Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Savaitės vieta: ispaniškas gastrobaras

Vilniaus Naujamiestyje neseniai atidarytas ispaniškas gastrobaras „Tapas“ – dar vienas naujas taškas sostinės barų žemėlapyje. Savitas, draugiškas, ieškantis ištikimos publikos ir nebijantis eksperimentuoti.
Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Ispaniškas gastrobaras „Tapas“ / Gretos Skaraitienės / BNS nuotr.

Keturi šio baro savininkai (lietuviai!) vienam iš jų pasimokius kulinarijos gudrybių Ispanijoje iš pradžių planavo tiesiog prekiauti Lietuvoje ispaniškais produktais. Po to sugalvojo daryti keliaujantį vienos dienos restoraną, kuriame pristatoma ispaniška virtuvė. Muziejuose, sporto salėse, mokyklose ar kitokiose netradicinėse erdvėse pastato dekoracijas, stalus, paruošia užkandžių, pakviečia draugų ir surengia degustacines vakarienes. Tiesiog šiaip, kad būtų linksmiau.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Gastrobare „Tapas“ patiekalai traukia akį ir vilioja paragauti

Po to senoje, sovietinius laikus menančioje valgykloje nepopuliariame Savanorių prospekto rajone ta pati bičiulių kompanija atidarė maisto laboratoriją-gastrobarą „LAB 180“, siūlantį dienos pietus, degustacines vakarienes, privačius renginius. O tada jau atėjo eilė ispaniškų užkandžių ir kokteilių barui „Tapas“.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Gastrobaro interjeras jaukus ir nepretenzingas

„Stengiamės, kad pas mus patiekalai būtų kuo geresnės kokybės ir atspindėtų ispanišką virtuvę“, – sako vienas iš savininkų Domas Burkauskas, „Tapas“ gastrobaro direktorius ir laidos „Ekovizija“ vedėjas (taip, žurnalistai kartais irgi tampa barų savininkais).

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Vienas iš „Tapas“ savininkų D.Burkauskas su gastrobaro komandos nariais

Šalia ispaniškų patiekalų čia siūloma rinktis iš daugybės kokteilių su džinu – „Tapas“ turi virš 50 rūšių džino. Nors mes labiau įpratę Ispaniją „užgerti“ vynu, Domas sako, kad tuose kraštuose labai populiaru po sočios vakarienės, kai karšta, pasiimti taurę kokteilio su daug ledo ir neskubant mėgautis gyvenimu.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Spalvingi, gaivinantys kokteiliai

Be abejo, čia galima paragauti ir sangrijos – merginų paprastai mėgstamo silpno alkoholinio gėrimo. Tik, merginos, atsargiai – šiame bare sangrija pavojinga. Ji maišoma iš keturių alkoholinių ir vieno nealkoholinio gėrimo ir kelios taurės gali lengvai susukti galvą.

Naujasis gastrobaras įsikūrė neseniai renovuotame pastateJ. Basanavičiaus gatvėje – netoliese, kitoje pusėje stovi berniuko su kaliošu rankose skulptūra, Romo Kvinto sukurta Vilniuje gimusio vieno žymiausių XX a. prancūzų rašytojų Romaino Gary atminimui.

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“ įsikūręs neseniai renovuotame pastate

„Didelę dalį mūsų publikos sudaro artimiausi kaimynai, įsikūrę kokio kilometro spinduliu, – pasakoja D.Burkauskas. – Jie ateina pietauti, vakarieniauti, daugumą jų pažįstame. Ir jiems, ir sau stengiamės čia kurti tarsi antruosius namus. Beje, pavalgyti pas mus galima ir labai vėlai: artėjant savaitgaliui patiekalus ruošiame ir 2-ą, ir 3-ią valandą nakties“.

Gastrobaro „Tapas“ nuotr./Paelija
Gastrobaro „Tapas“ nuotr./Ko gero, žinomiausias pasaulyje ispaniškas patiekalas – paelija

Beje, jei užsisakysite paeliją, jus supras. Bet jei ištarsite „paeja“ – dar labiau gerbs: dvi ispaniškos „l“ raidės tariamos kaip „j“. Verta žinoti ir iš kur kilo žodis „tapas“, verčiamas kaip „užkandis“. Anot Domo, „tapar“ ispaniškai reiškia „uždengti“. Tai iš senovės atkeliavusi tradicija didikų vyno taures uždengti kokiu nors užkandžiu. Nes maža kas: dar įkris kokia musė ar nuodų kas įpils...

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Įspūdingi tapas ruošiami su įvairiausiais priedais

Na, nuodų šiuolaikiniame Vilniaus „Tapas“ gastrobare, žinoma, į taurę nešliūkštels. Nebent pasiūlys pasivaišinti kokiu nors kokteilių kūrėjo ir vieno iš savininkų Daliaus Aleksiejevo fantazijos vaisiumi. Pavyzdžiui, kokteiliu „Lean @ Fat“, kurį sudaro „Beefeater“ džinas, karštai rūkytos šoninės taukų, apelsinų sulčių, „ginger ale“ ir šviežio šalavijo sintezė vienoje stiklinėje. Kaip sakoma, skanaus!

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./D.Aleksiejevas už baro virtuoziškai sukasi jau 9-erius metus

Darbo laikas: I-II 11 – 16 val., III-IV 11 – 24 val. V-VI 11 – 5 val. VII 12 - 16 val.
Populiariausi patiekalai: Aluje virtas aštuonkojis, patiekiamas su imbierais, mėlynųjų bulvių piurė, česnakų traškučiais ir rūkytos paprikos aliejumi (8 €), paelija su jūros gėrybėmis (10 €)
Dienos pietūs: Nuo 11 iki 16 val. kasdien vis kiti: sriuba + salotos (5 €), sriuba + karštas patiekalas (6 €), sriuba + karštas patiekalas + desertas (7 €).
Kokteiliai su džinu: 6-9 €
Adresas: J. Basanavičiaus g. 15, Vilnius

Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“
Gretos Skaraitienės / 15min nuotr./Ispaniškas gastrobaras „Tapas“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Reklama
Kam ir kada reikalingi saulės akiniai ir dirbtinis akių drėkinimas
Reklama
Šiaulių banko grupės valdomi pensijų fondai į daugiabučių renovaciją investuoja dar 7,5 mln. eurų
Užsisakykite 15min naujienlaiškius