ir Rytų Europoje – Pažaislio vienuolynas. Čia esančiame restorane dirba jauniausias šių metų trisdešimtuko šefas – Rokas Vasiliauskas ir jo 20 asmenų virtuvės komanda.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Monte Pacis“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Monte Pacis“

MENIU TRUMPAI. „Monte Pacis“ meniu – tarsi sumoderninta lietuvių klasika. Žiemą, kai šalta, Rokas ieško, kaip sukurti šilumos iliuziją ir siūlo daugiau ant grilio ruošiamų patiekalų. Prabėgęs pavasaris ir jo meniu buvo susietas su įspūdžiais ir Azijos šalimis. O vasaros valgiaraštyje – lietuviui iš vaikystės pažįstami skoniai, pateikti naujoviškai. Tarkime, mamos koldūnų tešlos receptas paruoštas šiuolaikiškai ir drąsiai (su aviena, raugintais agurkais, mėtomis ir karamelizuota svogūnų grietine).

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monte Pacis“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monte Pacis“ patiekalas

Ir nors Rokas palaiko vietinius mėsininkus bei sūrininkus, tačiau didelė dalis mėsos į restoraną keliauja iš viso pasaulio (wagyu jautiena, kengūriena, juodojo anguso mėsa ir pan.). Jūros gėrybės, žuvys taip pat į restoraną patenka iš svetur. O štai daržovės ir žalumynai iki virtuvės keliauja vos keliasdešimt metrų – iš Pažaislio vienuolyne žaliuojančio „Monte Pacis“ daržo. Jame auga gamtoje ir maldose paskendę špinatai, pupelės, uogos, valgomos gėlės, pomidorai, mėtos, liepžiedžiai ir daugybė skirtingų prieskoninių žolelių.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Rokas Vasiliauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Rokas Vasiliauskas

Prie gerai apgalvoto valgiaraščio „Monte Pacis“ siūlo ne ką mažiau apgalvotą daugiau nei 200 rūšių vyno kortą (joje – netgi apie 50 pilstomo vyno variantų) ir 13-os pozicijų vandens meniu (jame rasite netgi juodą vandenį).

NAUJIENOS. Šiemet, kaip ir pernai, „Monte Pacis“ kolektyvas tobulina degustacinių vakarienių pasiūlymus. Taigi šiuo metu yra siūlomi du variantai. Tai – 9 patiekalų full experience, kurio metu pasimato visos Roko ir jo komandos jungiamos gaminimo technikos bei stilius. Kaina – 55 Eur. Trukmė – 4 val. Labai skubantys gali rinktis 3 patiekalų meniu, kurio kaina – 33 Eur. Degustacinės vakarienės yra siūlomos be nustatytų valandų – virtuvė visuomet yra pasiruošusi nustebinti savo lankytoją. Tačiau „Monte Pacis“ šiemet pristatė ir kitą audiovizualinį projektą, reikalaujantį specialaus užsakymo – Pojūčių vakarienę, kurios metu yra jungiamas vaizdas, garsas ir maistas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monte Pacis“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monte Pacis“ patiekalas

ŠEFAS. Dar besimokydamas kulinarijos Didžiojoje Britanijoje esančiame Derbio universitete Rokas Vasiliauskas dirbo vienos „Michelin“ žvaigždutės restorane „Holbeck Ghyll“.

Pabaigęs studijas jis jau turėjo penkis darbo pasiūlymus. Rokas pasirinko žymųjį Barselonos „Enoteca“ (vadovas Paco Pérezas, dvi „Michelin“ žvaigždutės). Grįžęs į Lietuvą ir įsidarbinęs „Monte Pacis“ jis nuosekliai kilo karjeros laiptais, kol gavo pasiūlymą tapti šio restorano virtuvės vyr. šefu. Jis, beje, yra jauniausias šio trisdešimtuko šefas. Rokui dabar yra vos 23 metai ir jo vadovavimą virtuvei įvertino ne tik „30 geriausių restoranų“, bet ir „White Guide“, įtraukęs „Monte Pacis“ tarp dešimties geriausių restoranų Baltijos šalyse.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monte Pacis“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monte Pacis“ patiekalas

ERDVĖ IR ISTORIJA. „Pažaislio vienuolyno“ ansamblį suprojektavo italų architektas Džiovani Batista Fredianis. 1812 m. vienuolyne buvo apsistojęs Prancūzijos imperatorius Napoleonas bei jo armija.

Svetingumo kompleksas – restoranas ir 4 žvaigždučių viešbutis „Monte Pacis“ nuo 2013 m. yra įsikūręs fundatorių Kristupo Zigmanto Paco ir jo žmonos Klaros Izabelės vienuolyne pastatytame svečių name – foresterijoje. Čia esančioje Fundatorių salėje XVII a. vyko didžiausi pokyliai, o dabar – vakarienės. Taip pat čia yra baltų staltiesių Klaros Izabelės salė ir neįpareigojanti Restorano salė.

Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Monte Pacis“
Restorano archyvo nuotr./Restoranas „Monte Pacis“

KLAUSIMAI ŠEFUI ROKUI VASILIAUSKUI

– Kas tau sudėtingiausia šefo profesijoje?

– Slopinti karšto būdo charakterį. Norėčiau dažniau būti šaltakraujiškas ir ramesnis. Na, bent šiek tiek santūresniam būti tikrai nepakenktų.

– Tai kokia nuotaika vyrauja jūsų virtuvėje?

– Būna groja muzika, tačiau tik ateina daugiau užsakymų iškart įsivyrauja tyla, be reikalo niekas net nekalba, barška keptuvės, žvanga skardos – tvarka lyg armijoje. Tai yra būtina, kai trys lauko terasos yra pilnai užpildytos, o skirtingose salėse tuo pačiu metu vyksta keli renginiai.

www.tomas.wedding nuotr./Restoranas „Monte Pacis“
www.tomas.wedding nuotr./Restoranas „Monte Pacis“

– Dabar tau yra 23 metai ir tu jau esi tokio didelio komplekso kaip „Monte Pacis“ vyr. šefas, tai kas bus, kai tau sukaks 33-eji?

– Niekada negali žinoti, kas nutiks ir kur gyvenimas nuneš. Galbūt tai bus savas verslas, o gal vis dar būsiu „Monte Pacis“ – juk nuoma čia yra numatyta dar dešimčiai metų į priekį (šypsosi).

„30 geriausių restoranų“ organizuoja „Gero maisto akademija“ kartu su Lietuvos viešbučių ir restoranų asociacija, Lietuvos restoranų vyriausiųjų virėjų ir konditerių asociacija, Valstybiniu turizmo departamentu prie Ūkio ministerijos ir žurnalu „Geras skonis“. Projekto pagrindinis partneris – indų ir interjero detalių prekės ženklas „iittala“ – palaiko „30 geriausių restoranų“ Lietuvoje idėją, skatinančią restoranus pasitempti, o maisto gurmanams turėti kokybiško maisto vietų gidą.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius