Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„30 geriausių restoranų“: geriausios vietos pavalgyti Lietuvos pajūryje

Šiemet antrą kartą Lietuvoje buvo sudarytas 30-ies geriausių restoranų reitingas. Kaip pastebi projekte balsuojančios Gero maisto akademijos, kurioje dabar yra virš 100 narių, įkūrėjas Linas Petrukaitis, šiemet geriausių šalies restoranų reitingas geografiškai išsiplėtė, o iš pajūrio restoranų į jį pateko netgi 7 aukšto gastronomino lygo vietos. Taigi kur dirba geriausi Lietuvos šefai pajūryje ir ką jie siūlo?
Restoranas „Monai“
Restoranas „Monai“ / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Šį kol kas vienintelį tokio masto restoranų reitingavimą Lietuvoje inicijuoja „Švyturys“ – prekės ženklas, kuris vis labiau gilinasi į maisto ir gėrimų derinimo kultūrą ir nebijo eksperimentuoti.

MONAI (Klaipėda)

  • Šefas Vytautas Samavičius
  • Vadovė Kristina Samavičienė
  • Virtuvės tipas namų restoranas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Vytautas Samavičius
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Šefas Vytautas Samavičius

Vienas geriausių šalies šefų Vytautas Samavičius seniai svajojo apie tokią vietą, kurioje būtų galima vakaroti su šeima, rengti verslo susitikimus arba tiesiog pasisėdėti su draugais, kurioje netrūktų improvizacijos, sezoniškumo ir elegancijos lėkštėse. Taip atsirado „Monai“, įsikūrę toje pačioje Liepų gatvėje kaip ir kitas V.Samavičiaus restoranas – „Momo Grill“.

Patiekalai „Monuose“ yra lengvesni, subtilesni ir stilingesni nei šalia esančiame „Momo Grill“. Vytautas čia daugiau eksperimentuoja ir ieško įvairesnių skonių, įdomesnių struktūrų.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“

Taip pat čia daugiau žuvies patiekalų – visada yra bent 2-3 žuvies patiekalai ir 1-2 mėsos variantai. Žuvis čia yra gaminama šviežia, t.y. atvėsinta, kuri prieš tai yra laikoma ant ledo vakuume. Suprantantys tai netrunka įvertinti.

Restorano šeimininkai daug dėmesio skiria desertams. Personalas į vakarienės pabaigą pasiūlo padėklą su desertais ir apie kiekvieną jų papasakoja atskirai.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ desertai
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Monai“ desertai

Pusryčių meniu – bent keli patiekalai iš kiaušinių (pavyzdžiui, Benedikto kiaušinis ir omletas), taip pat būna įvairiausių rūšių blynelių, raviolių su skirtingais įdarais, kokia nors sriuba ir netgi keli karšti vėlyvųjų pusryčių patiekalai.

Daugiau informacijos apie restoraną ČIA

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Monai“

MOMO GRILL (Klaipėda)

  • Šefai Vytautas Samavičius ir Valdas Anusevičius
  • Vadovė Kristina Samavičienė
  • Virtuvės tipas grill&bar

Restorano šeimininkai – jau minėtas žinomas virtuvės šefas Vytautas Samavičius su žmona Kristina. Jiedu toje pačioje Liepų gatvėje sukasi tarp dviejų visiškai skirtingų koncepcijų restoranų – „Momo Grill“ ir „Monai“. Abi virtuvės yra vertinamos labai gerai ir yra tituluojamos Klaipėdos restoranų pažibomis.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Momo Grill“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Restoranas „Momo Grill“

Pagrindinis „Momo Grill“ meniu yra nedidelis, tačiau kiekvienas patiekalas yra išieškotas ir vertas dėmesio. Ir nors griliaus patiekalai daugiau asocijuojasi su mėsa, čia skaniai pavalgys ir žuvies mėgėjai.

Svarbu paminėti, kad viskas šiame restorane yra gaminama vietoje ir tik vienai dienai – nėra jokių užlaikymų.

Kai restoranas yra nedidelis ir populiarus visoje Lietuvoje, be rezervacijų čia vietų, ypač vasarą, gauna tik gimę po laiminga žvaigžde. Beje, vietą ir dienos pietums čia geriau rezervuotis iš anksto.

Daugiau informacijos apie restoraną ČIA

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „Momo Grill“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr./Maistas restorane „Momo Grill“

ŠTURMŲ ŠVYTURYS (Ventės ragas)

  • Šefas Česlovas Žemaitis
  • Vadovai Česlovas ir Asta Žemaičiai
  • Virtuvės tipas lietuviškos šviežios žuvies restoranas

„Šturmų švyturys“ – tai įrodymas, kad ir labai skubančiame šiuolaikiniame pasaulyje dar galima atrasti tikrumo, ramybės, aistros ir... išskirtinai šviežios žuvies.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas ir viešbutis „Šturmų švyturys“
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restoranas ir viešbutis „Šturmų švyturys“

Apsilankiusieji šiame restorane pamaryje patenka tarsi į alternatyvią tikrovę, kurioje neegzistuoja jokios bėdos – tik marių ošimas, žvejų valtelės horizonte, meldų šiurenimas, švelniai veidą glostantis brizas ir nosį maloniai kutenantis verdamos žuvienės kvapas.

Šiame restorane žuvies kelias į lėkštę yra ypatingai trumpas, nes ją restorano šeimininkas perka tiesiai iš smulkiųjų žvejų, kurie kasdien iš marių traukia vis kitokią žuvį ir ją pristato į nedidelį restorano uostą. Būtent nuo žvejų laimikio ir šalyje vyraujančio metų laiko priklauso, koks bus pateikiamas meniu „Šturmų švyturio“ svečiams.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žuvies kelias: nuo mažo Ventės žvejų laivo iki jūsų lėkštės
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Žuvies kelias: nuo mažo Ventės žvejų laivo iki jūsų lėkštės

Nuo pat „Šturmų švyturio“ restorano atidarymo pamaryje prieš 10 metų, vienu pagrindinių Česlovo kuriamų patiekalų skiriamuoju bruožu tapo jo, kartu su komanda, ištobulinta daržovių ir vaisių marinavimo, rauginimo meistrystė. Ji ir pačių „Šturmiečių“ atliekamas ingredientų karamelizavimas, kompotizavimas, o neretai ir troškinimas krosnyje, padeda suderinti, rodos, nesuderinamus ir netikėtus skonius.

Visų patiekalų, išskyrus desertą, porcijos yra išties didelės. Patiekalai būna atnešami ant stalo didelėse lėkštėse arba specialiuose variniuose induose, iš kurių kiekvienas valgantis įsideda tiek, kiek nori. Pasak Česlovo, geriausia patiekalus valgyti dalinantis su kitu žmogumi. Taip mėgaujantis maistu galima išbandyti daugiau tą dieną valgiaraštyje esančių patiekalų.

Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restorano „Šturmų švyturys“ virėjas Laimutis
Vidmanto Balkūno / 15min nuotr./Restorano „Šturmų švyturys“ virėjas Laimutis

„Šturmų švyturyje“ nėra šaldiklio – visos žuvys yra šviežios ir laikomos atvėsintos ant ledo. Į restoranus užsukę svečiai gali patys išsirinkti, kurią iš tądien turimų žuvų šefas čia pat turėtų jiems pagaminti.

Beje, taip pat Vilniaus Užupyje esantis „Šturmų švyturio“ restoranas, dar kitaip vadinamas Kuršmarių ambasada, laikosi tos pačios filosofijos – patiekalai kuriami čia ir dabar priklausomai nuo situacijos mariose ir gamtoje. Tarp abiejų restoranų nuolat sukasi jų šeimininkai – Česlovas ir Asta Žemaičiai.

Daugiau informacijos apie restoraną ČIA

G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Česlovas ir Asta Žemaičiai
G.G Photography – Gedimino Gražio nuotr./Česlovas ir Asta Žemaičiai

PALANGA (Palanga)

Šefai Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas

Virtuvės tipas pasaulio virtuvė

Pagal šių metų projekto „30 geriausių restoranų“ balsavimą, tai yra geriausias iš geriausių restoranų Palangoje. Restoranas „Palanga“ pastaruoju metu ypatingas tuo, kad čia sukasi du vyr. šefai, kurių komandinis darbas leidžia į klientų norus žvelgti dar lanksčiau, taip pat rasti daugiau laiko eksperimentams, norint juos nustebinti.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Palanga“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Palanga“

Darbo principas, kai du šefai virtuvėje yra vyriausi tokio dydžio restorane, kuris dirba septynias dienas per savaitę nuo ryto iki vidurnakčio ištisus metus, yra nors ir neįprastas, tačiau suprantamas. Vienas iš šefų Raimundas Dambrauskas simpatizuoja naujausioms gastronominėms tendencijoms, o Ernestas Viršilas yra klasikinės virtuvės šalininkas.

Žmonės čia atvyksta norėdami pabėgti nuo rutinos, subalansuoti savo kūną ir protą, pasisveikatinti ir pasilepinti gamtos turtais. Taigi ir meniu čia yra atitinkamas.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Ernestas Viršilas ir Raimundas Dambrauskas

Raimundas kurdamas patiekalus nesivadovauja vienos pasaulio virtuvės skoniais. Jis mėgsta eksperimentuoti, tačiau tai darydamas niekada nepamiršta lietuviškos gamtos.

R.Dambrauskas taip pat mėgsta jungti ir gerai žinomas pasaulio virtuves. Pavyzdžiui, prancūzų su Pietryčių Azijos. Ir nors šiame restorane yra suformuotas gana plataus pasirinkimo a la carte, čia visada yra pasiūlymų ne iš meniu ir dažniausiai jie galioja tik tą dieną.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Palanga“ patiekalas
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restorano „Palanga“ patiekalas

Šis restoranas, kaip ir viešbutis, turi daugybę nuolatinių klientų, kurie čia atvyksta susibalansuoti ir pailsėti jau daugybę metų. Kai kurie jų restorane užsisako tai, ką valgė prieš 15 metų ir virtuvė jiems tai pagamina. Kaip jau buvo minėta anksčiau, kliento norai nuo pusryčių iki vakarienės čia yra svarbiausi.

Daugiau informacijos apie restoraną ČIA

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Palanga“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Palanga“

NERIJA (Nida)

  • Šefas Jonas Bilotas, Klaudijus Urbonas
  • Vadovai Jovita Lenkaitytė ir Gintaras Makulis
  • Virtuvės tipas europietiška virtuvė

Atokiau nuo pagrindinės Nidos gatvės šurmulio įsikūrusi Nidos „fine dining“ pažiba per daugiau nei 13 metų pelnė ne tik lankytojų dėmesį, bet ir aukštą industrijos profesionalų įvertinimą. Taigi oficialu – atokiausias šalies kurortas turi aukšto lygio virtuvę.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“

Restoranas veikia nuo kovo iki spalio mėnesio. Visą tą laiką iš čia restorano šeimininkai Jovita ir Gintaras, virtuvės šefai Jonas ir Klaudijus bei administratorius Augis nekelia kojos. Šie žmonės yra branduolys, apie kurį sukasi „Nerijos“ kokybė.

A la carte meniu šiame restorane yra judrus. Labai daug priklauso nuo žvejų sėkmės. Kartais iš jūros į restoraną atkeliauja 10 kg jūrinė lašiša, o iš marių pusės – laukinis šamas. Kitomis dienomis – kitos žuvys. Tiesa, virtuvė išvis nenaudoja šaldytų produktų, taigi ir žuvis čia gaminama tik šviežiai pagauta, atvėsinta.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Nerija“

Dalį mėsos restorano šeimininkai susirenka iš visos Lietuvos, kita dalis atvėsinta keliauja netgi iš Naujosios Zelandijos. Daržoves ir kitus sezoninius produktus perka Klaipėdos turguje, kur pažįsta beveik visas bobutes.

Savo valgiaraštyje „Nerijos“ restoranas turi kiekvieno sezono naujienas, tačiau kai kas iš meniu nesitraukia. Tai yra laiko patikrintą klasika, kurios klientai kasmet tikisi paragauti, dėl jos sugrįžta ar prisimena šią vietą. Pavyzdžiui, žąsų kepenėlių karpačio ar virtinukai su krevetėmis ir šukutėmis.

Šeimininkė Jovita „laiko“ visus kampus ir visada yra „Nerijoje“. Jos ir moters suburtos komandos atsidavimo šiai vietai dėka magiškoji Nida turi restoraną, kuriame atostogų metu gali pasilepinti gurmaniška virtuve.

Daugiau informacijos apie restoraną ČIA

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Nerija“

ONORĖ (Palanga)

  • Šefas Bernardas Anužis
  • Vadovai Ingryda ir Ignas Grušniai
  • Virtuvės tipas šiuolaikinė europietiška

Paraleliai kai kuriems poisliautojams atgrasiai Basanavičiaus gatvei, palei kanalą vingiuoja promenada. Čia eina pasivaikščioti visai kitokia publika nei žymiausia Palangos gatve. Būtent viename iš šios promenados vingių prieš dvejus metus „Amberton Green“ viešbutyje duris atvėrė restoranas Onorė. Jis dar kartą sėkmingai paneigė pasaulyje jau seniai paneigtą mitą, kad viešbutyje įsikūręs restoranas nebūtinai turi būti brangus, nuobodus ir uždaras.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Onorė“

Restorano šeimininkai, sutuoktiniai Ingryda ir Ignas, yra vilniečiai. Tačiau dėl svajonės jiedu paliko sostinę (Ingrydos vyras, beje, dėl to paliko logistikos verslą) ir persikraustė į Palangą, kur gavo gerą galimybę viešbučio patalpose atidaryti restoraną.

Pirmuosius pamatus po kojomis jiems sudėjo Vilniuje kaimynystėje tuo metu gyvenęs žinomas virtuvės šefas Deivydas Praspaliauskas. Jis juos drąsino, davė daug svarbių patarimų, tiesiogiai prisidėjo prie meniu kūrimo, paleidimo ir konsultavo jauną, tačiau labai perspektyvų restorano šefą Bernardą Anužį iki pat šios vasaros.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Bernardas Anužis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Bernardas Anužis

Šio restorano valgiaraštis ypatingai džiugina žuvies mėgėjus, vegetarus ir netgi veganus. Šios vasaros meniu yra labai daug daržovių, uogų, kruopų, taip pat žuvies ir jūros gėrybių. Žinoma, mėsos mėgėjai čia irgi turi kelis solidžius pasirinkimus.

Beje, čia nerasite daug prabangių ingredientų. Priešingai, iš paprastų produktų „Onorė“ kuriami nepaprasti patiekalai, kurių Palangoje turbūt niekur kitur ir nerasite. Šios vasaros meniu akcentai sudėlioti renkantis tokius ingredientus kaip grybai, uogos, riešutai. Tai viena iš nedaugelio Palangos maitinimo įstaigų, kur meniu pagrindas yra sveikas ir subalansuotas maistas.

Beje, vaikams šis restoranas – irgi labai draugiškas (netgi yra žaidimų erdvė) ir turi atskirą meniu.

Daugiau informacijos apie restoraną ČIA

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Onorė“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Maistas restorane „Onorė“

PUŠŲ PAUNKSNĖJE (Palanga)

  • Šefės Antanina Klapatauskienė ir Laimutė Kryžienė
  • Vadovas Feliksas Untulis
  • Virtuvės tipas pasaulio virtuvė

Turbūt nustebs tie, kurie nė karto nėra buvę „Pušų Paunksnėje“, bet yra girdėję apie Sabonių viešbutį ir restoraną Palangoje – pati Ingrida Sabonienė jau šeštus metus (išauginusi vaikus) aktyviai sukasi restorano virtuvėje ir kartu su komanda kuria patiekalus.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“

Moters preciškumas, pedancija, reiklumas detalėms, ilgametė patirtis ragaujant pasaulio skonius ir gilinantis į skirtingų virtuvių subtilybes šiais metais padėjo restoranui „Pušų Paunksnėje“ užtarnauti vieno geriausių šalies restoranų vardą.

Kartu su I.Saboniene virtuvėje sukasi dvi šefės – Antanina ir Laimutė. Patiekalus jos kuria drauge su visa komanda.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Viena iš restorano „Pušų Paunksnėje“ šefių Laimutė
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Viena iš restorano „Pušų Paunksnėje“ šefių Laimutė
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Restoranas „Pušų Paunksnėje“

Didesnė dalis gyvenimo praleista Viduržemio jūros regione neliko be pėdsako. Ingridai labiausiai patinka gilintis į žuvies ir jūros gėrybių patiekalus. Taigi restorano meniu svečiai ras bent 10 išieškotų žuvies pasiūlymų.

Kita svarbi meniu dalis – sriubos. Ingrida pati negali ištverti nei dienos be sriubos. Taigi sriubų pasirinkimas čia irgi neįprastai platus. Be to, šeimininkė tvirtai įsitikinusi, kad blyneliai yra neatskiriama šio restorano meniu dalis. Kiekvienas jų turi savo atsiradimo istoriją. Žinoma, kalbant apie šio restorano hitus būtina paminėti ir čia ruošiamas paelijas.

Daugiau informacijos apie restoraną ČIA

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Jūros velnias su mėtų rizotu
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Jūros velnias su mėtų rizotu

Daugiau informacijos apie projektą ir faktų apie geriausius šalies restoranus – www.30geriausiurestoranu.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius