-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

6 mėsainių tendencijos: ką mėgsta lietuviai? Receptų rinkinys

Praėjusią savaitę Vilniuje praūžęs mėsainių festivalis „Vilnius Burger Fest“ darsyk įrodė, jog lietuviai ne tik mėgsta šį patiekalą, bet ir nebijo išbandyti naujovių, vis labiau vertina gurmaniškus mėsainius. Tačiau šefai pastebi, populiariausių sąrašo viršuje vis dar puikuojasi klasikinis mėsainis su jautiena.
„Vilnius Burger Fest“ momentas
„Vilnius Burger Fest“ momentas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Šiuo metu vyraujančias mėsainių tendencijas pranešime žiniasklaidai apžvelgė šefai Jonas Jonušas ir Vylius Blauzdavičius bei „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmantas Čičelis.

1. Renkasi klasikinio ar vaikiško dydžio

Mėsainiai gali būti patys įvairiausi: nuo lėkštės dydžio, aukštų, bet siaurų, žemų ir plačių iki miniatiūrinių ar vieno kąsnio – kiekvienas renkasi pagal skonį. Tačiau, anot šefo J.Jonušo, populiariausi išlieka klasikinio dydžio: „Dažniausiai valgomi standartiniai mėsainiai, bet mėgstami ir mažesni – taip vadinami vaikiško dydžio. Didelius renkasi tie, kurie nori pramogos – jiems tai savotiškas iššūkis, suteikiantis gerų emocijų. O restoranai į meniu įtraukia mažesnio dydžio mėsainius, nes patogiau valgyti. Vietoj vieno kąsnio sumuštinukų jų galime pamatyti ir per įvairias šventes, netgi vestuves.“

2. Pamėgo su plėšyta mėsa

Pastaraisiais metais vis daugiau dėmesio sulaukia plėšyta mėsa, jokia išimtis ir mėsainiai. Nors klasikinis mėsainis vis dar yra patiekiamas su kokybiškos jautienos paplotėliu, vis daugiau restoranų bei kavinių siūlo šių patiekalų su plėšyta kalakutiena, vištiena, kiauliena ar jautiena. Toks mėsos paruošimo būdas reikalauja daug laiko, tačiau jis jau puikiai įsiliejo į greitojo maisto kultūrą.

„Tikrai skanūs mėsainiai ir su plėšyta jautiena. Visai neseniai po kelių metų pertraukos teko valgyti tikrai puikiai paruoštą tokį mėsainį. Puiku, kad plėšyta mėsa išlieka populiari ir vis dar yra gebančių nustebinti, nes tai nėra lengviausias jos paruošimo būdas. Čia iškyla ne vienas niuansas – mėsa neturi būti sausa, reikia tinkamai parinkti ir kitus mėsainio ingredientus, kad skonis susilygintų“, – sako šefas J.Jonušas.

3. Netradicinės bandelės įdomios, bet pirmenybė – klasikai

Nors kai kuriuose prekybos centruose pastaruoju metu atsirado juodos spalvos bandelės, panašu, jog prieš keletą metų užsienyje išplitusi spalvoto maisto mada kelio į lietuvių širdis dar neprasiskynė. Net sveikuoliškos, sudėtyje turinčios bulvių ar kvadratinės bandelės nenustelbė mėgiamiausios klasikos, populiariausia vis dar išlieka minkšta, puri „brioche“ bandelė.

4. Tarp populiariausių garnyrų – bulvytės ir karamelizuoti svogūnai

„Viking The Chef“ šefas V.Blauzdavičius sako, kad su mėsainius lydinčiais garnyrais nereikėtų per daug eksperimentuoti, o lietuviai ir čia išlieka konservatyvūs bei dažniausiai renkasi klasikinį variantą – bulvytes. Tiesa, jos būna įvairiausios: saldžios, skrudintos, supjaustytos pailgai ar skiltelėmis.

Lietuviai nepamiršta ir padažų – juos renkasi kone visuomet ir pačius įvairiausius, pavyzdžiui, klasikinius, aštrius, „BBQ“ ar švelnesnius. Tautiečiai priprato ir prie karamelizuotų svogūnų, jie prie mėsainių tinka tikrai puikiai.

5. Klasikiniai duetai

Kai prie mėsainių tik garnyro neužtenka, dažnas renkasi ir tinkančius gėrimus. Anot „Vilkmergės“ alaus someljė Vidmanto Čičelio, klasika išlieka ne tik jautienos mėsainis, bet ir jo derinys su alumi.

„Norint išrinkti tinkamiausius gėrimus, nereikia kiekvienam būti aukščiausio lygio ekspertu, svarbu nepersistengti ir lietuviai tą žino. Prie riebesnių renkasi kartesnius, o prie mėsainių su paukštiena – šviesesnius ir lengvesnius gėrimus. Nors būdami pakankamai konservatyvūs, išbandyti skirtingus skonių derinius lietuviai ryžtasi vis dažniau“, – įžvalgomis alaus someljė.

6. Gamina namuose

Mėsainiai valgomi ne tik kaip greitas užkandis kavinėje per pietus ar gurmaniškos vakarienės metu restorane. Vis daugiau lietuvių jų kepimą išbando ir namuose, ypač vasarą iškylaudami gamtoje. Tuo labiau, kad receptų ir aukščiausios klasės produktų šiandien netrūksta. Pradedantieji renkasi klasikinius mėsainius, nes juos paruošti nėra taip sudėtinga, o entuziastai nebijo eksperimentuoti ir gamina mėsainius net su elniena.

Jūsų dėmesiui – keli puikūs mėsainių receptai:

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius