Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Izraelio virtuvė: 10 patiekalų, kurių verta paragauti

Jei mėgstate gerą maistą, Izraelis neabejotinai turėtų atsidurti jūsų atostogų krypčių sąrašo viršuje. Pasaulyje nėra daug tokių nacionalinių virtuvių, kur būtų susipynę tiek skirtingų skonių, patiekalų ir tradicijų.
Izraelio virtuvės patiekalai
Izraelio virtuvės patiekalai / Autorės nuotr.

Tai, kas šiuo metu vadinama izraelietiška virtuve, pradėjo formuotis XX a. viduryje, susikūrus Izraelio valstybei. Šiandien izraelietiškai virtuvei priskiriama daugybė skirtingų patiekalų, atėjusių tiek iš tradicinių Artimųjų Rytų virtuvių, Viduržemio jūros regiono, tiek atvežtų žydų diasporos iš Europos, Azijos ar Afrikos.

Taigi, kokių patiekalų verta paragauti lankantis Izraelyje?

Falafeliai. Lietuviams jau gan gerai pažįstami falafeliai – tai iš avinžirnių pagaminti, aliejuje kepti kukuliai, dažniausiai patiekiami apskritame paplotyje su kišenėle – pitoje – (nors gali būti ir tiesiog lėkštėje) kartu su šviežiomis ir raugintomis daržovėmis bei tahini (sezamų sėklų padažu). Manoma, kad šis patiekalas kilęs iš Egipto, o šiais laikais yra populiarus daugelyje Artimųjų Rytų šalių.

Izraelyje falafeliai yra turbūt populiariausias gatvės maistas – falafelius parduodančių užkandinių rasite ant kiekvieno kampo, o ir šio patiekalo kainos yra tikrai įkandamos: falafeliai pitoje dažniausiai kainuoja apie 14–20 NIS (3,5–5 Eur).

Vida Press nuotr./Falafeliai
Vida Press nuotr./Falafeliai

Humusas. Dar viena Artimųjų Rytų virtuvės klasika, humusas – tai avinžirnių užtepėlė, pagardinta tahini ir alyvuogių aliejumi. Humusas valgomas su pita ir dažnai patiekiamas lėkštėje kartu su įvairiais pagardais – avinžirniais, grybais, kietai virtu kiaušiniu ar net mėsa. Sakoma, kad geriausia humusą valgyti šviežiai pagamintą, kai jis dar šiltas. Nors humusas atrodo kaip užkandis, iš tikrųjų yra labai sotus, o lėkštė šio patiekalo su pita gali būti puikus pasirinkimas tiek pusryčiams, tiek pietums ar vakarienei.

Izraelyje specialios užkandinės ir restoranai, parduodančios vien tik humusą su pita, yra labai populiarios, o humuso lėkštės kaina svyruoja tarp 20–26 NIS (5–6 Eur).

Autorės nuotr./Humusas
Autorės nuotr./Humusas

Šavarma. Dar vienas iš arabų virtuvės atėjęs ir Izraelyje prigijęs patiekalas, lietuviams geriau pažįstamas kaip tiesiog kebabas (tiesa, izraelietiška šavarma nuo lietuviško kebabo tikrai skiriasi). Izraelyje šavarma bus patiekiama pitoje arba lafoje – didesniame už pitą paplotyje, į kurį suvyniojama mėsa su priedais. Šavarmai dažniausiai naudojama mėsa – ėriena arba vištiena, o viskas pagardinama šviežiomis ir raugintomis daržovėmis, prieskoniais ir labai dažnai – tahini ar netgi humusu. Jeigu norite pasirodyti kaip išprusęs šavarmos valgytojas, būtinai ant mėsos dar užsidėkite ambos – iš mango vaisių gaminamo aštraus pagardo, į Izraelį atėjusio iš Irako virtuvės.

Šavarmos kaina Izraelyje bus maždaug 30–40 NIS (7–10 Eur).

Vida Press nuotr./Ruošiamas sumuštinis su šavarma
Vida Press nuotr./Ruošiamas sumuštinis su šavarma

Šakšuka. Tai pomidorų padaže kartu su prieskoniais, svogūnais ir dažnai kitomis daržovėmis (pavyzdžiui, baklažanais) kepta kiaušinienė, patiekiama kartu su duona ir šviežiomis salotomis. Šakšuka į Izraelį atėjo iš Afrikos – tai populiarus egiptiečių, marokiečių, tunisiečių patiekalas. Šakšuka dažnai laikomas pusryčių patiekalu, tačiau iš tikrųjų gali būti valgoma bet kuriuo dienos metu. Užsisakius restorane, bus patiekiama ką tik iškepta mažoje karštoje keptuvėje, tad atsargiai – nenusideginkit!

Šakšukos kaina restoranuose – apie 30–40 NIS (7–10 Eur).

Autorės nuotr./Šakšuka
Autorės nuotr./Šakšuka

Sabihas. Dar vienas tradicinis pusryčių patiekalas, kurį galima valgyti bet kuriuo paros metu. Manoma, kad patiekalo pavadinimas yra kilęs iš arabiško žodžio „sabach“, o tai reiškia rytą, pats patiekalas į Izraelį atėjęs iš Irako žydų virtuvės. Sabihas – tai pita, prikimšta keptų baklažanų, kietai virtų kiaušinių, daržovių ir žalumynų, ir, kaip turbūt jau atspėjote, visa tai pagardinama tahini ir humusu. Kai kuriuose sabiho variantuose dar rasite ir virtų bulvių (mano manymu, puikus pasirinkimas), o jeigu norisi aštrumo – paprašykite mano jau pristatytos ambos.

Sabiho kaina gali būti apie 15–20 NIS (4–5 Eur).

Jachnun ir malawach. Jemeno žydų į Izraelį atvežtas patiekalas – jachnun – taip pat įprastai buvo valgomas pusryčiams ir lietuviams gali pasirodyti kiek neįprastas, bet tikrai vertas paragauti. Jachnun – tai pailgi sluoksniuotos tešlos suktinukai, gaminami tiesiog iš miltų, cukraus ir vandens. Ilgai kepama tešla įgauna švelnų karamelės skonį ir yra patiekiama kartu su kietai virtais kiaušiniais, trintų šviežių pomidorų padažu ir aštriu čili pipirų padažu, vadinamu zhug. Iš tokios pat tešlos pagaminti malawach labiau primena blynus, tačiau yra žymiai riebesnis pasirinkimas, mat kepami naudojant daug sviesto, aliejaus ir riebalų. Malawach taip pat patiekiami su kietai virtais kiaušiniais, trintais pomidorais ir zhug, o saldumo mėgėjai juos valgyti gali ir su medumi.

Jachnun ar malawach porcija Izraelyje paprastai kainuoja 15–25 NIS (4–6 Eur).

Vida Press nuotr./Jachnun
Vida Press nuotr./Jachnun

Burekos. Tai pyragėliai su įvairiais įdarais – sūriu, špinatais, keptais baklažanais, mėsa, virtomis bulvėmis, grybais, alyvuogėmis ar avinžirniais. Variantų daug, tereikia išsirinkti. Burekas į Izraelį atvežė žydai iš Turkijos ir Balkanų šalių. Šiandien tai turbūt populiariausias užkandis Izraelyje: jas rasite ir gatvės prekeivių stenduose, ir kavinėse bei kepyklėlėse, ir tiesiog maisto prekių parduotuvėse.

Burekų būna įvairių formų ir dydžių, o jų kainos priklauso dar ir nuo to, kur pirksite: kepyklėlėse ir parduotuvėse kilogramas gali kainuoti apie 30 NIS (7,5 Eur), o restoranuose už vieną didelę ir šviežiai keptą bureką galite sumokėti ir 12–20 NIS (3–5 Eur).

Įdomu, kad burekos Izraelyje taip išpopuliarėjo, kad net davė pavadinimą atskiram izraelietiškų filmų žanrui. Burekos filmais vadinamos 6-tame ir 7-tame dešimtmetyje sukurtos, etniniais stereotipais besiremiančios komiškos melodramos (matyt, dėl to, kad tiek šie filmai, tiek burekos yra greito vartojimo).

Vida Press nuotr./Burekos
Vida Press nuotr./Burekos

Kanafė ir baklava. Na ir pabaigai – desertai: jeigu norisi ko nors saldaus, Izraelyje verta paragauti kanafės ir baklavos. Kanafė – saldus sūrio ir tešlos pyragėlis, mirkytas saldžiame sirupe ir į Izraelį atkeliavęs iš arabų kraštų bei Turkijos. Pyragėlių viršus dažnai būna maistiniais dažais nudažomas skirtingomis spalvomis, o ant viršaus pabarstoma pistacijų trupinių.

Na o baklava – sluoksniuotos tešlos pyragėliai, pilni riešutų ir pertepti medumi bei saldžiu sirupu. Šis desertas taip pat populiarus Turkijoje, Artimuosiuose Rytuose, Kaukaze ir Balkanuose.

Dėžutė kanafės su baklava gali kainuoti apie 20 NIS (5 Eur), o jas pirkti geriausia arabų turguose ar saldumynų parduotuvėse. Abu desertai yra be galo saldūs, tad paragaukite kelis, o likusius galite vežti namo lauktuvių.

Autorės nuotr./Kanafė ir baklava
Autorės nuotr./Kanafė ir baklava

Daugiau informacijos rasite mano kelionių tinklaraštyje www.gojakeliauja.lt

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius