Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Braškių sezonas: kaip išsirinkti kokybiškas, ar lietuviškos pranašesnės už atvežtines?

Dar tik žengiame į vasarą, o šviežių braškių sezonas jau prasidėjo, parduotuvėse, turgeliuose ir didžiosiose turgavietėse gausu ne tik atvežtinių, bet ir Lietuvoje sunokusių uogų. Tačiau dažną pirkėją kaip ir kasmet kankina tie patys klausimai: ar lietuviškos braškės pranašesnės už atvežtines, per kiek laiko jas suvalgyti, kur laikyti, kad išliktų šviežios?
Braškių derlius
Braškių derlius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Atsakymais į rūpimus klausimus pranešime žiniasklaidai dalijasi VšĮ „Sveikatai palankus“ vadovė Raminta Bogušienė.

Būtinai pauostykite: ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus.

Pasak maisto technologės ir mitybos specialistės, norint nusipirkti tikrai kokybiškų uogų, ypač turguje, verta neskubėti ir skirti tam laiko. Pirmiausia, iš visų pusių apžiūrėkite uogų indelį, ypač jo dugną, ar nėra pavandenijusių uogų. Uogos turi būti sausos, be šlapiuojančių vietų, pelėsio, puvinių. Uogų šviežumą taip pat parodo žiedkočiai: jei jie sausi, nenuvytę ir gerai laikosi ant uogos – braškė šviežia. Būtinai pauostykite: ypač kokybiškų braškių kvapas gaivus ir malonus. Tokias uogas parsinešus namo, pakvips visi namai.

Tačiau jei braškės yra ypač gražios ir vienodos, gali būti, jog buvo augintos pasitelkiant chemiją. Yra įvairių chemikalų, kurios išlaiko uogos spalvą, neleidžia jai gesti. Tačiau tokios braškės neturi nei kvapo, nei skonio.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Braškių derlius

Lietuviškos ar atvežtinės?

Pirmosios Lietuvoje pasirodo atvežtinės uogos, dažnai jos būna augintos kaimyninėje Lenkijoje, tačiau dalis lietuvių užsispyrusiai laukia sunokusių gimtinėje, ką apie tai mano maisto technologė? „Mokėti brangiau už lietuviškas braškes verta dėl šviežumo ir palaikant Lietuvos ūkininkus. Tačiau negalvokite, kad jos aukštesnės maistinės vertės, kad užaugintos kitaip. Tiek Lietuva, tiek, Lenkija yra Europos Sąjungos narės, kurioms taikomi vienodi teisės aktų reikalavimai. Skirtumas tik tas, kad lenkiškos uogos iki mūsų keliauja ilgiau, todėl būna paveiktos temperatūros svyravimų, kelionės metu spaudžia svoriu viena kitą, liečiasi į tarą, dėl to pradeda išsiskirti sultys, parsinešus namo, uogos ima greičiau gesti“, – savo įspūdį dėsto R.Bogušienė.

Ar ekologiškos vertos savo kainos?

Jei norite sveikatai palankesnių uogų, rinkitės ekologiškas, pataria ekspertė. Pasak jos, šios uogos užaugintos be sintetinių cheminių medžiagų, palankesnės gamtai ir žmogui. Tačiau atskirti, kad uogos ekologiškos, vien pažvelgus ar pamačius užrašą „užauginta ūkininko“ negalima – tuo galite įsitikinti tik pamatę ekologiškumą įrodantį sertifikatą.

Nesupakuotomis ekologiškomis sertifikuotomis uogomis gali prekiauti tik pats ūkininkas, o supakuotas ir paženklintas ekologiškas uogas gali parduoti ir perpardavinėtojai. Beje, ekologiškų uogų, paženklintų ekologiškų maisto produktų ženklais, galite rasti ir prekybos centre.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tymo turgus Vilniuje
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tymo turgus Vilniuje

Per kiek laiko suvartoti?

Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos – bus sudėtos vienu sluoksniu.

Parsinešę uogas namo, kruopščiai nuplaukite po tekančiu šaltu vandeniu, galite net palaikyti jas inde su šaltu vandeniu. Tačiau plaukite tiek uogų, kiek suvalgysite, mat neplautos jos išsilaiko ilgiau. Kokybiškos braškės šaldytuve gali išlikti šviežios iki 5 dienų. Uogos ilgiau išsilaikys, jei jos nespaus viena kitos – bus sudėtos vienu sluoksniu.

Tiesa, jei parsinešėte uogas ir matote, kad jos nėra pačios šviežiausios, suvartokite jas per 24 val. Jokiu būdu nevalgykite uogų, kurios jau pradėjo gesti. Nors vizualiai puvinys atrodo nedidelis, jis jau apėmęs visą uogą. Valgydami tokią braškę, praryjate pelėsio išskiriamų toksinų, kurie nuodija organizmą.

Šviežios ar šaldytos?

R.Bogušienė sako, kad vertingiausios – šviežios, sezoninės gėrybės, tačiau nepamirškime ruoštis žiemai ir pildyti savo šaldiklių atsargų. Pasak jos, šaldytos uogos, daržovės išsaugo didžiąją dalį savo maistinės vertės ir išlieka naudingos po atvėsinimo. O štai saldžios uogienės – paprasčiausias, bet ne pats geriausias uogų konservavimo būdas.

Vida Press nuotr./Šaldytos braškės
Vida Press nuotr./Šaldytos braškės

Štai keli naudingi patarimai apie uogų šaldymą ir atšildymą:

  • Pridėtinio cukraus šiais laikais suvartojame per daug, todėl geriau uogas šaldyti be pridėtinio cukraus arba su sumažintu jo kiekiu.
  • Būtinai šaldykite tik kokybiškas uogas. Galite jas sutrinti ir šaldyti nedideliuose uždaromuose indeliuose su nedideliu pridėtinio cukraus kiekiu arba be.
  • Netrintas uogas dėkite į šaldymo maišelius be pridėtinio cukraus ir paskui naudokite kokteilių, tyrelių gamybai, dėkite į pyragus, keksiukus, gardinkite pusrytines košes ar tiesiog valgykite atšildytas.
  • Uogų atšildymui nenaudokite karšto vandens, mikrobangų krosnelės ar kitaip neveikite staigia aukšta temperatūra. Leisdami uogoms atšilti po truputį šaldytuvo temperatūroje ar šaltame vandenyje kambario temperatūroje išlaikysite didesnę jų maistinę vertę.
  • Atšildytas uogas rekomenduojama suvalgyti per 24 val.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius