Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šaldyti prieskoninių žolelių kubeliai visiškai nauju būdu

Šiuo metų laiku, kai aplink tiek šviežių vaisių ir daržovių, ne vienų namų virtuvėse verda tikras darbymetis: kas gamina uogienes, šaldo uogas ir vaisinius ledus; kas marinuoja agurkus, pomidorus ir daržovių šiupinius. Taip norisi tą vasaros skonį išsisaugoti žiemai! Kviečiu nepamiršti dar vieno svarbaus vasaros elemento šaldiklyje – prieskoninių žolelių.
Užšaldytos užpylus alyvuogių aliejumi žolelės neperšala
Užšaldytos užpylus alyvuogių aliejumi žolelės neperšala / Laimos Druknerytės nuotr.

Dauguma surauksite nosį, galvodami, kad žiemą jau geriau nusipirkti žolelių vazonėlį iš prekybos centro, kad ir koks jis pusiau gyvas būtų, nei išsitraukti iš šaldiklio tą beformę žolelių masę, kuri neverta net sriubos.

Iki šiol ir mano bandymai užšaldyti žoleles patirdavo fiasko. Iki tol, kol sužinojau, kad šaldymo kameroje namų sąlygomis šaldomos žolelės tiesiog peršąla ir praranda tiek savo maistingąsias savybes, tiek ir skonį.

Laimos Druknerytės nuotr./Žolelės šaldymo formose
Laimos Druknerytės nuotr./Žolelės šaldymo formose

Kad taip neatsitiktų, jas rekomenduojama tiesiogine to žodžio prasme užrakinti šaldytuose itin tyro (Virgen Extra) aliejaus kubeliuose. Būtent šis aliejus yra puikiausias konservuoto maisto kompanionas.

Žolelės, panardintos aliejuje, neperšąla ir išlaiko savo kvapą skonį ir spalvą.

Tiek žolelių, tiek ir Virgen Extra alyvuogių aliejaus užšaldymas nekeičia jų maistinių savybių. Dažniausiai aliejus pradeda tirštėti nuo +4 ºC, o pasiekus 0 ºC jame atsiranda gabalėliai, kurie ilgainiui sustingsta į vientisą masę. Tai visiškai natūralus procesas, kuriame nėra jokios rizikos. Užšaldymas neturi įtakos aliejaus sudėčiai, o jo nepakeičiamosios riebalų rūgštys ir antioksidantai išlieka puikios būklės. Lygiai taip pat ir žolelės – panardintos aliejuje jos neperšąla ir išlaiko savo kvapą skonį ir spalvą.

Šie šaldyti žolelių ir aliejaus kubeliai puikiai tiks ruošiant skystos ar kreminės tekstūros patiekalus: daržovių ir mėsos troškinius, garnyrus, košes (bulvių košes), tyreles, sriubas. O ryte išėmus tokį kubelį iš šaldiklio jis puikiai pakeis sviestą ant duonos riekės.

Laimos Druknerytės nuotr./Šaldyti prieskoninių žolelių kubeliai
Laimos Druknerytės nuotr./Šaldyti prieskoninių žolelių kubeliai

Į beveik pagamintą patiekalą įmestas aliejaus ir žolelių kubelis skoniais ir kvapais jūsų patiekalą praturtins dvigubai. Net didieji Ispanijos virtuvės meistrai užbaigdami savo patiekalus, kvapui ir skoniu stabilizuoti, užfiksuoti ir sustiprinti, niekad negaili kokybiškos itin tyro alyvuogių aliejaus čiurkšlės.

Ingredientai:
(paruošimo laikas: 10 min./užšaldymo laikas: 1 para)

  • prieskoninių žolelių pagal skonį: kubeliams puikiai tinka rozmarinas, čiobreliai, raudonėlis, pipirmėtė, šalavijas, pankolio lapeliai
  • kokybiško itin tyro (Virgen Extra) alyvuogių aliejaus;
  • šaldymo formos;
  • maistinės plėvelės;
  • šaldymo maišelio.

Gaminimas:

1. Žoleles susmulkiname žirklėmis arba paliekame nesmulkintas – pagal jūsų skonį. Sudedame jas į formą, užpildydami jomis du trečdalius. Likusią dalį užpilame alyvuogių aliejumi.

2. Uždengiame formą dangteliu ar maistine plėvele ir laikome šaldiklyje, kol sustings.

Laimos Druknerytės nuotr./Žolelės užpilamos itin tyru alyvuogių aliejumi
Laimos Druknerytės nuotr./Žolelės užpilamos itin tyru alyvuogių aliejumi

3. Po kelių dienų užšalusius kubelius ištraukiame iš šaldiklio, trumpai luktelime, kol bus galima juos lengvai išimti iš formos. Išimame atsargiai ir greitai, stengiamės kuo mažiau liesti pirštais, kad aliejus neištirptų.

4. Sudedame kubelius į šaldymo maišelius ir atgal į šaldiklį.

Laimos Druknerytės nuotr./Šaldyti prieskoninių žolelių kubeliai
Laimos Druknerytės nuotr./Šaldyti prieskoninių žolelių kubeliai

Rekomendacijos ir variacijos:

  • Šiam šaldymo metodui geriausiai tinka žolelės su storesniais lapais. Pavyzdžiui, rozmarinas, šalavijas, čiobrelis ir raudonėlis. Baziliką, mėtas, ramunėles ir kiaulpienes visgi rekomenduojama naudoti šviežias.
  • Prieš užpilant žoleles į aliejų galite įmaišyti mėgstamų prieskonių ir net druskos. Taip gausite žolelių-prieskonių-aliejaus mišinį, kurį galėsite praktiškai ir kūrybiškai naudoti savo patiekaluose.
  • Kad žinotumėte tiksliai, kiek reikės aliejaus jūsų ledukų formoms užpildyti, pamatuokite jas pirma vandeniu. Formos atrodo vizualiai mažesnės, nei yra iš tiesų!
  • Nepamirškite pažymėti ant kiekvieno maišelio kubelio pagaminimo datos ir sudėties.
  • Atšildžius kubelį, jį suvartokite tą pačią dieną.

Rubriką „Andalūziška keptuvė“ pristato tinklaraštis Virgenextra.lt. Apie Ispanijos pietuose esantį Andalūzijos regioną, jo kultūrą, virtuvę, tradicijas, papročius ir ypač tyrą alyvuogių aliejų šiame puslapyje pasakoja Laima Druknerytė. Taip pat kasdieninių įkvėpimų iš Andalūzijos ieškokite šio puslapio Facebook ir Instagram paskyrose.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius