-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

5 dažnos klaidos, kurias darote ruošdami kuskusą

Bulvės, ryžiai – mums įprasti priedai, kurie lydi žuvies ar mėsos patiekalus, tačiau norintieji įvairovės jau senokai atrado kuskusą. Artimuosiuose Rytuose itin populiarus produktas iš kviečių gali tapti nuostabiu garnyru, svarbia pagrindinio patiekalo dalimi, taip pat „pastiprinti“ salotas. Tačiau ką beruoštumėte, svarbu išvengti kelių klaidų.
Kukuliai su kuskusu
Kukuliai su kuskusu / Vida Press nuotr.

Pirmiausia patikslinsime, jog parduotuvėse dažniausiai rasite dviejų tipų kuskuso, kuris ruošiamas skirtingai. Perlinis kuskusas yra gerokai stambesnis – primena perlinių kruopų dydžio rutuliukus. Šiuos rutuliukus rekomenduojama supilti į verdantį vandenį (santykiu 1:2) ir ant silpnos ugnies virti 15–20 min.

Vida Press nuotr./Perlinis kuskusas
Vida Press nuotr./Perlinis kuskusas

Kitas, kur kas populiaresnis kuskuso tipas – tai labai smulkios kruopelės, kurių net nereikia virti. Jos užpilamos verdančiu skysčiu (sauso kuskuso ir skysčio santykis – 1:1,5) ir palaukiama, kol išbrinks.

Žemiau įvardytos klaidos, daromos ruošiant būtent šio tipo, smulkesnįjį, kuskusą.

1. Užpilate vandeniu ir tikitės skonio stebuklo

Namuose ruošdami kuskusą dažnai tą darome skubėdami, tad pilame ant sausų kruopelių paprasčiausią vandenį. Tačiau kur kas skanesnis kuskusas pavyks tada, jei užpilsite sultiniu – jis bus gerokai turtingesnio skonio. Jei sultinio neturite ir nesiruošiate virti, bent jau paskaninkite vandenį (t.y. trumpai jame pavirkite) mėgstamais priedais – tai gali būti supjaustyta česnako skiltelė, kelios anyžių ankštys ir gabaliukas šviežio imbiero, perpus perpjautas nedidelis svogūnas. Prieš pildami tokį paskanintą vandenį ant sauso kuskuso priedus išimkite.

2. Nepasūdote, nepaskaninate prieskoniais, žolelėmis

Sūdome vandenį, kuriame verdame ryžius, makaronus, bulves, tad nepamirškite pasirūpinti, kad skystis, kurį pilate ant kuskuso, taip pat būtų pasūdytas. Sausos kuskuso kruopelės sugers visą skystį ir geriau „pasiims“ skonį, štai kodėl verčiau sūdyti būtent skystį, o ne jau išbrinkusias kruopeles.

Kai kuskusas išbrinks, vadovaukitės receptu, pagal kurį gaminate, o jei recepto nėra, nebijokite kuskuso paskaninti maltais pipirais, labai smulkiai kapotomis šviežiomis žolelėmis (tinka kalendra, mėtos, petražolės ir jų kombinacijos).

3. Neišpurenate išbrinkusių kruopų

Smulkus kuskusas paprastai išbrinksta per 5–7 minutes, o tada jį reikia kruopščiai išpurenti, kad nebūtų sušokęs. Tradiciškai Artimuosiuose Rytuose kuskusas išpurenamas tiesiog rankomis, siekiama, kad atsiskirtų kiekviena kruopelė, kuskusas būtų visiškai birus. Tokio purenimo būdo galite imtis ir jūs, o jei darbas rankomis neskamba patraukliai, purenkite šakute.

Kam to reikia? Birus kuskusas kur kas skanesnis, gražiau atrodo, o svarbiausia – tokį jį patogiau sumaišyti su bet kokiais priedais, kuriuos tik naudojate – prieskoniais, žolelėmis, džiovintais vaisiais, keptomis ar šviežiomis daržovėmis.

Vida Press nuotr./Ruošiamas kuskusas su džiovintais vaisiais
Vida Press nuotr./Ruošiamas kuskusas su džiovintais vaisiais

4. Paskandinate kuskusą padažuose

Pernelyg daug padažo sugadina bet kokį patiekalą, o kuskusas tam itin jautrus. Pamirškite sunkius, labai intensyvaus skonio priedus – nelaistykite kuskuso actu, pomidorų ar jogurtiniu padažu. Tradiciškai kaip garnyras naudojamas kuskusas pašlakstomas trupučiu citrinos sulčių, šlakeliu alyvuogių aliejaus, tiek skysčių ir turi pakakti. Dar kartą priminsime: jis turi išlikti birus, o ne sulipęs ir šlapias.

5. Patiekiate visiškai atšalusį

Net jei su kuskusu ruošiamos salotos ar jis patiekiamas kaip garnyras, sumaišius su trupučiu žolelių, netiekite kuskuso ant stalo tiesiai iš šaldytuvo – atšalęs jis ne toks skanus, kruopelės sulimpa. Jei kuskusas patiekiamas ne šiltas, tebūna jis bent jau kambario temperatūros.

Vida Press nuotr./Su kuskusu patiekta žuvis
Vida Press nuotr./Su kuskusu patiekta žuvis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius