-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

3 gėrybių konservavimo receptai: stiklainiuose – agurkai, pomidorai ir kriaušės

Vasara – sodo ir daržo gėrybių metas. Tačiau tai ir laikas, kai noromis nenoromis prisimename žiemą, mat dabar pats metas prisiruošti įvairiausių skanių atsargų šaltąjam sezonui.
Konservuotos daržovės.
Konservuotos daržovės. / 123RF.com nuotr.

Anot pranešime žiniasklaidai cituojamos rekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertės Vilmos Juodkazienės, be visų kitų privalumų, atsargų ruošimas yra ir puikus būdas kovoti su maisto švaistymu. Nors iš pirmo žvilgsnio šis procesas galėtų pasirodyti ilgas ir sudėtingas taip tikrai nėra. O tinkamai užkonservuoti produktai vartojimui yra tinkami nuo 8 mėnesių iki metų.

Kaip teigia ekspertė, vienas iš populiariausių konservavimų būdų – karščiu, sandariai uždarytuose induose. Šio būdo esmė yra ta, kad sudėti į sandariai uždaromus stiklainius arba metalines dėžutes produktai kaitinami iki 85–90 laipsnių įkaitintame vandenyje arba garuose, kol sunaikinami mikroorganizmai. Šitaip galima užkonservuoti visų rūšių uogas ir vaisius, daržoves, grybus, mėsą, žuvis.

Geriausia raugti kopūstus, agurkus, burokėlius, taip pat salierus, paprikas.

Anot jos, kalbant apie daržoves, sveikiausias jų konservavimo būdas – rauginimas. Geriausia raugti kopūstus, agurkus, burokėlius, taip pat salierus, paprikas.

„Vasaros gėrybių konservavimas nereikalauja nei daug laiko, nei jėgų, nei įmantrių produktų. Pagrindiniai produktai, kurių prireiks, tai paprasčiausias cukrus, actas ir druska. Konservavimo procese ypač svarbi druska. Ji ne tik apsaugo nuo gedimo, bet padeda pašalinti skystį iš vandeningų daržovių ir tokiu būdu jas padaro traškesnes“, – atskleidžia V.Juodkazienė.

Vida Press nuotr./Rauginti agurkai
Vida Press nuotr./Rauginti agurkai

Pagardins įvairiausios žolelės

Kiti likę ingredientai taip pat reikalingi ne tik konservuotų produktų skoniui pagerinti, jie neleidžia augti bakterijoms ir pelėsiams, todėl tokiu būdu prailginamas daržovių, vaisių ir uogų galiojimo laikas. Maisto ekspertė pasakoja, jog be pagrindinių konservavimui reikalingų medžiagų, taip pat reikėtų naudoti ir įvairius prieskonius bei žoleles, kurie maisto produktams suteikia papildomo skonio.

Kmynai, puikiai tinka kopūstams raugti, o krapai – agurkams. Tie patys pipirai konservuojamam maistui suteikia taip reikalingo aštrumo. Vis tik nereikėtų apsiriboti klasikiniais prieskoniais – nebijokite eksperimentuoti. Jeigu norite savo ruošiamoms daržovėms suteikti gaivaus skonio – naudokite mėtas ir čiobrelius, o jei norite vaisiams suteikti išskirtinesnio skonio – juos gardinkite gvazdikėliais, rozmarinu arba vaismedžių lapais.

Vida Press nuotr./Džemas
Vida Press nuotr./Džemas

Kaip teigia ekspertė, verdant uogienes taip pat galima eksperimentuoti ir naudoti pačius įvairiausius ingredientus, pradedant išskirtinio skonio prieskoniais tokiais kaip cinamonas, gvazdikėliai, šviežias rozmarinas, mėtos ar čiobreliai ir baigiant pačiais netikėčiausiais priedais, tokiais kaip imbieras ar netgi šokoladas.

V.Juodkazienė dalijasi ir keliais konservuotų sodo gėrybių receptais.

Konservuoti agurkai

Ingredientai:

  • agurkų;
  • vandens;
  • sauja krapų;
  • kelios skiltelės česnako;
  • 1 valg. šaukšt. druskos;
  • 1 valg. šaukšt. cukraus.
  • keli šaukšteliai acto;
  • sauja juodųjų serbentų lapų;
  • sauja šviežių rozmarinų;
  • kelių žirneliai juodųjų pipirų.

Gaminimas:

1. Į stiklainius dėkite krapus, juodųjų serbentų lapus, sumeskite česnako skilteles ir pipirų žirnelius. Tuomet sudėkite agurkus.

2. Puode įkaitinkite vandenį, į jį įdėkite cukraus, druskos ir acto ir viską kelias minutes pavirkite. Gautu marinatu užpilkite agurkus.

3. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite 10-15 minučių.

4. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.

Vida Press nuotr./Konservavimui paruošti agurkai
Vida Press nuotr./Konservavimui paruošti agurkai

Marinuoti pomidorai

Ingredientai:

  • pomidorų;
  • keli žirneliai juodųjų pipirų;
  • keli lauro lapai;
  • aitrioji paprika;
  • kelios skiltelės česnako;
  • vandens;
  • 100 ml acto;
  • 1,5 valg. šaukšt. druskos;
  • 3 valg. šaukšt. cukraus.

Gaminimas:

1. Pirmiausiai į puodą įpilkite vandens, įdėkite druskos, cukraus ir acto. Viską kelias minutes pavirkite ir atvėsinkite.

2. Į stiklainius dėkite nepjaustytus pomidorus, lauro lapus, pipirus bei aitriosios paprikos, česnako skilteles ir užplikite paruoštu marinatu.

3. Stiklainius sustatykite į vandens puodą, pridenkite (neužsukite) dangteliais ir kaitinkite iki 10-15 minučių.

4. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir paliktite visiškai atvėsti.

Vida Press nuotr./Marinuoti pomidorai
Vida Press nuotr./Marinuoti pomidorai

Konservuotos kriaušės

Ingredientai:

  • 2 kg kriaušių;
  • 1,5 l vandens;
  • cukraus;
  • 1 citrina;
  • 6 gvazdikėliai.

Gaminimas:

1. Kriaušes nuplaukite ir gerai nusausinkite. Tuomet išimkite sėklas ir kotelius bei supjaustykite storais ketvirčiais.

2. Sudėkite kriaušes į stiklainius ir supilkite vandenį, tačiau nepersistenkite, nes stiklainiuose reikės palikti vietos sirupui.

3. Sirupą gaminkite iš vandens ir cukraus: puode užkaitinkite 1,5 litro vandens, suberkite cukrų ir palaukite kol jis ištirps. Tuomet įspauskite citrinos sultis, vėl užvirinkite sirupą ir pavirkite kelias minutes.

4. Į kiekvieną stiklainį dėkite po gvazdikėlį ir ką tik užvirusiu sirupu užpilkite kriaušes. Pridenkite stiklainius dangteliais. Tuomet į švaraus puodo dugną dėkite rankšluostį, įstatykite stiklainius ir pilkite vandens, kad apsemtų stiklainius kiek daugiau nei iki pusės. Kaitinkite, kol užvirs ir virkite apie 20 minučių.

5. Sandariai užsukite, apverskite stiklainius, šiltai uždenkite ir palikite visiškai atvėsti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius