-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

5 tradiciniai prancūziški desertai: vos keli ingredientai ir šiek tiek žinių. Receptai

Ar žinojote, kad žodis „desertas“ yra kilęs iš prancūzų kalbos žodžio „desservir“ (liet. „nurinkti indus“)? Saldumynus priskirti atskirai maisto kategorijai sugalvojo pats Prancūzijos karalius Liudvikas XIV. Jis nutarė, kad po pagrindinio patiekalo metas nurinkti indus ir pasivaišinti saldžiais desertais. Šią tradiciją ėmė puoselėti vis daugiau rūmų ir dvarų.
Kanelės
Kanelės / Vida Press nuotr.

Pranešime žiniasklaidai prekybos tinklo „Iki“ maisto ekspertė Vilma Juodkazienė pasakoja apie populiariausius, iki šių dienų išlikusius, tradicinius prancūziškus skanėstus, kuriuos paruošti prireiks vos kelių ingredientų.

Kanelės

Pasakojama, kad kaneles dar XVIII a. pirmosios pradėjo kepti Prancūzijos vienuolės, o iškepusios atiduodavo jas vargšams. Pyragaičiams reikalingų trynių vienuolės gaudavo iš vyndarių, nes vyno skaidrinimui jie naudojo tik baltymus. Išbyrėjusių miltų bei cukraus seserys prisišluodavo iš Bordo uoste sustojusių laivų.

„Galima pastebėti, kaip per keletą metų kanelės vis labiau plito Lietuvoje. Šiuo metu jų galima įsigyti daugumoje kepyklėlių ir prekybos vietų. Jei sumanysite šį gardėsį pasigaminti namuose, griežtai laikykitės recepto. Be to, nepamirškite svarbiausios taisyklės, kuria remiasi prancūzai – net ir paties gabiausio šefo iškeptos kanelės skaniausios tik pirmąją valandą. Tad kuo šis desertas šviežesnis, tuo jis bus drėgnesnis ir puresnis“, – sako V.Juodkazienė.

Cannelés de Bordeaux (pasakiški prancūziški pyragėliai Kanelės)
Receptas: Prancūziški pyragėliai kanelės
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.8 / 78
Receptas
Ingredientai
Pienas: 500.00 ml
Sviestas: 50.00 g
Cukrus: 230.00 g (tinka ir miltelinis)
Druska: 1.00 arbat. š. (nubrauktas)
Miltai: 100.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 - tryniai ir 2 - kiaušiniai)
Romas: 1.00 valg. š.
Vanilės ekstraktas: 1.00 valg. š.
Kaip gaminti

Kepant ne silikoninėse formelėse, reikėtų dar gabalėlio sviesto formelėms ištepti bei šiek tiek rudojo cukraus formelėms apibarstyti. Recepto autorė kepė silikoninėse – tada puikiai iškepa ir be tų priedų.

Tešlos paruošimas:

  1. Šis dangiško skonio prancūziškas desertas reikalauja labai daug kantrybės – tešlą rekomenduojama paruošti likus 24–48 val. iki kepimo.
  2. Į nedidelį puodą pilkite pieną, dėkite sviestą ir pamaišydami kaitinkite ant vidutinės ugnies, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek pravėsti.
  3. Dubenyje sumaišykite miltus, cukrų ir druską.
  4. Į miltų mišinį dėkite lengvai paplaktus kiaušinius su tryniais ir šluotele viena kryptimi po truputį gerai išmaišykite.
  5. Į miltų ir kiaušinių masę pilkite šlakelį pravėsusio pieno su sviestu, išmaišykite.
  6. Nuolat maišydami šluotele po truputį supilkite visą pieną.
  7. Galiausiai įmaišykite romą bei vanilę. Nenustebkite, kad tešla gavosi labai skysta – taip ir turi  būti.
  8. Tešlą apdenkite maistine plėvele ir 24–48 valandoms dėkite į šaldytuvą bręsti. Jei kepsite po 48 val., praėjus 24 val. išmaišykite tešlą ir toliau brandinkite.   

Kepimas:

  1. Jei kepsite ne silikoninėse formelėse (pvz., metalinėse), ištepkite jas sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi.
  2. Kepant be galo svarbi temperatūra. Prieš išimdami tešlą iš šaldytuvo, įkaitinkite orkaitę iki 230 °C.
  3. Tešlą pamaišykite šluotele. Rekomenduojama tešlą persipilti į indą su „snapeliu“ tam, kad būtų patogu išpilstyti.
  4. Pilkite tiek, kad iki formelių viršaus liktų apie 1 cm (kepant pyragėliai užpildys visą formelę).
  5. Nepamirškite, kad pilstyti tešlą geriausia formeles jau sustačius skardoje ar ant grotelių, kad paskui iš karto be rūpesčių galėtumėte pašauti į orkaitę.
  6. Taigi, dėkite paruoštus indelius į orkaitę ir 15 min. kepkite 230 °C. Tešla turi virti, kunkuliuoti. Praėjus 15 min., sumažinkite temperatūrą iki 190 °C ir kepkite dar 45 min.
  7. Iškepę pyragėliai turi būti tamsiai rudos spalvos. Leiskite jiems atvėsti ir tik tada išimkite iš formelių.
  8. Darbo nemažai, tačiau tikrai verta! 

Receptą atsiuntė Agnė P., Vilnius

Suskleisti
Vanilės ir apelsinų skonio kanelės
Receptas: Vanilės ir apelsinų skonio kanelės
6 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.1 / 14
Receptas
Ingredientai
Sviestas: 75.00 g (50 - tešlai ir 25 - formelėms patepti)
Pienas: 500.00 ml
Druska: 1.00 arbat. š. (jūros)
Miltelinis cukrus: 240.00 g („Dansukker“)
Vanilinis cukrus: 4.00 arbat. š. („Dansukker“ su natūralia vanile)
Miltai: 90.00 g
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 - kiaušiniai ir 2 - tryniai)
Romas: 3.00 valg. š. (tamsiojo)
Cukrus: 1.00 valg. š. („Farinas“)
Apelsinai: 1.00 vnt. (žievelė)
Bičių vaškas: (formelėms patepti) 25.00 g
Kaip gaminti
  1. Reikės 20 formelių, 4,5 cm skersmens.
  2. 1 diena: Prikaistuvyje sumaišykite sviestą, pieną ir druską.
  3. Įmaišykite cukraus miltelius ir vanilinį cukrų.
  4. Pieno mišinį pašildykite, bet neužvirkite. Nuimkite prikaistuvį nuo ugnies ir leiskite atvėsti.
  5. Suberkite miltus į dubenį per rėtį. Išplakite kiaušinius ir trynius šakute.
  6. Supilkite kiaušinius į miltus ir gumine mentele įmaišykite paruoštą pieną.
  7. Supilkite romą, cukrų „Farinas“, įtarkuokite apelsino žievelę ir išmaišykite.
  8. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palikite bent 24 valandoms šaldytuve.
  9. 2 diena: Įkaitinkite orkaitę iki 250 °C.Ant mažos ugnies prikaistuvyje ištirpinkite sviestą ir bičių vašką formelėms, tada trumpai pašildykite formeles orkaitėje.
  10. Patepkite ir apverskite formeles taip, kad jos truputį lašėtų ir įdėkite atšaldyti 10 minučių.
  11. Paruoštą mišinį į formeles pilkite palikdami 5 mm neužpildytus.
  12. Dėkite formeles į orkaitę ir sumažinkite temperatūrą iki 175 °C. Kepkite 60–90 minučių.
  13. Kanelės turėtų būti auksinės spalvos iš išorės ir kreminės spalvos viduje. Baigę kepti išimkite visas kaneles iš formelių.
  14. Sudėkite atskirai vieną nuo kitos, kad nesusitrintų.
  15. Pagaminsite per 2 val., neskaičiuojant tešlos gaminimo laiko.

Receptas DANSUKKER

Suskleisti
Prancūziški pyragaičiai „Cannelés de Bordeaux“
Receptas: Prancūziški pyragaičiai „Cannelés de Bordeaux“
4 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
4.1 / 52
Receptas
Ingredientai
Vanilė: 2.00 arbat. š. (2-3 arbat. š. vanilės ekstrakto)
Romas: 1.00 valg. š. (arba 2 valg. š)
Kiaušiniai: 4.00 vnt. (2 dideli kiaušiniai ir 2 dideli tryniai)
Miltai: 100.00 g
Miltelinis cukrus: 250.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Sviestas: 50.00 g (ir gabalėlis formelėms ištepti)
Pienas: 500.00 ml
Rudasis cukrus: 2.00 valg. š. (formelėms apibarstyti)
Kaip gaminti

TEŠLOS PARUOŠIMAS

Iš pradžių paruoškite tešlą. Ją paruošti rekomenduojama likus 24–48 valandoms iki kepimo.

1. Į nedidelį prikaistuvį supilkite pieną ir sudėkite sviestą. Kaitinkite ant vidutinės liepsnos, kol užvirs. Nuimkite nuo ugnies ir leiskite šiek tiek atvėsti.

2. Kol pienas su sviestu vėsta, į dubenį išsijokite miltus, miltelinį cukrų ir druską. Sumaišykite.

3. Nedideliame dubenėlyje lengvai išplakite kiaušinius ir kiaušinių trynius. Supilkite juos į miltų mišinį ir sumaišykite.

4. Kai pieno ir sviesto mišinys atvės maždaug iki 50 °C temperatūros (jis turi būti šiltas, bet ne karštas; į tokios temperatūros mišinį galima įkišti pirštą ir nenusideginus palaikyti kelias sekundes), supilkite jį į dubenį su miltais. Lengvai išmaišykite. Nekreipkite dėmesio, kad masė nevientisa. Normalu, jog joje liko daug nedidelių tešlos gabalėlių. Tam, kad nebūtų jų, neplakite tešlos plaktuvu, o perkoškite ją į kitą dubenį per smulkų sietelį, kol visiškai neliks miltų gumuliukų (gaminant šį desertą, labai svarbu, kad į tešlą nepatektų daug oro, o jis patenka, kai masę plakate plakikliu).

5. Galiausiai į paruoštą tešlą lengvai įmaišykite romą (jei norite, galite nenaudoti jo, tačiau romas šiems pyragėliams suteikia puikų skonį) ir vanilės ekstraktą. Nenustebkite, jeigu tešla bus labai skysta – ji tokia ir turi būti.6. Dubenį su paruošta tešla uždenkite maistine plėvele, dėkite į šaldytuvą ir palaikykite 24–48 valandas. Per šį laiką tešla subręs. Jei pasiryžote ją laikyti 48 valandas, po pirmų 24 valandų išimkite tešlą iš šaldytuvo, išmaišykite, vėl uždenkite maistine plėvele ir dėkite atgal į šaldytuvą.

 

PYRAGAIČIŲ KEPIMAS

1. Ruošdamosi kepti pyragėlius, atkreipkite dėmesį į tai, kad iškepti juos turite likus ne ilgiau kaip kelioms valandoms iki patiekimo. Vėliau jie nebus tokie skanūs.

2. Šiuos pyragėlius galite kepti specialiose metalinėse arba silikoninėse formelėse.

3. Iš pradžių ištepkite jas sviestu ir pabarstykite ruduoju cukrumi. Jei naudojate silikoninę kepimo formą, iš karto padėkite ją ant grotelių, ant kurių kepsite, nes tešla pripildytą formą bus pernelyg sudėtinga perkelti į kitą vietą.

4. Norėdamos idealiai iškepti pyragėlius, turite didelį dėmesį skirti temperatūrai. Ypač svarbu, kad jie iš karto būtų dedami į iki reikiamos temperatūros (230 °C) įkaitintą orkaitę. Todėl geriausia, jei įkaitinsite ją prieš išimdamos tešlą iš šaldytuvo.

5. Kai orkaitė bus įkaitusi iki 230 °C temperatūros, iš šaldytuvo išimkite dubenį su tešla ir pamaišykite. Paruoštą tešlą supilstykite į pyragėlių formeles taip, kad iki jų viršaus dar liktų apie 1 cm, nes kepdami skanėstai išsipūs ir užpildys visą formelės aukštį. Kadangi tešla yra gana skysta, į formeles supilstyti ją seksis daug lengviau, jei prieš tai supilsite tešlą į indą su piltuvėliu („snapeliu“).

6. Supilsčius tešlą, iš karto groteles su pyragėliais dėkite į įkaitusią orkaitę, į viduriniąją jos pakopą. Kepkite 15 minučių. Šiuo metu turite matyti, kaip kepimo formelėse tešla kunkuliuoja ir verda.

7. Praėjus 15 minučių, sumažinkite orkaitės temperatūrą iki 190 °C. Kepkite apie 45 minutes. Praėjus pusei kepimo laiko, perkelkite groteles su pyragėliais į žemesnę orkaitės pakopą ir kepkite toliau. Šiame, antrajame, kepimo etape, kai temperatūra sumažinta, tešla jau nebekunkuliuoja. Ji turi gražiai pakilti, bet ne per daug. Pyragėliai neturi stipriai „išlipti“ iš kepimo formelių. Jei vis dėlto taip nutiko, vadinasi, ruošdamos tešlą, įmaišėte į ją per daug oro. Nenusiminkite: iš karto išimkite groteles su kepimo formelėmis iš orkaitės ir palaikykite kelias minutes, kol tešla nusileis, „sugrįš“ atgal į formeles. Tuomet dėkite atgal į orkaitę ir kepkite likusį laiką.

8. Atsižvelgdamos į skirtingas orkaičių kepimo savybes, nuolat stebėkite kepančius pyragėlius. Po 45 minučių jie turi būti tamsios aukso spalvos, jų paviršius turi būti karamelizuotas ir traškus. Patikrinkite: išimkite vieną pyragėlį ir pažiūrėkite, ar toks yra visas jo paviršius. Perlaužkite pyragėlį per pusę. Jo vidus turi būti korėtas, minkštas ir drėgnos kreminės konsistencijos. Jei taip, pyragėliai turi būti iškepę.

9. Išimkite groteles su pyragėliais iš orkaitės. Palaukite kelias minutes ir tuomet kepimo formą apverskite apačia aukštyn. Pyragėliai turėtų lengvai iškristi iš formelių. Sudėkite iš formos išimtus skanėstus ant grotelių ir leiskite jiems atvėsti.

Skaniausi šie pyragėliai yra kelias pirmąsias valandas po išėmimo iš orkaitės. Todėl nesistenkite jų „sutaupyti“ rytojaus desertui: ragaukite, vaišinkite ir mėgaukitės puikiu prancūzišku desertu jau šiandien!

 

Pyragaičius „Cannelés de Bordeaux“ gamino ir aprašė Asta Černė

Plačiau skaitykite: PASAULIO SKONIAI: „Cannelés de Bordeaux“ (Prancūzija)

Suskleisti

Lietiniai blyneliai „crêpes“

Šie ypač ploni, kone permatomi prancūziški blyneliai yra kilę iš Prancūzijos, Bretanės regiono. Čia vietiniai žemdirbiai gindamiesi nuo bado iš lengvai išaugintų grikių miltų maišydavo tešlą ir kepdavo plonus blynelius. Į jų vidų dėdavo viską, ką turėdavo, dažniausiai įvairius vaisius ir daržoves.

„Prancūziškų blynelių kepimui galite panaudoti įvairius namie turimus miltus. Jiems puikiai tiks grikių, kviečių, kukurūzų ar kitų rūšių miltai. Tačiau svarbiausia kepant šiuos blynelius naudoti kambario temperatūros maisto produktus ir tikrą sviestą, o ne riebalų mišinius kaip, pavyzdžiui, margarinas. Tikras sviestas blyneliams suteiks traškumą, plonumą ir gražią auksinę spalvą“, – pataria V.Juodkazienė.

„Crêpes“
Receptas: „Crêpes“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
3.1 / 44
Receptas
Ingredientai
Miltai: 210.00 g
Druska: 1.00 arbat. š.
Miltelinis cukrus: 1.00 valg. š.
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio arba 2 dideli)
Pienas: 375.00 ml
Vanduo: 125.00 ml
Sviestas: 60.00 g (tirpinto)
Vanilė: 1.00 arbat. š. (ekstrakto)
Aliejus: 30.00 ml (šlakelis – kepti)
Kaip gaminti
  1. Į didelį dubenį išsijokite miltus, druską ir miltelinį cukrų. Viduryje išsijotų miltų padarykite duobutę. Į ją įmuškite kiaušinius. Šluotele pradėkite plakti kiaušinius, pamažu į juos įplakdami ir dubenyje esančius miltus.
  2. Dubenėlyje sumaišykite pieną ir vandenį. Palaipsniui po truputį pilkite šį mišinį į miltų ir kiaušinių plakinį, nuolat plakdami šluotele. Kai supilsite visą pieną ir vandenį, tešla turi būti išplakta iki vientisos konsistencijos, be gumuliukų ir skysta (liesos grietinėlės tirštumo). Supilkite ištirpintą ir atvėsintą sviestą bei vanilės ekstraktą. Sumaišykite.
  3. Uždenkite dubenį maistine plėvele ir palaikykite šaldytuve bent valandą ar per naktį.
  4. Prieš kepdami prancūziškus blynelius, keptuvę ištepkite aliejumi ir labai gerai įkaitinkite. Sumažinkite ugnį iki vidutinės. Pilkite į įkaitusią keptuvę apie 1/3 puodelio paruoštos tešlos ir greitais judesiais pasukiokite keptuvę, kad tešla kuo tolygiau plonu sluoksniu pasiskirstytų per visą keptuvę. Svarbiausia prisiminti, kad prancūziški blyneliai turi būti labai ploni, todėl tešlos sluoksnis keptuvėje turi būti taip pat labai plonas.
  5. Kepkite, kol pirmoji pusė gražiai apskrus ir paviršiuje atsiras burbuliukai. Tuomet atsargiai, bet tvirtu judesiu apverskite. Kitą pusę kepkite taip pat 1–2 min., kol gražiai apskrus. Atsargiai išimkite iš keptuvės į didelę lėkštę. Taip iškepkite visus prancūziškus blynelius.
  6. Jeigu norite, kad iškepti blyneliai neatšaltų, kol kepsite kitus, didelę lėkštę padėkite ant prikaistuvio su verdančiu vandeniu. Dėkite iškeptus prancūziškus blynelius ant šios lėkštės, tarp blynelių įtiesdami kepimo popieriaus lakštelius.
  7. Patiekite dar šiltus su norimais priedais ar be jų. Prancūziškus blynelius galite tiekti su karamele, sirupu, kreminio sūrio įdaru, šviežiais vaisiais ar uogomis, karamelizuotų obuolių įdaru, bananų ir šokolado įdaru ar pan.

 

Suskleisti
Crepes Suzette
Receptas: Blyneliai su istorija „Crepes Suzette“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 72
Receptas
Ingredientai
Miltai: 100.00 g (tešlai)
Cukrus: 80.00 g (40 g tešlai ir 40 g apelsinų sviestui ir dar šiek tiek apibarstymui)
Druska: 1.00 žiupsnelis (tešlai)
Kiaušiniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Kiaušinių tryniai: 1.00 vnt. (tešlai)
Apelsinai: 1.00 vnt. (nutarkuotos žievelės; perpus tešlai ir apelsinų sviestui)
Pienas: 250.00 ml (tešlai)
Sviestas: 110.00 g (50 g tešlai ir 60 g kambario temperatūros apelsinų sviestui)
Aliejus: 3.00 valg. š. (kepimui)
Apelsinų sultys: 80.00 ml (apelsinų sviesto)
Brendis: 2.00 valg. š. (galima keisti ir konjaku)
Likeris: 60.00 ml („Grand Marnier“ (bet puikiai tinka ir „Cointreau“))
Kaip gaminti
  • Miltus, cukrų, druską, kiaušinį, kiaušinio trynį ir apelsino žievelę sudėkite į dubenį, pamažu pildami pieną maišytuvu išplakite tešlą.
  • Keptuvėje ištirpkite sviestą ant vidutinės ugnies. Gaminsime – beurre noisette. Kaitinkite, kol sviestas pasidarys gražios auksinės spalvos ir pradės skleisti malonų riešutų aromatą. Palikite kelioms minutėms atvėsti, supilkite į tešlą ir išmaišykite. Tešlą palikite „pailsėti“ 30 minučių. Iškepkite lietinius.
  • Sviestą, cukrų ir apelsino žievelę gerai išsukite. Supilkite apelsinų sultis ir išmaišykite.
  • Pusę lietinio ištepkite apelsinų sviestu (dėkite apie 1 arbat. šaukšt.), perlenkite per pusę ir dar kartą per pusę. Ir tą patį padarykite su visais likusiais.
  • Kepimo skardą išklokite kepimo popieriumi ir ištepkite sviestu. Sudėkite lietinius, apibarstykite cukrumi. Orkaitėje įjunkite „grilio“ funkciją, lietinius įkiškite į viršutinę orkaitės lentyną ir kepkite 3–5 minutes, priklausomai nuo jūsų orkaitės. Cukrus turi ištirpti, o lietiniai apskrusti.
  • Mažoje keptuvėje užkaiskite brendį ir „Cointreau“. Alkoholį uždekite (tik atsargiai, kad nenusidegintumėte ar nesukeltumėte gaisro namie) ir palaukite, kol ugnis užges. Iš karto užpilkite ant šiltų lietinių. Leiskite pastovėti kelias minutes, kad sirupas susigertų į lietinius, ir dėkite į lėkštes.
Suskleisti

Migdoliniai sausainiai „macaroons“

Nors pirmieji „macaroons“ sausainiai buvo pradėti kepti Italijoje, jie greitai pasiekė Prancūziją. Šios šalies konditeriai patobulino italų receptą, pertepdami migdolinius sausainius šokoladiniu kremu ir suteikdami desertui naują formą. Dvipusiai sausainiai neilgai trukus tapo Paryžiaus ir visos Prancūzijos simboliu.

„Norintiems paruošti skanius ir traškius „macaroons“ sausainius, vertėtų nepagailėti kantrybės ir receptą sekti žingsnis po žingsnio. Šiems sausainiams neprireiks daugybės ingredientų. Jų pagrindą sudaro smulkūs, be luobelių maltų migdolų miltai, cukraus pudra, kiaušinių baltymai ir vanilės ekstraktas su žiupsneliu druskos“, – pasakoja maisto ekspertė.

Prancūziški skanumynai „Macarons“
Receptas: Prancūziški skanumynai „Macarons“
5 asmenims
Pagaminsite per 2 val.
3.2 / 63
Receptas
Ingredientai
Kiaušiniai: 3.00 vnt. (vidutinio dydžio kiaušinių baltymai)
Cukrus: 40.00 g
Miltelinis cukrus: 180.00 g
Migdolai: 110.00 g (skaldyti migdolai arba galima naudoti migdolų esenciją)
Druska: 1.00 žiupsnelis
Maistiniai dažai 10.00 ml
Juodasis šokoladas: 100.00 g (šokoladiniam įdarui)
Grietinėlė: 4.00 valg. š. (šokoladiniam įdarui)
Sviestas: 20.00 g (šokoladiniam įdarui)
Vanilinis cukrus: 4.00 g (šokoladiniam įdarui)
Kaip gaminti

1. Kiaušinių baltymus atskirkite nuo trynių ir, prieš pradėdami gaminti, palaikykite kambario temperatūroje apie 24 valandas.

2. Jei naudosite migdolus, sumalkite juos iki miltelių ir kelis kartus persijokite per smulkų sietelį. Migdolų miltus sumaišykite su milteliniu cukrumi, dar kartelį sumalkite ir persijokite per sietelį. Miltai turi būti be gumuliukų, antraip Macarons paviršius bus nelygus ir gali susidaryti kauburėliai ar kiti nelygumai.

3. Kiaušinių baltymus plakite įbėrę žiupsnelį druskos. Vėliau suberkite cukrų ir plakite, kol susidarys standžios putos.

4. Į išplaktus baltymus suberkite migdolų miltus (arba įlašinkite porą lašų migdolų esencijos) ir gerai sumaišykite. Nereikia ilgai sukti. Rekomenduojama iki 30 apsukimų.

5. Jei naudosite maistinius dažus, paskirstykite baltymus po lygiai į tiek dubenėlių, kiek norėsite spalvų. Į kiekvieną dubenėlį įlašinkite po porą maistinių dažų lašų, atsargiai ir kruopščiai sumaišykite.

6. Sukrėskite spalvotą baltymų masę į konditerinį maišelį. Jei neturite po ranka, galite naudoti paprastą šaukštelį.

7. Ant kepimo popieriumi išklotos skardos išspauskite maždaug 3 cm skersmens skritulėlius. Stenkitės, kad jie gautųsi vienodi. Pirštu užlyginkite sausainio paviršių, kad būtų lygus ir be išspaudimo žymės. Palikite tarp jų nedidelius tarpus, nes kepdami sausainukai pučiasi.

8. Palikite juos gerai vėdinamoje ir šiltoje patalpoje apie 30–45 min., kad sausainių paviršius apdžiūtų, mat kitaip kepant jis gali sutrūkinėti.

9. Kol sausainiai džiūna, įkaitinkite orkaitę iki 150 °C. Kepkite skanėstus apie 12–15 min., kol jų viršus taps sausas. Macarons kepimas labai subtilus, todėl atidžiai stebėkite kepimo procesą, nes sausainiai kepa nevienodai ir gali pradėti ruduoti, o tai negerai. Iškepusius Macarons palikite vėsti kambario temperatūroje. Nuo kepimo popieriaus imkite tik gerai atvėsus!

10. Kol sausainiai vėsta, pasigaminkite įdarą. Šokoladą ištirpinkite garų vonelėje. Įdėkite sviestą, vanilinį cukrų ir supilkite grietinėlę. Viską sumaišykite.

11. Padėkite įdarą į šaldytuvą, kad šiek tiek sustingtų (iki tokios masės, kad būtų patogu tepti). Macarons atvėsus, atsargiai imkite po vieną ir pertepkite šokolado mase. Prieš valgydami palaikykite bent parą, kad pastovėtų ir sustingtų įdaras. Tiekite kambario temperatūros.

Pakavimas

Spalvoti ir gardūs Macarons sausainukai puikiai tiks šventinėms dovanoms. Apriškite spalvotu kaspinėliu ar įdėkite į dėžutę – dovana paruošta! Nustebinkite Kalėdų rytą artimuosius gardžia dovanėle!

Gardžiuosius sausainius kepė, ragavo ir pakavo šaunioji Pūsta Suknelė

Suskleisti

„Crème brulee“

Tai vienas seniausių ir garsiausių Prancūzijos desertų. Nors pudingas su traškia plutele yra daugelio mėgstamas, tačiau ne visi ryžtasi gaminti jį namuose.

„Mėgstantiems šį ypatingą desertą, rekomenduočiau nebijoti ir išbandyti pagaminti jį namuose. Jo gamyba visai nesudėtinga, vos iš kelių ingredientų – kiaušinių trynių, rudojo cukraus, vanilės ir grietinėlės. Tačiau pasilikite šiam desertui daugiau laiko, nes pudingo masė turi stingti šaldytuve apie 3-4 valandas“, – sako V.Juodkazienė.

Klasikinis "Crème brûlée"
Receptas: Klasikinis „Crème brûlée“
6 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
3.6 / 25
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 500.00 ml (plakamosios)
Vanilės ankštis 1.00 vnt.
Miltelinis cukrus: 3.00 arbat. š. (pabarstymui)
Kiaušiniai: 6.00 vnt. (tryniai)
Cukrus: 100.00 g (smulkaus)
Kaip gaminti

1. Grietinėlę supilkite į puodą.

2. Vanilės ankštį perpjaukite išilgai pusiau, peilio bukąja dalimi išskobkite vidų. Sėklas suberkite į grietinėlę. Ankštį supjaustykite gabaliukais, taip pat suberkite į grietinėlę. Užvirinkite ir kaitinkite ant nedidelės ugnies 5 minutes.

3. Kiaušinių trynius išsukite su cukrumi. Vėl užvirinkite grietinėlę, plona srovele supilkite ją į trynių plakinį. Masę trumpai pakaitinkite ir nukoškite. Supilstykite į šešias karščiui atsparias formeles, užpildydama maždaug du trečdalius jų tūrio. Formeles sudėkite į skardą aukštais kraštais. Įpilkite į skardą karšto vandens, kad maždaug iki pusės apsemtų indelius. Kepkite iki 140°C įkaitintoje orkaitėje apie 30 minučių, bet prieš traukdama iš orkaitės patikrinkite, ar kremas iškepęs – viduriukas turi likti minkštas.

4. Išimkite iš vandens, atvėsinkite ir labai gerai atšaldykite.

5. Prieš patiekdama kremo paviršių pabarstykite plonu sluoksniu cukraus ir apdeginkite virtuvės liepsnosvaidžiu.

6. Ant viršaus turi susidaryti traški karamelinė plutelė.  

Suskleisti
„Crème brûlée“
Receptas: Grikių „crème brûlée“
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val. 30 min.
1.0 / 2
Receptas
Ingredientai
Grietinėlė: 350.00 g (36 proc. riebumo)
Grikiai: 50.00 g
Druska: 1.00 g
Cukrus: 80.00 g (ir dar šiek tiek karamelei)
Kaip gaminti

1. Grikius paskrudiname keptuvėje.

2. Grietinėlę užverdame nedideliame puode ir sudedame kepintus grikius. Uždengiame puodą ir paliekame pastovėti 30 min.

3. Nukošiame grietinėlę (grikių mums nebereikės) ir vėl ją užverdame.

4. Dubenyje išsukame trynius su cukrumi ir druska. Pilame karštą grietinėlę, gerai išmaišome.

5. Gautą masę atvėsiname. Supilame į keramikines formeles, tinkamas kepti orkaitėje.

6. Orkaitę įkaitiname iki 120C laipsnių temperatūros.

7. Kepame desertą vandens vonelėje (jums tereikia pripilti į plokščią skardą vandens ir sudėti į ją indelius) apie 50–60 min.

8. Atvėsiname, o tada apibarstome cukrumi, karamelizuojame ir pateikiame. Jei neturite specialaus prietaiso karamelizuoti, darykite tą orkaitėje, įjungę grilio režimą, tačiau atidžiai stebėkite.

 

Suskleisti

Kruasanai

Nors daugelis galvoja, kad pirmieji kruasanai kilo iš Prancūzijos, iš tiesų jie atsirado Austrijoje. Čia sviestiniai rageliai pradžių buvo kepami pusmėnulio formos ir vadinti vokišku žodžiu „Kipferl“. Tačiau, kai Austrijos princesė Marija Antuanetė ištekėjo už Prancūzijos karaliaus Liudviko XVI, jie gavo naują – kruasanų – pavadinimą ir šiek tiek pakeitė savo receptą.

Iškepti prancūziškus ragelius namuose išties yra nelengvas iššūkis, reikalaujantis nemažai laiko ir pastangų. Džiugu, kad dabar šių skanėstų su šokoladu, karamele ir įvairiais džemais galime rasti dažnoje kepyklėlėje ir prekybos vietose. Na, o tiems, kurie vis dėlto nuspręs pasigaminti prancūziškų ragelių namuose, rekomenduoju rinktis riebesnį sviestą, taip rageliai bus traškūs ir purūs“, – sako V.Juodkazienė.

Prancūziški  raguoliai
Receptas: Prancūziški raguoliai
6 asmenims
Pagaminsite per 4 val. 45 min.
4.0 / 14
Receptas
Ingredientai
Miltai: 500.00 g (kvietiniai)
Pienas: 200.00 ml
Mielės: 20.00 g (šviežios)
Druska: 1.00 arbat. š.
Kiaušiniai: 2.00 vnt. (1 -aptepti)
Cukrus: 2.00 valg. š.
Sviestas: 250.00 g
Kaip gaminti

1. Dubenyje mieles ir cukrų ištirpinkite piene. Mišinį palikite15–20 minučių, kad mielės pradėtų kilti.

2. Miltus persijokite ir su druska suberkite į pieną ir mieles. Supilkite išplaktą kiaušinį ir 6–7 minutes minkykite. Dėkite tešlą į aliejumi išteptą dubenį ir palikite 1,5 valandos, kad pakiltų.

3. Pakilusią tešlą gerai išminkykite, suvoliokite į rutulį ir 30–60 minučių padėkite į šaldytuvą.

4. Sviestą dėkite tarp dviejų kepimo popieriaus lapų ir kočėlu išmuškite iki 1 cm storio stačiakampio. Iš atvėsusios tešlos ant miltuoto stalo iškočiokite stačiakampį, kiek didesnį nei sviesto.

5. Ant tešlos lakšto klokite sviesto stačiakampį, o kraštus užlankstykite, kad sviesto nebūtų matyti. Tešlą apverskite ir, gausiai barstydami miltais, kad nepriliptų prie stalo, iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį. Vieną kraštą užlenkite iki vidurio, o ant viršaus – kitą. Suvyniokite tešlą į maistinę plėvelę ir 30 minučių įdėkite į šaldytuvą.

6. Iš šaldytuvo ištrauktą atvėsusią tešlą pasidėkite taip, kad užlenktas kraštas būtų Jūsų kairėje, o laisvas – dešinėje pusėje. Vėl iškočiokite 1–1,5 cm storio stačiakampį, taip pat sulankstykite ir vėl padėkite 30 minučių į šaldytuvą. Tokį procesą pakartokite dar bent vieną kartą.

7. Šitaip paruoštą tešlą pasidėkite ant gausiai miltuoto stalo, iškočiokite 3–4 mm storio lakštą ir supjaustykite trikampiais. Iš jų susukite ragelius, uždenkite ir 30 minučių pakildykite.

8. Raguolius aptepkite kiaušinio plakiniu ir 15–20 minučių kepkite 230 laipsnių orkaitėje.

Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“
Knyga „Kasdienė ir šventinė duona“

 

 

 

 

 

 

Receptas iš knygos „Kasdienė ir šventinė duona“, kulinarė Asta Žvikevičienė.

Suskleisti
Šokoladiniai raguoliai
Receptas: Šokoladiniai raguoliai
4 asmenims
Pagaminsite per 1 val.
4.0 / 7
Receptas
Ingredientai
Šaldyta sluoksniuota tešla: 1.00 vnt. (pakuotė)
Šokoladas: 1.00 vnt. (pakuotė)
Kiaušiniai: 1.00 vnt.
Kaip gaminti
  1. Iki 180 lapsnių įkaitinkite orkaitę, skardą išklokite kepimo popieriumi. Išplakite 1 kiaušinį kartu su 1–2 šaukštais vandens. Atidėkite į šalį.
  2. Tešlą iškočiokite plonu sluoksniu ir supjaustykite trikampiais (panašiais į picos skilteles). Susmulkintą šokoladą dėkite ant trikampių ir, pradedami nuo platesnio trikampio galo, suvyniokite bei sulenkite į pusmėnulio formą.
  3. Raguolių viršų ištepkite plaktu kiaušiniu ir kepkite 20–25 min.
Suskleisti

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius