-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Ar mokate teisingai paruošti populiarias ir retesnes kruopas? Gidas – nuo grikių iki bolivinių balandų

Mėgstamas kruopas kiekvienas gali paruošti užsimerkęs. Bet visų kitų, ypač rečiau naudojamų, gaminimo subtilybių žinoti tiesiog neįmanoma. Puiku, jei virimo instrukcija padiktuota ant pakelio. Jei ne, pravartu po ranka turėti šią atmintinę.
Kruopos
Kruopos / Vida Press nuotr.

Manų kruopos

10 g kruopų ir 100 ml skysčio – laikydamiesi šios paprastos taisyklės visuomet išvirsite skanią ir tirštą manų košę. Paprastai manai verdami piene, bet košė tikrai pavyks ir verdant vandenyje ar obuolių sultyse. Svarbu į užvirusį skystį kruopas berti pamažu ir nuolat maišyti, kad košė nesušoktų į gumuliukus. Manams sutirštėti pakanka vos kelių minučių.

Grikiai

Verdant grikius lengviausia vadovautis santykiu 1:2, t.y. 100 g kruopų išvirti reiks 200 ml vandens arba kitaip – 1 stiklinei grikių reikia 2 stiklinių vandens. Užvirę grikiai verda 15–20 min., priklausomai nuo kruopų kokybės. Verdant maišyti nereikia.

„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai
„Scanpix“/ „PantherMedia“ nuotr./Grikiai

Ryžiai

Ryžių paruošimas priklauso nuo jų rūšies, apdirbimo būdo. Tarkime, plikyti ryžiai kietesni nei šlifuoti baltieji ryžiai, todėl ir virti jiems reikia ilgiau. Paprastai vienai baltųjų ryžių stiklinei išvirti reikia 2 nepilnų stiklinių vandens. Uždarame puode ryžiai verda 10–12 min.

Kai kurie ryžiai reikalauja kruopštesnio paruošimo. Tarkime, jei norite, kad populiarieji basmati ryžiai išvirę liktų birūs, juos būtina gerai išplauti ir apie pusvalandį pamirkyti šaltame vandenyje. Tuomet nupilti ir užpylus švariu vandeniu (santykis – 3:4, t.y. 150 g ryžių reikės 200 ml vandens) užvirti. Vandeniui užvirus ugnį reikia kiek įmanoma sumažinti ir uždarame puode virti apie 10 min. Nuo ugnies nukeltą puodą reiktų palikti dar 5 minutes pastovėti.

Norint paruošti birius raudonuosius ryžius, laikykitės santykio 1:3 ir virkite juos apie 40 minučių. Laukiniams ryžiams išvirti prireiks dar daugiau vandens ir laiko. Virkite juos santykiu 1:4, apie 45 minutes.

Vida Press nuotr./Ryžiai
Vida Press nuotr./Ryžiai

Perlinės kruopos

Perlinės kruopos – tai apdoroti miežių grūdai. Verdant tradicinio dydžio kruopas, pirmiausia jas patariama perplauti ir per naktį pamirkyti šaltame vandenyje, o prieš verdant skystį nupilti ir užpilti švariu vandeniu (santykis 1:3). Užvirus vandeniui, ugnį sumažinkite ir virkite apie 40 min.

Jei naudojate smulkias perlines kruopas, laikykitės gamintojų nurodytos virimo instrukcijos. Mažesnių kruopų mirkyti nebūtina ir išverda jos dvigubai greičiau nei įprastos.

Miežinės kruopos

Prieš verdant kruopas rekomenduojama perplauti. Tuomet vandenį nupilti ir užpylus švariu (santykis 1:2) virti ant silpnos ugnies 25–30 min. Jei prieš tai kruopas gerai išmirkysite, užteks pavirti keletą minučių ir palikti pabrinkti.

Avižiniai dribsniai ir kruopos

Rinkitės kokybiškus viso grūdo avižinius dribsnius. Ruošdami juos užtruksite keliomis minutėmis ilgiau, bet valgysite sveikiau. Dribsnius virkite santykiu 1:3, kol jie ims kibti.

Jei pasirinkote viso grūdo avižines kruopas, jos virs kur kas ilgiau – apie 20 min. Pamirkusios pernakt išvirs dvigubai greičiau. Kruopų ir vandens santykis – 1:3.

Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai
Vida Press nuotr./Avižiniai dribsniai

Kukurūzų kruopos

Galima rasti skirtingų rūšių kukurūzų kruopų su skirtingomis paruošimo instrukcijomis. Populiarios kruopos kukurūzų košei polentai paruošti paprastai verdamos santykiu 1:4. Kruopos suberiamos į verdantį vandenį, gerai išmaišomos ir nuimamos nuo ugnies. Pagardinus alyvuogių aliejumi ar sviestu, dar paliekamos keletą minučių pabrinkti.

Perlinis kuskusas

Perlinis kuskusas – tai apdoroti kviečių grūdai. Jei nenurodyta kitaip, kruopas rekomenduojama supilti į verdantį vandenį (santykiu 1:2) ir ant silpnos ugnies virti 15–20 min., kol grūdai visiškai sugers skystį.

Kuskusas

Kuskusas ruošiamas lengviau nei bet kuri kita košė. Kruopos užpilamos verdančiu vandeniu (1:1,5), pagal skonį įdedama sviesto ar aliejaus ir paliekama 5 min. pabrinkti.

Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: kuskusas, agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonieji svogūnai, žalumynai
Vida Press nuotr./Salotos stiklainyje: kuskusas, agurkai, pomidorai, alyvuogės, raudonieji svogūnai, žalumynai

Bulguro kviečių kruopos

Šios kruopos – tai apvirti ir išdžiovinti kviečiai. Verdant bulgurą, reikia laikytis 1:2 santykio. Kruopos suberiamos į verdantį vandenį ir maišant verdamos apie 10 min., kol vanduo susigeria, o kruopos visiškai išbrinksta.

Bolivinė balanda (kynva)

Prieš ruošiant bolivinės balandos grūdų košę, patariama kruopas nuplauti, tuomet užpilti vandeniu santykiu 1:2 ir virti apie 10–15 min.

Fotolia nuotr./Bolivinės balandos
Fotolia nuotr./Bolivinės balandos

Sorų kruopos

Biriai sorų košei išvirti geriausia rinktis šlifuotas sorų kruopas. Prieš verdant kruopas patariama perplauti ir dar nupilti verdančiu vandeniu arba pakepinti keptuvėje su trupučiu sviesto. Taip sumažinsite kai kam nepatinkantį sorų kartumą. Vienai daliai kruopų rekomenduojama imti 2 dalis vandens. Norint tradicinės sorų košės su pienu, 5–10 minučių kruopas pavirus vandenyje reikia įpilti pieno ir dar pavirti. Ruošiamos tik piene soros sunkiai suverda.

Burnočių sėklos

Ruošiant košę perplautas burnočio sėklas pirmiausia patariama nuplauti. Tuomet užpilti vandeniu 1:2 ir apie 30 min. virti ant silpnos ugnies. Išvirus dar palikti pastovėti. Jei sėklas paliksite pamerktas per naktį, užteks pavirti vos 10 minučių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius