Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

„iittala restoranų radaras“: naujas kulinarinis potyris sostinėje – Benedikto turgus

Kasmet vis daugiau dėmesio sulaukiantis Lietuvos restoranų reitingavimo projektas „30 geriausių restoranų“ kartu su indų ir interjero detalių prekės ženklu „iittala“ pristato naujieną – iki pagrindinių geriausių šalies restoranų rinkimų rengiamą naujų restoranų radarą.
Benedikto turgus
Benedikto turgus / „Gediminas Gražys Photography“ nuotr.

Kas savaitę, ketvirtadieniais, projekto puslapyje ir portale 15min apžvelgiama po vieną Gero maisto akademijos narių pasiūlytą naują (iki metų veikiantį) dėmesio vertą restoraną. Tačiau šią savaitę pristatome ne restoraną, bet kulinarinį potyrį. Tokį turgų turi didžiausi pasaulio didmiesčiai. O dabar ir Vilnius!

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus
  • Vadovė Jolita Krickė
  • Virtuvės tipas pasaulio virtuvė
  • Darbo laikas I–VII 9–21 val.
  • Adresas Ukmergės 259A, Vilnius
  • Internete www.benediktoturgus.lt
  • Atidarymo metai 2018
  • Terasa yra
  • Pusryčiai yra
  • Dienos pietūs yra
  • Šunims draugiški (tik su atsakingais šeimininkais)

Tai Viduržemio jūros regiono įkvėptas modernus turgus. Jo vadovė Jolita Krickė, prieš kurdama šį projektą, apkeliavo ir susipažino su daugybe panašios koncepcijos vietų užsienyje: Barselonoje, Madride, Berlyne, Varšuvoje, Roterdame, Amsterdame, Londone.

1 700 kv. m. ploto Vilniuje įsikūręs Benedikto turgus yra prie vienos didžiausių Vilniaus gatvių – Ukmergės gatvės. Tad čia stabteli tiek gyvenantys šiaurinėje miesto dalyje, tiek artimiausiuose užmiesčio rajonuose. Taip pat iš pirmųjų veiklos mėnesių, panašu, kad ieškantys kokybės čia keliauja ir iš toliau. Taigi rajonai vejasi miesto centrą, ne kitaip.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus

IDĖJA

Benedikto turgus jungia per 50 lietuviškų ūkių atstovų bei pasaulio gourmet produkcijos prekybininkų.

„Jei vienas šeimos narys mėgsta picą, antras – žuvį, o trečias nori mėsainio, jiems nereikia ginčytis, kur pietauti, čia kiekvienas skirtingose užeigose užsisakys tai, ką nori, ir visi galės susėsti prie bendro stalo. O vakarienei dar nusipirks ir šviežių ūkininkų produktų“, – pasakoja Jolita.

Tai sąžiningas turgus su nurodytomis aiškiomis kainomis, absoliučiai kasdien nuo ryto iki vakaro (9–21 val.) dirbanti prekybinė erdvė, kur galima atsiskaityti kortelėmis, o kai kur netgi ir kriptovaliuta!

ERDVĖ

Nors ruošiant projektą buvo ieškoma būdų, kaip sukurti tam tikros autentikos, turgaus modernumą sunku nuneigti. Būtent todėl šis Benedikto turgaus projektas nė kiek neprimena prieš tai čia stūksojusio senojo turgaus angaro.

Dabar tai yra labai šviesus ir erdvus pastatas, kurio pagrindines detales – kolonas ir abažiūrus – kūrė „Vilniaus kalviai“. Šios detalės atsikartoja tiek fasade, tiek turgaus viduje. Šviestuvai taip pat buvo specialiai kuriami šiai erdvei ir gaminti Lietuvoje.

Tačiau autentiškų plytelių teko paieškoti toliau. Tinkamiausias projekto dizaineriai rado Ispanijoje. Taigi visiškai nenuostabu, kad būtent jos ir sukuria gana ryškią aliuziją į Viduržemio jūros turgavietes. Lygiai tokias pačias margas plyteles Jolita vėliau pastebėjo ir viename marokietiško maisto restorane Briuselyje.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus

PAVADINIMAS

„Dažnai klausia, kas iš jūsų Benediktas?“ – juokiasi Jolita. Tačiau iškart skubame paneigti – nė vienas iš akcininkų nėra Benediktas. Taip pat ši vieta nėra pavadinta dabar itin populiaraus vėlyvųjų pusryčių kandidato – Benedikto kiaušinio – garbei. Pasirodo, vienuolis Benediktas, vėliau paskelbtas šventuoju, ir tapo valdytojų atspirtimi užvadinti turgų jo vardu. Kodėl? Šis šventasis globoja žemdirbius.

ĮDOMUS FAKTAS

Vasaros metu planuojama plėstis ir į lauką. Ten taip pat bus staliukai, kur galima bus ragauti vietoje nusipirkto maisto. Bus ir smulkieji ūkininkai bei močiutės su gėrybėmis iš savo sodo. Beje, kas savaitę, nuo trečiadienio iki sekmadienio turgaus aikštę viduje jau dabar užpildo smulkieji verslininkai, kurie neįstengia išlaikyti nuolatinių krautuvių, bet turi daug šviežių produktų, o šiltuoju metų laiku jų bus dar daugiau.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /Benedikto turgus

MAISTININKAI

MĖSOS BROLIAI

Neabejotinas Benedikto turgaus pasididžiavimas, šviesiausiame turgaus kampe įsikūrę „Mėsos broliai“. Čia pat stovi jų rūkykla ir grilis. Tad viskas gaminama vietoje, tačiau galima rinktis, ar dūmo kvapo idealaus skonio barbekiu valgyti vietoje, ar pasiimti išsinešti (šia proga po darbų dažnai pasinaudoja ir pati Jolita).

Kainos: 1 kg gardžiųjų lietuviškų šonkaulių kainuoja ~8 Eur, pakepti – ~12 Eur/kg.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Mėsos broliai“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Mėsos broliai“

VILAGO

Prieš daug metų pradėję nuo prekybos mėsa, atsiradus galimybei, Benedikto turguje pagaliau įsteigė ir savo bistro „Vilago“ (esperanto kalba – kaimas). Čia gaminami skaniausi turguje ilgo gaminimo troškiniai, lėtai troškinti jaučio žandai ir pan. Viskas, be abejonės, itin šviežia (juk patys prekiauja mėsa) ir be jokių cheminių priedų.

Kainos: žymusis naminis (meksikietiškas) troškinys – 6 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Vilago“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Vilago“

KALIMERA

Čia jus pasitiks graiko ir lietuvės pora Nicos ir Aušra. Jiedu su savo „Kalimera“ meniu kai kam jau gali būti pažįstami iš „Open Kitchen“ projekto, kuris vyksta vasarą Tymo turguje. Beje, „kalimera“ graikų kalba reiškia „labas rytas“.

Nicos su Aušra susipažino Graikijoje, kur moteris profesionaliai sportavo ir yra buvusi rankininkė. Po kurio laiko jiedu kartu su vaikais nusprendė persikelti į Lietuvą. Nicos, kaip ir daugelis graikų, yra užkietėjęs kulinaras. Tad jis netruko užsiimti mėgstama veikla ir Lietuvoje. Pabaigusi sportininkės karjerą prie jo prisijungė ir Aušra. Tad „Kalimeroje“ verta stabtelėti pasiilgusiems tikro graikiško skonio (gyros, tzatziki ir pan.) arba paragauti pačių tikriausių graikiškų salotų.

Kainos: gyros – 46 Eur, graikiškos salotos – 5 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Kalimera“ šeimininkai Nicos ir Aušra
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Kalimera“ šeimininkai Nicos ir Aušra
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Kalimera“ gyros
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Kalimera“ gyros

GAMTOS BURGERIS

Tai – vegetarų ir veganų stotelė, kurioje – tik augaliniai burgeriai. Taip pat ji turėtų būti įdomi ir naujų skonių ieškantiems gurmanams. Koks gi mėsainis be mėsos ir netgi be sūrio? Pasirodo, dar ir koks! Viename iš variantų yra naudojamas iš Azijos vežamas jackfruit (duonvaisis), kitame – maltinukai iš grybų ir daržovių, ir pan. Natūralūs padažai prideda dar daugiau skonių, o šalia jų tiekiamos bulvės su lupena yra apibarstomos kanapių druska. Žodžiu, čia (ir šalia esančiame „Gamtos bučinyje“) rasite greito ir sveiko maisto išsinešti.

Kainos: augaliniai burgeriai – 4,55 Eur.

MR. FOX

Dar vienas šio turgaus pasididžiavimas – „Mr. Fox“ su šefu Andriumi priešaky. Tai naujos koncepcijos gatvės maistas. Čia yra keli hitai, kurie be konkurencijos laimi šios gastrostotelės lankytojų simpatijas.

Vienas jų – legendinis mėsainis „Juodasis ispanas“ gaminamas su angus jautienos kepsniu, pagardintas chorizo dešra ir burokėlių padažu, apsuptas sepija rašalu nudažyta juoda bandele su kanapių miltais. Beje, mėsainiams įprasto čederio sūrio čia nerasite. Vietoje jo Andrius siūlo rūkytą lietuvišką.

„Mr. Fox“ šefas nuolat ieško naujų skonių ir pateikimo būdų. Kai lankėmės, jis, pavyzdžiui, pristatė limonadą su cukraus vatos debesiu ir mango tyre viduje. Pasirodo, Andriaus močiutė 40 metų dirbo legendinio „Dainavos“ restorano šefe Vilniuje, o dabar anūkas seka jos pėdomis. Beje, prie „Mr. Fox“ baro darbuojasi ir jo mama.

Kainos: mėsainiai – 67 Eur, wok'ai – 6,57 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Mr. Fox“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Mr. Fox“

ASSORTI

Kas jau yra susipažinę su „Assorti“, tas jau žino, kad čia galima rasti išskirtinių maisto prekių. Ši vieta atstovauja pasaulio turgui, nes čia rasite ir tailandietišką mangą, ir pomidorus iš Sicilijos, ir burnoje tirpstančio stracciatella sūrio, ir dar šimtus kitų gurmaniškų prekių.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Assorti“ vitrina
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Assorti“ vitrina

Beje, šis „Assorti“ siūlo dar ir keletą kasdien besikeičiančių patiekalų. Taip pat tai yra vienintelė vieta turguje, kurioje yra ruošiamas Benedikto kiaušinis, o dienos pietus ar vėlyvuosius pusryčius ši vieta siūlo nuo ryto iki pat turgaus uždarymo valandos, t.y. 21 val.

Kainos: Benedikto kiaušiniai 47 Eur (priklausomai nuo priedų), prosecco taurė – 2,5 Eur, tikro šampano – 8 Eur, dienos sriuba – 2 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Assorti“ parduotuvėje
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Assorti“ parduotuvėje

BORSCH‘t

8 metus Algirdo g. veikiantis ukrainietiško maisto restoranas „Borsch“ pagaliau turi savo bistro ir kitame miesto gale. Šios vietos hitai – per daugybę metų išdirbto skonio ukrainietiški barščiai ir koldūnai, kurių įdaras varijuoja priklausomai nuo metų laiko už lango.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Borsch“ varškėtukai
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Borsch“ varškėtukai

Viską gamina vietoje, netgi degintos duonos girą (0,5 l – 2 Eur) ir šviežutėlį morsą be sintetinių priedų. „Borsch‘t“ vadovė Irina Šauklienė teigia, kad jie nuolat ieško naujų skonių ir dabar tik tradicine ukrainiečių virtuve neapsiriboja. Kai lankėmės, jie taip pat siūlė putlius varškėtukus su braškėmis ir morengų gabaliukais, taip pat beigelius su skirtingais įdarais. Beje, čia galima atsiskaityti ne tik kortelėmis, bet ir kriptovaliuta!

Kainos: ukrainietiški barščiai su karštomis bandelėmis – 3,5 Eur, naminiai koldūnai – 5,57 Eur.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Borsch“ vadovė Irina Šauklienė ir šefė Liudmila
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Borsch“ vadovė Irina Šauklienė ir šefė Liudmila

RAMENAS IR PAGALIUKAI / In-n-out

Pirmąjį japoniškų makaronų barą vienas geriausių Lietuvos šefų – Liutauras Čeprackas – atidarė L. Stuokos-Gucevičiaus gatvėje. Vėliau atsirado jo padalinys „Ogmios“ mieste, „Uptown Bazaar“, o dabar – ir Benedikto turguje. Čia galima kasdien ragauti maistingųjų ramenų, kurio sultinys verda apie 20 valandų, o kiekviename dubenyje – netgi 35 m vietoje gaminamų makaronų!

Kainos: Tokyo ramenas (dviejų sultinių klasika iš sostinės – kepta kiaulienos sprandinė, svogūnų laiškai, menma, marinuotas kiaušinis.) – 4,9 Eur. SG7 (anties krūtinėlė, padrono pipiras, svogūnų laiškai, shiitake grybai, marinuotas kiaušinis) – 5.9 eur.

KITI

Be šių pasaulio virtuvių, čia yra beveik 40 ūkininkų produkcijos parduotuvėlių. Verta atkreipti dėmesį į „Žuvies paštą“. Čia galima užsisakyti šamo paštą, kuris jūsų lauks jau su paruoštu garnyru – beliks paruoštą vokelį namuose įdėti į orkaitę, ir voila, vakarienė paruošta!

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Žuvies pašto“ šamo vokelis
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Žuvies pašto“ šamo vokelis

Kraftinių gėrimų krautuvė „Maukas“ siūlo per 300 nišinių alaus gamintojų rūšių. Taip pat čia yra netgi 12 rūšių pilstomo alaus. Šios vietos bendrasavininkai –„Prohibicija“ baro įkūrėjai, taigi puikiai išlaikytas stilius matomas iš tolo.

„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Maukas“
„Gediminas Gražys Photography“ nuotr. /„Maukas“

„Sūrio džiazas“ siūlo šviežiausius natūralius jogurtus (500 ml – 0,9 Eur), namines panakotas (1,2 Eur), kaimiškos grietinės (400 ml – 1,6) ir pan. „Fiš“ – atšaldytos žuvies iš viso pasaulio, taip pat iš pamario, Kintų. „OxMeat“ – sausai brandintos lietuviškos aukštos kokybės angus jautienos ir dar daugelis kitų.

DAUGIAU PRIVALUMŲ

Didžiulis maistininkų ir ūkininkų krautuvių pasirinkimas. Be to, vienos rūšies produktų yra keliose krautuvėse: keli sūrininkai, keli mėsininkai, keli daržovininkai ir pan. – taigi galima rinktis pagal skonį, simpatijas ir kainą.

Atsiskaitymas kortelėmis ir 100 vietų stovėjimo aikštelė supaprastina apsipirkimą šiame turguje ir tai yra dar vienas labai didelis šio turgaus privalumas.

„iittala“ palaiko šią „30 geriausių restoranų“ idėją – pristatyti išskirtinius naujokus Lietuvos restoranų rinkoje.

„iittala“ kuria originalius šiaurietiško dizaino indus ir interjero detales namams. Šis šiaurietiškas prekės ženklas nuo pat 1881 m. skatina savo individualumo išraiškas, taip pat ragina eksperimentuoti ir žengti koja kojon su pasaulio tendencijomis, išlaikant savitumą bei puoselėjamas vertybes.

Daugiau apie projektą ir daugiau restoranų ČIA

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius