-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 klaidos, kurių verta vengti gaminant su populiariuoju česnaku

Česnakas, be jokios abejonės, vienas populiariausių įvairių patiekalų skanintojų, ir ne tik lietuvių virtuvėje. Vienuose valgiuose jis groja pirmu smuiku, kituose jo aromatas ir skonis tik subtiliai jaučiamas. Nemažai priklauso ir nuo recepto, ir nuo virėjo bei valgytojų. Ir vis dėlto kai kurių klaidų gaminant su česnaku verčiau vengti. Kokios jos?
Kepinamas česnakas
Kepinamas česnakas / Vida Press nuotr.

1. Neatsižvelgiate į receptą smulkindami

Patiekalų su česnaku daugybė, tad nieko stebėtino, kad vienuose jis turi būti stambiau, kituose smulkiau pjaustytas, dar kitur reikia nesmulkintų skiltelių, o kartais ir visos galvutės (kartais net neluptos). Taigi, jei receptas detalus, pirmiausia įsiskaitykite ir supraskite, kokio česnako reikia.

Nors yra išrastas toks darbą virtuvėje esą palengvinantis įrankis kaip česnakų traiškyklė, daugybė šefų kategoriškai jo nepripažįsta.

Žinoma, neretai rasite tiesiog parašyta „susmulkinkite česnaką“ ir čia jau prasideda diskusijos. Nors yra išrastas toks darbą virtuvėje esą palengvinantis įrankis kaip česnakų traiškyklė, daugybė šefų kategoriškai jo nepripažįsta. Iš jų išgirsite patarimą česnako skilteles pirmiausia patraiškyti peilio plokštuma, o tada jas smulkiai sukapoti dideliu peiliu. Tačiau kai ruošiate, tarkime, padažą, sukapoti česnako gabalėliai bus pernelyg stambūs, tokiu atveju iš kai kurių šefų gausite patarimą česnaką verčiau sutarkuoti tarka.

Jei patiekale jums reikia tik česnako skonio ir aromato užuominos, o ne ryškaus dalyvavimo, tokiu atveju skiltelių nesmulkinkite, o įmeskite kelias į keptuvę ar troškintuvą, o vėliau, kai pasklis kvapas, česnako skiltelės paruduos, jas išimkite ir išmeskite.

Vida Press nuotr./Česnakų traiškyklė
Vida Press nuotr./Česnakų traiškyklė

2. Pernelyg anksti dedate į gaminamą patiekalą

Česnakas greitai gelsta, ruduoja ir ima degti, ypač jei yra smulkiai supjaustytas, taigi, jei patiekalą su česnaku ruošiate keptuvėje ar troškintuve, neskubėkite jo berti – palaukite, kol mėsos, daržovių ar kitų produktų kepinimo laikas bent jau įpusės. Česnakas ne taip greitai degs, be to, jis susimaišys su kitais ingredientais, degti neleis iš jų išsiskiriančios sultys.

Jei verdate padažą su česnakais, pavyzdžiui, populiarųjį pomidorų, skirtą makaronams ar picai, česnaką galite berti į įkaitusį aliejų iškart, tada jį kiek pakepinkite, kol pakvips, ir, jam dar nepradėjus ruduoti, supilkite skystuosius ingredientus (šiuo atveju šviežius ar konservuotus kapotus pomidorus).

3. Kepinate per dideliame karštyje

Ši klaida susijusi su anksčiau paminėtąja – česnakas greitai dega, tad jo nereikia nei per anksti berti, nei kepti pernelyg dideliame karštyje. Jau geriau pradėti nuo žemesnės temperatūros ir palaipsniui ją didinti. Jei iškart bersite česnaką į itin karštą keptuvę ar puodą, jis akimirksniu paruduos, susitrauks ir skonis patiekale nebus toks geras.

Tas pats patarimas galioja ir orkaitėje kepamoms česnako galvutėms, kurių kremiška tekstūra, pikantiškai salsvas skonis puikiai pagardins įvairius patiekalus (galite pradėti nuo kelių keptų skiltelių, sutrintų su bulvėmis, gaminant košę). Orkaitėje česnakus kepkite nenulupę, patepę aliejumi ir suvynioję į foliją ne aukštesnėje kaip 190 °C temperatūroje.

Vida Press nuotr./Kepinamos česnako skiltelės
Vida Press nuotr./Kepinamos česnako skiltelės

4. Iš pagardų su česnakais tikitės šviežio česnako efekto

Šviežias česnakas yra šviežias ir nieko autentiškesnio už jį nėra. Todėl jei skiriate dėmesio tam, kas vyksta virtuvėje, verčiau nekeiskite naminio padažo su česnaku į pirktinį česnakinį su nežinia, kokiais dar priedais, o šviežio kapoto česnako neimituokite česnakine druska ir panašiais išradimais. Žinoma, egzistuoja patiekalų, kurie neblogai pavyksta ir su pagardais su česnaku, česnakų granulėmis ar milteliais, tačiau tokiu atveju tai recepte ir turėtų būti nurodyta.

5. Recepte prašoma išimti, jūs paliekate

Jau minėjome, jog kai kuriuose receptuose česnakas dalyvauja, tačiau jo prašoma tik atiduoti savo aromatą ir šiek tiek skonio, o tada „lipti“ iš keptuvės. Nesusigundykite priešgyniauti ir česnaką patiekale palikti, greičiausiai, skoniui tai nebus į gera.

Vida Press nuotr./Česnako skiltelės
Vida Press nuotr./Česnako skiltelės

6. Recepte rekomenduojama naudoti keptą/troškintą, jūs dedate šviežią

Keptas česnakas minkštėja, karamelizuojasi ir todėl darosi salsvas, dingsta aitrus jo skonis ir kvapas. Todėl jei recepte rašoma, jog ruošiant patiekalą reikia naudoti jau iškeptą česnaką (pavyzdžiui, ruošiant daržovių košę, patiekiant uzbekišką plovą, ruošiant kai kuriuos padažus), verčiau jo nekeisti šviežiu. Šviežio skonis ir aromatas gali smogti pernelyg stipriai ir neliks to subtilumo, kurį suteikia keptas česnakas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius